Hyppää sisältöön

Jos omakotitalo voidaan pakkolunastaa tien rakentamisen alta, miksi venäläisten omistamaa Helsingin areenaa ei ole otettu haltuun?

Maanmittauslaitoksen johtaja Mauri Asmundelan mukaan Suomessa ei aiemmin ole pakkolunastettu Helsingin areenan kaltaista kohdetta, siksi sen mahdollista lopputulosta on vaikea ennakoida.

Helsinki-halli
Helsinki-halli kuvattuna huhtikuussa 2022. Kuva: All Over Press
Simo Kymäläinen

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) Valtonen kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että Helsinki-hallin tilanteeseen valmistellaan parhaillaan ratkaisua ministeritasolla.

Uutisen kommenttikentässä osa uutisen lukeneista ihmetteli, miksi hallia ei ole jo pakkolunastettu

Ihmettelyn ymmärtää, sillä Suomen lain mukaan on mahdollista lunastaa ihmisten koteja esimerkiksi uuden maantien rakentamiseksi. Voi siis aiheellisesti kysyä, miksi ei voida pakkolunastaa tyhjillään seisovaa hallia?

Maanmittauslaitoksen lunastuksista vastaava johtaja Mauri Asmundela lupaa vastata kysymykseen niin hyvin kuin osaa, sillä laitos hoitaa suurimman osan pakkolunastuksista Suomessa. Pakkolunastus on omaisuuden lunastamista yleiseen käyttöön täyttä korvausta vastaan.

Tyypillisin pakkolunastus liittyy teiden rakentamiseen. Tällaisia lunastuksia tehdään vuosittain 100–130. Joskus se voi tarkoittaa myös ihmisten kotien lunastamista uuden tielinjan alta.

Asmundela toteaa, että on itsekin joskus miettinyt uutisia lukiessaan Helsingin areenan mahdolliseen pakkolunastamiseen liittyviä seikkoja. Hän korostaa sitä, että Maanmittauslaitos ei tee päätöksiä pakkolunastuksista, vaan se toimeenpanee niitä.

Lunastuslain mukaan pakkolunastus voidaan tehdä, jos yleinen tarve sitä vaatii.

– Hyödyt pitää olla suuremmat kuin haitat, eikä lunastuksen tarkoitusta voida muulla tavoin saavuttaa, Asmundela kiteyttää yleisen edun tulkinnan.

Voi spekuloida sillä, että täyttyykö lain vaatimus yleisestä edusta, vaikka ison areenan puuttuminen aiheuttaa haittaa sekä Helsingille että koko Suomelle. Viime kädessä korkein hallinto-oikeus määrittelisi sen, täyttyykö lain vaatima yleinen etu.

Helsingin areena eli entinen Hartwall-areena on ollut ilman käyttöä Venäjän hyökkäyssodan takia. Hallin omistaa yhtiö, jolla on kytköksiä venäläisiin omistajiin.

Jos Helsingin kaupunki tai valtio yrittäisi pakkolunastaa Helsinki-hallin, asia päätyisi todennäköisesti oikeuden ratkaistavaksi, jos halliyhtiö valittaisi asiasta. Lopputulosta olisi vaikea ennustaa.

– Eihän näitä lakeja ole mietitty tällaisen tilanteen varalta, kun niitä on aikanaan säädetty, Asmundela toteaa.

Helsingin areenan kaltaista kohdetta ei ole koskaan myöskään pakkolunastettu, mikä selittää epävarmuuden asiassa.

– Tämähän olisi ihan uniikki tapaus, Asmundela sanoo.

Normaalisti pakkolunastaminen liittyy siihen, että yhteiskuntaa varten rakennetaan jotain tarpeellista kuten teitä tai sähkölinjoja.

Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan Helsinki-hallin tapauksessa halutaan toimia lain mukaan, koska Suomi on oikeusvaltio.

– Sen takia tässä jonkin aikaa menee, mutta ratkaisun valmistelu on käynnissä, Valtonen kertoi aiemmin Ylelle.

Valtonen ja ulkoministeriö eivät vielä kommentoi tarkemmin, mitä toimia on tiedossa.

Lisää: Pitkään odotettu päätös lähestyy: Helsingin areenan kohtalo voi pian selvitä, kun ratkaisua ajetaan ministeritasolla

Pakkolunastuksessa pitää korvata kohteen arvo sen omistajalle

Maanantaina Helsingin Sanomat kertoi, että Helsingin areenan omistava halliyhtiö on jättänyt maksamatta tonttivuokran kaupungille. Jos laskua ei makseta, tämä mahdollistaa areenan pakkomyynnin. Näin halli saisi uuden omistajan.

Helsingin kaupungin johto on aiemmin sanonut, että toinen ratkaisu olisi erillislain tekeminen. Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäen mukaan erillislaki tarkoittaisi käytännössä Helsinki-hallin pakkolunastamista.

Lunastusta vaativa taho on se, joka myös maksaa korvauksen lunastetusta maasta. Jos Helsingin kaupunki pakkolunastaisi Helsinki-hallin, sen pitäisi maksaa myös korvaus hallista sen venäläisille omistajille.

– Lunastuslaki lähtee siitä, että omaisuuden käypä arvo korvataan. Sillä tarkoitetaan markkina-arvoa, Maanmittauslaitoksen Asmundela kertoo.

Pakkolunastettavan kohteen arvo määrittelemiseksi on kolme päämenetelmää.

Ensinnäkin voidaan verrata lunastettavan kohteen hintaa vastaavanlaisiin kohteisiin. Jos voimayhtiö lunastaa tonttimaata sähkölinjan alta, verrataan sen arvoa alueen hintatasoon.

Toinen tapa on tuottoperusteinen. Paljonko lunastettavan kohteen vuosituotto on omistajalleen.

Kolmas tapa on laskea, kuinka paljon vastaavan kohteen uudelleenrakentaminen maksaisi.

Helsinki-hallin lunastusarvoa on varmasti vaikea arvioida, koska kohde ei ole ihan tavanomainen. Lisäksi on mahdollista valittaa tehdystä lunastuksen hinta-arviosta.

Pääkaupunkiseudulla on viime vuosina saanut paljon julkisuutta Vantaan päätös pakkolunastaa maita 300 vuotta saman suvun hallussa olleelta tilalta. Asiassa on kiistelty pakkolunastuksen yhteydessä määritellystä korvaussummasta.

Maanmittauslaitoksen lunastuksista vastaava johtaja Mauri Asmundela nostaa esiin vielä yhden syyn, jonka perusteella voidaan tehdä pakkolunastus.

Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen mukaan ei ole hyvä, että keskellä Helsinkiä rautateiden solmukohdassa on venäläisten välillisesti omistama merkittävä rakennus.

Valtio voi pakkolunastaa kiinteistöjä yksityisiltä omistajilta kansallisen turvallisuuden perusteella.

– Sen nojalla ei ole kertaakaan tullut vireille yhtään lunastusta, Asmundela kuitenkin toteaa.

Halli on seissyt tyhjillään jo yli vuoden ajan. Toimittaja Clarissa Jäärni kertaa hallin värikästä historiaa.

Suosittelemme