Hyppää sisältöön

Rankkasade teki tuhoja Matti Kosken hybridiautolle: ”Alustavan arvion mukaan auto on korjauskelvoton”

Viimeviikkoinen rankkasade aiheutti rajuja tulvia Kotkassa. Vesi valui kellareihin ja liiketiloihin. Vahinkoja on ryhdytty nyt kartoittamaan.

Tulvassa kastunut Mercedes-Benz.
Matti Kosken ladattava hybridiauto odottelee nyt jatkotoimia autohuoltamon pihassa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Kirsi Lönnblad
Avaa Yle-sovelluksessa

Veden lätinä vain kuului, kun Matti Koski taputteli autonsa penkkejä eilen iltapäivällä. Kosken hybridiauto kastui, kun kauppakeskus Pasaatin autohalliin ja lastauslaiturille valui viime viikon torstain vastaisena yönä pari miljoonaa litraa vettä Kotkansaarta kohdanneen rankkasateen myötä.

Autohallissa on kauppakeskuksen lastauslaituri ja taloyhtiöiden autopaikkoja.

– Vesi nousi auton konetilaan asti ja alustavan arvion mukaan auto on korjauskelvoton. Vakuutusyhtiöstä ei ole vielä kuulunut mitään, ja olenkin tässä miettinyt, uskaltaako sinne autohalliin enää jatkossa viedä autoa lainkaan, kertoo Matti Koski.

Tulvassa kastuneen auton sisustaa.
Auton sisällä vesi nousi selkänojan puoleen väliin. Selkänojassa näkyy vesirajan tekemä vaalea raita. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Vesivahingoista kärsivät myös Pasaatin Kauppakadun puolella sijaitsevat liiketilojen kellarit, Kymenlaakson keskussairaala, Ravintola For You ja Hotelli-Ravintola Seurahuone.

Pelastuslaitos pumppasi tulvavesiä pois autohallista useamman tunnin ajan.

Pasaatissa selvitellään vahinkojen laajuutta

Kauppakeskus käy parhaillaan neuvotteluja vakuutusyhtiön kanssa.

– Kuivatukseen ja korjauksiin menee viikkoja. Onneksi yhdenkään liikkeenharjoittajan toiminta ei keskeydy, toteaa kauppakeskusjohtaja Sari Puhilas.

Vakuutusyhtiö ei ole vielä ottanut kantaa, ennen kuin vahinkojen laajuus ja kustannukset on selvitetty.

– Kosteuskartoitukset on tehty ja raportit tulevat tämän viikon lopussa. Korjauksien määrästä ja laadusta ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa, kertoo Sari Puhilas.

parkkihallissa olevan auton kyljessä näkyy raja johon asti vesi on tulvinut
Usea auto vaurioitui autohallin tulvassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kauppakeskuksen autohallissa ja lastauslaiturilla oli tulvahetkellä noin kymmenkunta autoa, joista osa selvisi pienin vaurioin, mutta osa autoista oli kastunut penkkejä myöten.

– Autonomistajat lähtevät viemään asiaa eteenpäin omien vakuutusyhtiöiden kanssa.

Ravintola kiinni kuukausia

Ravintola For You kärsi myös mittavista vesivahingoista. Vettä tulvi ravintolan kellaritiloihin, jossa sijaitsevat myös muun muassa toimistotilat ja sauna.

– Oman vakuutusyhtiön tarkastaja on jo käynyt, mutta taloyhtiön vakuutustarkastajaa vielä odotellaan, kertoo yrittäjä Yrjö Piirainen.

Ravintolan koko alakerta on ollut veden vallassa ja korjauksessa täytyy purkaa kaikki betoniin asti ja kuivata.

– Optimistisen arvion mukaan ravintola voitaisiin avata noin kolmen kuukauden kuluttua, arvioi Yrjö Piirainen.

Kuva kauppakeskus Pasaatin sisäänkäynnin edestä.
Kauppakeskus Pasaati sijaitsee aivan Kotkan keskustassa torin vieressä. Kuva: Linnea Pitkänen / Yle

Ravintola on joutunut aiemminkin muun muassa tekemään pyyhkeistä estettä ovien eteen kovalla sateella, mutta sisään vettä ei ole aiemmin päässyt.

– Tällä kertaa vesimassat veivät myös maata ravintolan terassin alta ja terassi notkuu. Lisäksi kiinteistön takana ja sivustalla on suuria vajoamia, luettelee Piirainen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen kertoi viime torstaina, että ukkoskuuron ydin osui Kotkan ylle ja vettä satoi rajuimmillaan yli 20 milliä tunnissa.

Juttua muokattu 29.8 kello 12.55. Vaihdettu otsikossa ja tekstissä sähköauto hybridiautoksi. Jutussa näkyvä video on vaihdettu tuoreempaan 30.8. kello 9.30.

Suosittelemme