Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö esittää, että liikennehankkeista säästetään – maakuntalentojen tuki ollaan lakkauttamassa

Ensi vuonna valtio aikoo säästää väylähankkeista. Maakuntakenttien lentoja ei enää jatkossa tuettaisi ja teiden kunnostaminen saattaa jopa vähentyä.

Näin suomalaiset kommentoivat ehdotusta valtion ensi vuoden budjetiksi.
Eelis Rytkönen

Valtiovarainministeriön esitys ensi vuoden talousarvioksi eli budjetiksi on julkaistu tänään maanantaina.

Lapin kannalta merkittävää on esimerkiksi se, että hallitus aikoo säästää väyläverkosta. Esityksen mukaan perusväylänpidosta leikataan koko maassa noin 30 miljoonaa euroa, ja väyläverkon kehittämisestä otetaan pois lähes 130 miljoonaa euroa.

Käytännössä tämä tarkoittaa uusien hankkeiden vähentymistä ja vaikutuksia teiden kunnostamiseen.

– Päätuntuma on se, että tämän ehdotuksen pohjalta Lapin tiestön kuntoon ei ole tulossa lisää resursseja. Voi jopa olla, että ne heikkenevät, maakuntajohtaja Mika Riipi (kesk.) sanoo.

Riipin mukaan myös maakuntakenttien lentojen tuki on loppumassa. Esitykseen ei ole merkitty sitä varten tarpeeksi rahaa lentoliikenteen ostopalveluja varten. Muutos tarkoittanee säännöllisen reittiliikenteen loppumista Kemi-Tornion lentokentältä.

– Jos markkinaehtoista lentämistä ei tule, niin kentälle ei käytännössä ole lentoliikennettä, Riipi kertoo.

Muita niin kutsuttuja maakuntakenttiä ovat Kokkola-Pietarsaaren, Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin lentokentät.

Matkailun kannalta myönteistä verotuksessa

Maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan Lapin ja sen matkailun kannalta esityksessä on myönteistä arvonlisäverotuksessa. Esimerkiksi majoituspalveluiden arvonlisäveron nostoa ollaan lykkäämässä ensi vuodelta.

Tietyistä tuotteista ja palveluista (Verohallinto) peritään tällä hetkellä vain 10 prosenttia arvonlisäveroa eli alvia. Näiden palveluiden arvonlisävero nousee näillä näkymin vuonna 2025 lukuun ottamatta sanoma- ja aikakauslehtiä.

Luontomatkailuun sen sijaan saattaa tulla heikentäviä leikkauksia. Ympäristön- ja luonnonsuojelusta vietäisiin näillä näkymin 70 miljoonaa euroa eli 36 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Tämä voi tarkoittaa kansallispuistoihin kohdistuvia leikkauksia, jos Metsähallituksen luontopalveluilta leikataan.

Laphan johtaja: ministeriön arvio kustannustason noususta alhainen

Hyvinvointialueille on tulossa lisää rahaa. Niille ja Helsingin yliopistolliselle sairaalalle esitetään neljä miljardia euroa lisää kuluvaan vuoteen verrattuna. Osa kasvusta on kuitenkin vain kirjanpidollista muutosta, toteaa Lapin hyvinvointialueen johtaja Jari Jokela.

Tämän vuoden rahoituksesta maksettiin 1,9 miljardia jo vuonna 2022, joten se ei näy tämän vuoden luvuissa. Lisäksi 4 miljardin euron rahoituksen kasvusta miljardi euroa on tämän vuoden rahoitusta korjaavaa kertaerää, Jokela toteaa.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan hyvinvointialueiden rahoitusta nostavat noin miljardilla eurolla lakisääteiset kustannustason ja palvelutason muutoksiin liittyvät korotukset.

– Summa vaikuttaa alhaiselta verrattuna todelliseen kustannustason nousuun, Jokela sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 29.8 klo 23 saakka.

Suosittelemme