Hyppää sisältöön

Tänään avautuva Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttely näyttää, kuinka sota on tuhonnut ukrainalaisia kulttuurilaitoksia

Tänään avautuvan näyttelyn kuvat todistavat, kuinka Venäjä ei tuhoa vain Ukrainan kaupunkeja ja kyliä, vaan myös maan tuhansia vuosia vanhaa kulttuuriperintöä.

Hryhorii Skovoroda -museo, Skovorodynivkan kylä, Harkova.
Näyttelyn kuvat esittelevät ukrainalaisten kulttuurikohteiden kärsimiä tuhoja, jotka hyökkäyssota on aiheuttanut. Kuvassa on Hryhorii Skovoroda -museo, harkovalaisessa Skovorodynivkan kylässä. Kuva: Sergey Kozlov
Mikko Hirvonen

Yhä jatkuvan Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat tuhot ukrainalaisille kulttuurilaitoksille ovat olleet valtavat. Ukrainan kulttuuriministeriön arvioiden mukaan 25. heinäkuuta 2023 mennessä venäläiset olivat tuhonneet osittain tai kokonaan 763 kulttuuriperintökohdetta ja 1 605 yksittäistä kulttuuri-infrastruktuuria Ukrainassa.

Yli 500 päivän ajan Venäjän armeija on pommittanut armottomasti museoita, monumentteja, yliopistorakennuksia ja elokuvateattereita sekä pudottanut raketteja kirkkoihin, temppeleihin, katedraaleihin ja tv-torneihin.

Tänään alkavan valokuvanäyttelyn kuvat esittelevät julkista taidetta, arkkitehtuuria ja kulttuurilaitoksia ennen ja jälkeen sodan alkamisen.

– Tämän näyttelyn kuvat ja niiden esittämät miehityssodan aiheuttamat tuhot vertautuvat niihin kuviin, joita kaupungistamme otettiin vuoden 1918 tapahtumien aikana, sanoo Tampereen taidemuseon johtaja Selma Green tiedotteessa.

Green kertoo, että kansainvälinen museoyhteisö kantaa syvää huolta Ukrainan museoista, julkisesta taiteesta ja rakennetusta kulttuuriperinnöstä – vuosisatojen työstä, joka tuhoutuu hetkessä.

Valokuvat ovat olleet esillä yli 40 maassa

Tampereelle näyttely tulee Helsingistä, jossa se oli kesäkuussa esillä Esplanadilla. Valokuvanäyttelyn on tuottanut Ukrainan instituutti yhdessä luovan toimiston Green Penguin Median kanssa USAID:n hankkeen tuella.

Tampereen näyttelyn järjestävät Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhdessä Helsingistä käsin toimivan Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Yhteistyössä on Tampereen kaupunki.

– Minulle oli tärkeää saada tämä näyttely Tampereelle. Meillä on täällä erityinen suhde kulttuuriin. Uskonkin, että lukuisat tamperelaiset poikkeavat katsomaan tätä puhuttelevaa näyttelyä Hämeenpuistossa, sanoo Tampereen sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo tiedotteessa.

Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttelyn avajaistilaisuus järjestetään maanantaina 28. elokuuta klo 17 Hämeenpuiston keskusaukiolla, pääkirjasto Metson edessä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Suosittelemme