Hyppää sisältöön

Lähiötupatoiminta rakentaa yhteisöllisyyttä Kuhmossa – vapaaehtoistyöntekijä: ”toivottavasti toiminta ei lopu koskaan”

Piilolankankaan Lähiötuvan työntekijät on palkattu työllistämisprojektin kautta, joka päättyy vuoden vaihteessa. Kaupunginjohtaja uskoo, että toiminta tulee jatkumaan ensi vuonnakin.

Kyltissä lukee "makkaratarjoilu"
Lähiötuvan avoimien ovien päivänä vierailijoita riitti sateesta huolimatta. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle
Antti Tauriainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuhmon Piilolankankaan Lähiötuvan avoimien ovien päivänä paikalla oli ainakin 30 henkilöä. Tuvalla tarjolla oli kahvia, leivonnaisia ja kakkua. Pihalla paistettiin makkaroita ja Kainuun pelastuslaitos järjesti alkusammutusharjoituksen.

Lähiötupa on ollut toiminnassa kuusi vuotta ja se on tuonut yhteisöllisyyttä alueelle. Tuvan toiminnalla on suuri merkitys Kuhmon kaupungille ja myös Kainuun hyvinvointialueen aikuissosiaalityölle osallistavuutta ja yhteisöllisyyttä rakentavana toimintana.

Pääsymaksuksi lähiötuvalle käy vain päihteettömyys. Tuvalta voi saada hävikkiruokaa, jota tuodaan kaupoista ja Tuupalan koululta. Kahvia, leipää ja leivonnaisia voi ostaa edullisesti.

Lähiötuvan työntekijät on palkattu Kuhmon kaupungin työllistämisprojekti Tahko-hallin kautta, joka päättyy vuoden lopussa.

– Jos sille ei tule jatkoa, hyvä työntekijätilanne vaarantuu, toteaa Terva-asuntojen ja Kuhmon asumisneuvoja Piia Myllylä.

Hän on ollut mukana Piilolankankaan Lähiötuvan toiminnassa vuodesta 2017 saakka. Myllylä lisää, että vapaaehtoisten voimin toimintaa ei voida jatkaa, koska heitä ei ole monta.

Lähiötuvan toiminta sai alkunsa yhteistyössä asukkaiden kanssa
Terva-asuntojen asumisneuvoja Piia Myllylä kertoo lähiötupatoiminnan synnystä ja toiminnan vaiheista. Toimittaja: Antti Tauriainen / Yle

Lähiötuvalla on nyt töissä kolme henkilöä Kuhmon kaupungin Tahko-halli -hankkeen kautta. Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen uskoo, että toiminta tulee jatkumaan ensi vuonnakin, koska työllistävälle toiminnalle on kysyntää.

– Haluamme osallistaa kuntalaisia ja asukkaita. Tämä on yhteisöllinen paikka, joka kokoaa alueen asukkaita. Lähiötupa on tarkoitettu kaikille, ei vain tämän tietyn alueen asukkaille.

Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen, Terva-asuntojen toimitusjohtaja Pasi Tervo ja Kuhmon seurakunnan kirkkoherra Riikka Pääkkönen Piilolankankaan lähiötuvalla.
Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen, Terva-asuntojen Pasi Tervo ja Kuhmon seurakunnan Riikka Pääkkönen pitävät puheita Piilolankankaan Lähiötuvalla 29.8.2023. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle

Asumisneuvoja Piia Myllylä ja vapaaehtoistyöntekijä Kaija Määttä ovat huolissaan hävikkiruoan saamisen jatkuvuudesta, koska ateriapalveluja kilpailutetaan.

Myös alueen asukas Jyri Harju pitää lähiötupatoimintaa tärkeänä. Vapaaehtoistyöntekijä Määttä toivoo, että toiminta ei lopu koskaan.

Lähiötupatoiminta on arvokasta Kuhmon Piilolankankaalla
Vapaaehtoistyöntekijä Kaija Määttä ja asukas Jyri Harju kertovat ajatuksiaan lähiötupatoiminnasta. Toimittaja: Antti Tauriainen / Yle
Kyltissä lukee: lähiötuvan avoimet ovet tiistaina 29.9.2023 kello 9–12, Lähiötupa, karhunpolku 3. Kakkukahvit, makkaratarjoilu, alkusammutusharjoitus.
Avoimien ovien päivää vietettiin tiistaina sateisessa säässä. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle

Kainuun hyvinvointialueen aikuisten sosiaalityön palveluyksikköpäällikkö Päivi Ahola Anttosen mukaan monelle vaihtoehtona olisi syrjäytyminen, jos Lähiötuvan toimintoja ja erilaisia ryhmiä ei olisi.

– Kyllä se ehdottomasti iso menetys olisi. Toivon sydämestäni, että se jatkuisi.

Hänen mukaansa lähiötuvat ovat kohtaamispaikka, joissa on mahdollisuus nauttia aamupalaa, osallistua erilaisiin ryhmiin sekä nähdä ja kuulla sosiaalialan ammattihenkilöitä.

– Se on todella tärkeä matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Ihmisillä on paljon kokemuksia, etteivät he ole osallisia yhteisöissä. Yksinäisyyttä on paljon.

Vastaavanlaista toimintaa on myös Kajaanissa Lohtajan Lähiötuvalla.

Lue lisää paikallisia uutisia Yle Uutisten netistä.

Juttua korjattu 30.8.2023 klo 11.58: jutussa kerrottiin virheellisesti, että Piia Myllylän sukunimi olisi Myllyniemi. Sukunimi korjattu oikeaksi.

Suosittelemme