Hyppää sisältöön

Tampereen Lielahden voimala ei enää kaipaa varalle polttoöljyä – lupahakemus vedettiin pois

Tampereen Energia eli entinen sähkölaitos halusi aloittaa öljyn varastoinnin kaiken varalta. Nyt kaasun ja muun energian toimitusvarmuus on selkeästi parantunut.

Tampereen Sähkölaitoksen Lielahden voimalaitos kuvattuna ulkoapäin. Tiilistä rakennettu, massiivinen laitos, josta nousee useampi korkea piippu. Taustalla pilvinen taivas.
Lielahden voimalan öljysäiliö haluttiin täyttää kaiken varalta. Nyt siihen ei enää nähdä tarvetta. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Jouni Tanninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Energia ei tarvitse Lielahden voimalan varaöljysäiliötä. Energia eli silloinen Tampereen Sähkölaitos haki vanhan säiliön käyttöönottolupaa aluehallintovirastolta viime vuonna, mutta on sittemmin vetänyt hakemuksensa pois. Tämän myötä käsittely avissa on loppunut.

Lielahden voimala toimii kaasulla. Viime vuonna huoli sen saannista oli todellinen. Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Suomeen viime toukokuussa ja öljy haluttiin varalle. Laitoksen tekniikka mahdollistaisi kevyen polttoöljyn käytön.

Tätä nykyä kuitenkin maakaasun toimitusvarmuus on parantunut. Saatavissa on muun muassa LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua. Myös uusi sähkökattila lisää toiminnan varmuutta.

Lielahden voimalan öljysäiliön käytön kannalta ongelma olisi myös ollut sijainti pohjavesialueella. Hyhkyn vedenottamoon on matkaa noin 700 metriä ja maaperä on varsin hiekkaista, eli onnettomuuden sattuessa öljyä olisi voinut päätyä pohjaveteen ja sen kautta käyttöveteen.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme