Hyppää sisältöön

Syyttäjä avasi esitutkinnan Rubialesin suutelukohusta – Espanjan jalkapalloliitto vaatii kohupomoa eroamaan, äiti protestoi nälkälakolla

Espanjan jalkapallon seksismiskandaali paisui maanantaina. Syyttäjä avasi esitutkinnan, YK otti kantaa, liitto kutsui hätäkokouksen ja Rubialesin äiti sulkeutui kirkkoon poikansa puolustamiseksi.

Luis Rubiales eroaa tehtävästään.
Luis Rubialesia vastaan aloitettiin esitutkinta. Kuva: Getty Images
Juuso Koskinen,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Espanjan syyttäjäviranomaiset ovat avanneet esitutkinnan, jonka kohteena on Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubialesin toiminta. Rubiales suuteli epäsopivasti suulle Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajaa Jennifer Hermosoa naisten MM-kisojen mestaruusseremonian aikana. Esitutkinta voi johtaa syytteeseen seksuaalisesta häirinnästä.

– Kansallisen oikeuden syyttäjät ovat avanneet esitutkinnan faktoista, jotka voivat muodostaa syytteen seksuaalisesta ahdistelusta. He ottavat myös yhteyttä Hermosoon ja tarjoavat hänelle mahdollisuuden nostaa kanne 15 päivän sisällä, oikeuden lausunnossa sanottiin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tutkinta avattiin Hermoson esittämien kommenttien takia. Hermoso on muun muassa kutsunut suudelmaa ei-toivotuksi, impulsiiviseksi ja machoiluksi, jonka jälkeen hän tunsi olevansa ahdistelun uhri.

– Hermoson julkiset lausunnot huomioon ottaen seksuaalinen teko, jonka kohteena hän oli, ei ollut yhteisymmärrykseen perustava, oikeuden lausunnossa todettiin.

Tässä video kohun aiheuttaneesta tilanteesta.

Espanjan jalkapalloliitto pyytää Rubialesia eroamaan

Aikaisemmin Espanjan jalkapalloliitto (RFEF) seisoi vankkumattomasti Rubialesin tukena. Liitto kertoi ryhtyvänsä oikeustoimiin Hermosoa vastaan hänen Rubialesista esittämiensä valheellisten kommenttien vuoksi. Rubiales ilmoitti aiemmin, ettei hän jätä pestiään kritiikistä huolimatta, ja liittopomot taputtivat seisaaltaan puheenjohtajan lausunnon aikana.

Maanantaina liiton kelkka kuitenkin kääntyi esitutkinnan julkistuksen myötä. Espanjan jalkapalloliitto kutsui maanantaina alueelliset liitot kiireelliseen hätäkokoukseen arvioimaan tilannetta, joka on kiihtynyt kansalliseksi kiistaksi naisten oikeuksista ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kriisikokouksen tuloksena maan jalkapalloliitto lähetti maanantaina iltamyöhään julkisuuteen tiedotteen, jossa se pyytää Rubialesia eroamaan tehtävistään.

– Viimeisimpien tapahtumien ja espanjalaisen jalkapallon imagoa vakavasti vahingoittaneen sopimattoman käytöksen jälkeen liiton päättäjät pyytävät, että Luis Rubiales ilmoittaa välittömästi eroavansa puheenjohtajan toimestaan, tiedotteessa todetaan.

Aluejohtajat toivovat, että liiton väliaikainen puheenjohtaja Pedro Rocha johtaisi Espanjan liiton keskusteluyhteyteen jalkapallomaailman kanssa ja sovintoon.

Aluejohtajat onnittelivat naisten maajoukkuetta maailmanmestaruudesta ja toivoivat, että pelaajat palaavat maajoukkueen käyttöön. Toistaiseksi Hermoso ja 80 muuta naispelaajaa ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä maajoukkueen käytöstä, kunnes maan lajiliiton johto vaihtuu.

Suutelukohun vaiheita

Espanjan naisten ensimmäistä jalkapallon MM-kultaa varjostava suutelukohu on paisunut jatkuvasti. Maanantaina myös YK otti kantaa Espanjan jalkapallon seksismiskandaaliin.

– Kuinka vaikeaa on välttää suutelemasta toista huulille, kysyy YK:n pääsihteeri António Guterresin tiedottaja Stéphane Dujarric uutistoimisto AFP:n mukaan.

Aiemmin maanantaina Rubialesin äiti ilmoitti menevänsä nälkälakkoon vastustaakseen poikansa ”vainoa” ja ”epäinhimillistä kohtelua”.

Reutersin mukaan Rubialesin äiti Angeles Bejar lukitsi itsensä kirkkoon ilmoittaen, että hänen nälkälakkonsa kestää niin kauan, kunnes ”oikeus toteutuu”.

Espanjan urheiluministeri Miquel Iceta ilmoitti sunnuntaina, että maan hallitus pyytää urheiluasioista päättävää tuomioistuinta kokoontumaan pohtiakseen Rubialesin erottamista.

Jalkapalloliitto reagoi aggressiivisesti pyytämällä Euroopan jalkapalloliitto Uefaa sulkemaan espanjalaisjoukkueet pois Euroopan kentiltä. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi FC Barcelonan ja Real Madridin kaltaisten suurseurojen jäämistä ulos Mestarien liigasta.

Radikaalilla ehdotuksella RFEF ja sen pääsihteeri Andreu Camps protestoivat Espanjan hallitusta vastaan ja ilmaisivat vielä tuolloin tukensa Rubialesille.

Espanjan jalkapalloliiton pääsihteeri Andreu Camps.
Pääsihteeri Andreu Camps ei halua, että maan hallitus sotkeutuu jalkapalloliiton asioihin. Kuva: EPA-EFE

Lauantaina Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueen valmennustiimistä peräti 11 ilmoitti eroavansa tehtävästään protestina Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtajaa Rubialesia vastaan. Päävalmentaja Jorge Vilda on BBC:n mukaan kritisoinut epäsopivaa suudelmaa, muttei ole ilmoittanut irtisanoutuvansa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa puuttui myös peliin ja kertoi lauantaina asettaneensa Rubialesin toimintakieltoon 90 päivän ajaksi.

– Toimintakielto koskee kaikkia jalkapalloon liittyviä toimia niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, Fifa tiedotti.

Pelaajayhdistys Futpron perjantaina julkaisemassa lausunnossa Hermoso ja 80 muuta maajoukkuepelaajaa kieltäytyivät pelaamasta maajoukkueessa niin kauan kuin liiton nykyinen johto jatkaa.

Juttua päivitetty 28.8. klo 20.32: Lisätty tieto Espanjan jalkapalloliiton hätäkokouksesta.

Juttua päivitetty 28.8. klo 21.50: Lisätty tieto YK:n kannanotosta.

Juttuun päivitetty 28.8. klo 23.35 tieto siitä, että Espanjan jalkapalloliiton kokouksessa tehtiin päätös, jossa Rubialesia kehotetaan eroamaan tehtävistään.

Suosittelemme