Hyppää sisältöön

Vapaaehtoisille saattohoitajille on tarvetta Kaakkois-Suomessa

Etelä-Karjalan seurakunnat aloittavat saattohoitoystävien kouluttamisen hoivakoteihin. Syöpäyhdistykset kouluttavat vapaaehtoisia jo nyt.

Potilas sängyssä makaamassa ja lääkäri pitää hänen kädestään kiinni.
Saattohoitoystävät eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä, vaan täydentävät sitä. Kuvituskuva. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Karjalassa ryhdytään kouluttamaan vapaaehtoisia saattohoitoystäviä hoivakoteihin. Koulutuksen järjestävät evankelisluterilaiset seurakunnat.

Lappeenrannassa työskentelevä sairaalapastori Pia Haikonen kertoo, että tarve saattohoitoystäville on noussut esiin hoivakotien puolelta.

– Työkenttääni kuuluivat aiemmin hoivakodit, ja siellä tuli puhetta vapaaehtoisten tarpeesta, Haikonen kertoo.

Vapaaehtoiselle voi olla tarvetta esimerkiksi silloin, jos saattohoidossa olevan läheiset asuvat kaukana eivätkä pääse käymään niin usein kuin haluaisivat.

Saattohoidon vapaaehtoisia kouluttaa ennestään Saimaan Syöpäyhdistys, mutta vapaaehtoisten kouluttaminen nimenomaan hoivakoteihin on Haikosen mukaan Etelä-Karjalassa uutta.

Täydentää hoitotyötä

Vapaaehtoiset saattohoitajat viettävät aikaa kuolevan kanssa hänen elämänsä viimeisinä päivinä, viikkoina tai kuukausina.

Haikonen arvelee, että vapaaehtoisia voisi löytyä esimerkiksi ihmisistä, jotka ovat aiemmin kohdanneet kuolemaa tai saattaneet läheisiään, mutta ovat jo tehneet oman akuutin surutyönsä.

Tärkeää on myös se, että vapaaehtoistyölle on aikaa eikä kuoleman läheisyys pelota.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille järjestetään koulutus, jossa perehdytään esimerkiksi vapaaehtoisen rooliin ja kuoleman kohtaamiseen. Vapaaehtoiset saavat tukea ja työnohjausta myös työssä toimiessaan.

Vapaaehtoisille tarvetta

Saimaan Syöpäyhdistyksen kouluttamia saattohoidon tukihenkilöitä työskentelee Etelä-Karjalassa tällä hetkellä reilut parikymmentä, joista tuoreimmat kävivät koulutuksen elokuussa.

Toiminnanjohtaja Niina Turusen mukaan yhdistyksen tukihenkilötilanne on tällä hetkellä hyvä. Uusia vapaaehtoisia on saatu esimerkiksi Imatran seudulle, jossa heistä oli aiemmin pulaa.

Yhdistyksen vapaaehtoiset tukevat pääasiassa syöpää sairastavia ja heidän läheisiään joko saattohoito-osastoilla tai kodeissa. Turunen uskookin, että tarvetta on sekä yhdistyksen että seurakuntien vapaaehtoisille.

Kotkan seudulla pulaa

Kymenlaaksossa paikallisella syöpäyhdistyksellä on Kouvolassa 13 ja Kotkassa neljä aktiivista tukihenkilöä.

He vierailevat keskiviikkoisin saattohoito-osastoilla Kouvolan Ratamokeskuksessa ja Kotkassa Karhulan sairaalassa. Lisäksi osa tukihenkilöistä osallistuu kotisaattohoitoon, ja vapaaehtoiset voivat vierailla pyynnöstä myös hoivakodeissa.

– Uusia saattohoidon tukihenkilöitä koulutetetaan aina, kun halukkaita löytyy. Tarve uusille on kova varsinkin Etelä-Kymenlaaksossa, sairaanhoitaja Minna Tani Kymenlaakson Syöpäyhdistyksestä kertoo sähköpostitse.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä kuva, video tai vinkki osoitteeseen kotka@yle.fi tai lappeenranta@yle.fi. Maksamme julkaistuista kuvista ja videoista palkkion.

Suosittelemme