Hyppää sisältöön

Oppositio moittii valtiovarainministeri Purran budjettiehdotusta: Lupaukset petetty, suurituloiset hyötyvät, velka ei taitu

Hallituspuolueiden suuret puheet velasta ja sen taittamisesta eivät näy valtiovarainministerin budjettiehdotuksessa, sanovat SDP:n ja keskustan johtajat.

Matias Mäkynen ja Annika Saarikko.
SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko eivät ole vaikuttuneita budjettiehdotuksesta. Kuva: Petteri Sopanen, Benjamin Suomela / Yle
Salla Jantunen

Suurimmat oppositiopuolueet eivät ole valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) budjettiehdotuksen ensitiedoista vaikuttuneita.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen yllättyi siitä, että budjettiehdotuksessa ei ole huomioitu talouden heikkoa suhdannetta.

– Siihen ei otettu mitään kantaa tässä esityksessä. Eikä ole näköpiirissä, että esimerkiksi aikataulutettaisiin tätä sopeutusta suhdannetilanteen mukaan, mitä tänäänkin jotkut taloustieteilijät ovat esittäneet. Kyllä tässä on vaara, että tätä taloustilannetta edelleen heikennetään sillä että väärin ajoitetaan leikkauksia, Mäkynen sanoo.

Hän näkee, että budjettiehdotus on pettänyt äänestäjille tehdyt lupaukset.

– Purra pettää lupauksen ensinnäkin siitä, että pienituloisilta ei leikata. He ovat toimeenpanemassa erittäin rajut leikkaukset ihmisten toimeentuloon, mutta pettävät myös lupauksensa velkaantumisen taittamisen suhteen.

Mäkysestä budjettiehdotus näyttää ideologiselta. Se mikä leikkaamalla saavutetaan, annetaan suurituloisille veronalennuksina, hän sanoo.

– Kyllä tämä on hyvin ideologinen budjetti, joka ei kuitenkaan valtiontaloutta pelasta.

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan panostuksiin sitoutumisesta Mäkynen on tyytyväinen.

Saarikko: Mittakaava lähellä viime hallituskautta

Keskustan puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Annika Saarikko taas kiinnitti huomiota siihen, että budjettiehdotuksen mittakaava on lähellä viime hallituksen budjettia.

Annika Saarikko puhumassa Keskustan kesäkokouksessa.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei pidä tuloveronalennuksia oikeudenmukaisina. Kuva: Matias Väänänen / Yle

– Moni suomalainen saattaa yllättyä siitä, että hallituksen suuret puheet ja velkahuolet toteutuvat nyt kuitenkin budjettina, joka on mittakaavaltaan jotakuinkin samanlainen kuin viime hallituskaudella. Hallituksella on kaksoishaaste: Suomen pitkään vuosikausia jatkunut velkaantuminen ja toisaalta vaikea suhdannetilanne, Saarikko sanoo.

Keskusta tunnistaa, että valtiontalouden jama tarvitsee nyt myös leikkauksia, puoluejohtaja sanoo. Keskusta kuitenkin kohdistaisi leikkaukset toisin.

– Nyt näyttää siltä, että säästötoimet kohdistuvat samoihin ihmisiin, joilla on jo valmiiksi heikko ja hankala tilanne. Oikeudentuntooni ei sovi se, että samaan aikaan kun tekee vaikeita kipeitä leikkauspäätöksiä yhteiskunnan heikompiosaisille, keventää verotusta ministerien tuloluokassa. En pidä sitä oikeudenmukaisena.

Saarikko on huolissaan myöskin hyvinvointialueiden rahoituksesta.

Voit keskustella aiheesta 26.8. kello 23:een asti.

Suosittelemme