Hyppää sisältöön

Pormestari Vartianen: Helsingin areena jätti vuokran maksamatta, mikä auttaa hallin lunastamista

Helsingin areena on jättänyt yhden noin 100 000 euron tonttivuokraerän maksamatta, kertoo pormestari Juhana Vartiainen (kok).

Helsinki-halli
Halliyhtiö on Helsingin Sanomien mukaan jättänyt maksamatta noin 100 000 euron vuokraerän heinäkuussa. Kuva: All Over Press
Simo Kymäläinen,
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) Valtonen kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että Helsinki-hallin tilanteeseen valmistellaan parhaillaan ratkaisua. Nyt pitkään tyhjillään olleen areenan tilanne saattaa ratketa toisella tavalla.

Helsingin Sanomat uutisoi, että pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan Helsingin Areena on jättänyt maksamatta viimeisimmän maanvuokraerän, joka on vajaat 100 000 euroa. Lasku erääntyi heinäkuun puolivälissä.

– En voi mennä yksityiskohtiin, mutta tämä maksurästi avaa meille prosesseja, joilla voimme edesauttaa tämän hallin lunastusta, Vartiainen sanoo Ylelle.

Tähän asti kaupungilla ei ole ollut lainsäädäntöön tai maanvuokrasopimukseen perustuvaa oikeutta areenayhtiön osakkeiden haltuunottoon, koska halliyhtiö on hoitanut taloudelliset velvoitteensa. Se on maksanut ajallaan tontinvuokran ja kiinteistöveron.

Vartiasen mukaan kyseessä on ensimmäinen maksurästi. Maksuja on tiettävästi peritty neljä kertaa vuodessa.

– Pitäisin kuitenkin tärkeämpänä sitä, että myös valtiovalta on ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) suulla kertonut, että valmistellaan ratkaisua, joka mahdollistaisi tämän hallin omistuksen siirron ilmeisesti lainsäädäntö teitse. Tämä on meille kiinnostava kehityssuunta ja käsittääkseni lupaavampi.

Vartiaisen käsitys on, että valtiovalta on edistänyt hallin siirtymistä takaisin suomalaisomistukseen maksuista riippumatta. Hän kertoo itse pitäneensä asiaa esillä hallitusneuvotteluissa.

Halli on ollut jo yli vuoden käyttämättä

Helsingin areena eli entinen Hartwall-areena on ollut ilman käyttöä yli vuoden ajan Venäjän hyökkäyssodan takia. Hallin omistaa yhtiö, jolla on kytköksiä venäläisiin omistajiin.

Jos vuokraa ei makseta, tulee halli ulosoton kautta pakkomyyntiin.

Pormestari Vartiainen on tyytyväinen, että vuokralainen on jättänyt laskut maksamatta. Hänen mukaansa tämä mahdollistaa kaupungille erilaisia prosesseja, jotka voivat johtaa samaan lopputulokseen kuin valtiovallan käynnistämä työ.

Kaupunki ei Vartiasen mukaan itse aio lunastaa hallia. Sen sijaan yhteistyötä tehdään ulkoministeriön kanssa ja käytetään oikeudellisia keinoja, joita kaupungilla on.

– Jos valtiovallan edistämä lunastus- ja omistusoikeuden siirto edellyttäisi kaupungin tilapäistä omistajuutta, jotta se saataisiin suomalaisiin käsiin, niin kaupunki on siihen valmis.

Vartiainen toivoo, että pitkällä aikavälillä hallille löytyy uusi yksityinen omistaja.

Kello 19.20 täydennetty juttua pormestari Juhana Vartiaisen antamilla tiedoilla ja kommenteilla.

Suosittelemme