Hyppää sisältöön

Lohtajalla ammuttiin poikkeusluvalla yksi susi – Riistakeskus: kaato voi pelottaa muun lauman pois

Sudet ovat kesän mittaan tappaneet ja vahingoittaneet useita lampaita Lohtajalla. Riistakeskuksen myöntämän poikkeusluvan turvin yksi niistä ammuttiin lauantaina.

Susi
Riistakeskuksen mukaan Keski-Pohjanmaalla on elellyt susilauma jo usean vuoden ajan. Arkistokuva. Kuva: © BOLD STOCK
Heini Holopainen

Suden metsästys tuotti tulosta Lohtajalla lauantaina. Lampaita tappaneesta ja verottaneesta susijoukosta saatiin ammuttua yksi yksilö. Se oli päässyt lammasaitaukseen.

Susi ammuttiin vahinkoperustaisella poikkeusluvalla. Ensimmäinen viime viikolla päättynyt poikkeuslupa ei tuottanut tulosta, mutta metsästäjät saivat suden ammuttua jatkoluvalla. Asiasta kertoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa.

Riistapäällikkö Mikael Luoma riistakeskuksesta arvioi, että yhden yksilön ampuminen laumasta saattaa pitää lopun lauman poissa lampaiden luota.

Sudet ovat aiheuttaneet riistakeskuksen mukaan Lohtajalla vahinkoa 25 lampaalle.

Silminnäkijöiden mukaan lampaiden luona on liikuskellut useita susia. DNA-näytteiden perusteella on tunnistettu seitsemän eri yksilöä. Poikkeuslupahakemuksessa on arvioitu, että liikkeellä on voinut olla kaksikin eri laumaa ja tämän kevään pentue.

Sudet ovat lähestyneet lampaita pimeän aikaan. Ensimmäiset hyökkäykset tehtiin heinäkuun lopussa.

Mikael Luoman mukaan Toholammin-Kannuksen alueella on jo vuosia asunut usean suden perhelauma. Nyt ei ole tietoa siitä, onko juuri tuo lauma vastuussa Lohtajalla tapahtuneista hyökkäyksistä. Vahinkoa aiheuttaneet sudet ovat voineet olla myös nuoria vaeltavia yksilöitä.

Susi on Suomessa rauhoitettu. Sitä saa ampua vain riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla. Jos susi aiheuttaa vaaraa ihmisille, susi voidaan ampua myös poliisin määräyksellä.

Suomen Lammasyhdistys on toivonut, että susia saisi metsästää myös kannanhoidollisin perustein.

Suosittelemme