Hyppää sisältöön

Yksi naula lisää Puskiaisten moottoritieoikaisun arkkuun: Tampereen kaupunginhallitus asettui nykyisen kolmostien lisäkaistojen puolelle

Oikaisua Lempäälästä Pirkkalaan on jo aiemmin vastustettu kansalaistoiminnalla alueen kunnissa. Viime kevättalvena Ylen kyselyssä myös useimmat silloiset pirkanmaalaiset kansanedustajat olivat oikaisua vastaan.

Suomaisemaan männynrunkoon on kiinnitetty Ei Puskiaisten oikaisua -vetoomus.
Moottoritieoikaisua vastustava kannanotto alueella syksyllä 2022. Kuva: Anna Sirén / Yle
Jouni Tanninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen kaupunginhallitus ei näytä lämpenevän kolmostielle kaavailtuun Puskiaisten oikaisuun. Maanantaina annettu lausunto linjaa, että moottoritien oikaisureitin sijasta pitäisi mieluummin rakentaa lisäkaistoja nykyiselle väylälle.

Oikaisu kulkisi merkittävän luonto- ja virkistysalueen halki Lempäälän Kuljusta Pirkkalan Linnakorpeen. Alueella sijaitsee esimerkiksi Pulkajärven Natura-alue.

Tampereen kanta käy ilmi kaupunginhallituksen lausunnosta kaupunkiseudun rakennesuunnitelma 2040 -luonnokseen. Kaupunki arvioi muun muassa, että valtatie 3:n liikennekapasiteetin lisäys tulee ensisijaisesti toteuttaa nykyisiin tielinjauksiin pohjautuen.

Karttagrafiikka Puskiaisten oikaisun suunnitelmista.
Puskiaisten oikaisu kulkisi Lempäälän Kuljusta Pirkkalan Linnakorpeen. Oikaisu on merkitty karttaan sinisellä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Pirkkalan ja Lempäälän välisen yritysalueen kaavoituksessa vaaditaan huomiota ekologiseen verkostoon ja seudun asukkaiden virkistysmahdollisuuksien laajentamista rakennesuunnitelmaan verrattuna.

Tampere ottaa kantaa myös lähistölle suunniteltuihin yritysalueisiin. Niitä pitäisi kaupungin mielestä suunnata teiden, lentokentän ja tulevaisuudessa ehkä rakennettavan uuden järjestelyratapihan tuntumaan.

Yleissuunnittelu jatkuu aikataulun mukaisesti

Viime kädessä Puskiaisten oikaisuhanke on valtion asia. Rahoitus päätettäisiin eduskunnassa.

Tieasioita hoitavan Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan liikennemäärien kasvu jatkuu niin, että lisäkaistat nykyiseen tiehen eivät riitä. Tieoikaisun yleissuunnittelu joka tapauksessa jatkuu aikataulunsa mukaisesti. Sitä esitellään yleisölle vielä ennen vuoden loppua.

Yleissuunnitelma valmistuu vuoden 2024 alkupuolella ja lähtee vuorostaan lausunnolle kevättalvella. Tampere ja muut kunnat pääsevät tuolloin ottamaan siihen kantaa. Erityisesti silloin on ely-keskuksen mukaan hyvä hetki vaikuttaa asiaan.

Kevättalvella Ylen tekemässä kyselyssä Pirkanmaan silloisten kansanedustajien selkeä enemmistö oli Puskiaisten oikaisua vastaan. Vain yksi kansanedustaja äänesti tuolloin oikaisun puolesta. Oikaisua vastaan oli 13 kansanedustajaa. Kaksi edustajaa ei osannut ottaa asiaan kantaa ja kaksi ei vastannut kysymykseen lainkaan.

Myös luontojärjestöt ovat ottaneet kantaa moottoritieoikaisua vastaan. Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys arvioi kannanotossa, että Puskiaisten oikaisu toisi ympärilleen laajaa teollisuuspaikka- ja asumisrakentamista sekä pienempää tiestöä. Tämä puolestaan pirstoisi ja köyhdyttäisi luontoa. Samoilla linjoilla on Suomen Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri omassa kannanotossaan, jossa se vaatii hankkeesta luopumista.

Lokakuussa 2022 kuvatulla arkistovideolla Lempäälän vihreiden kunnanvaltuutettu Tiina Wesslin sekä kaupungin kunnanjohtaja Heidi Rämö kommentoivat Puskiaisten oikaisua. Video: Antti Palomaa / Yle, Matias Väänänen / Yle, Sanni Isomäki / Yle

Mitä mieltä sinä olet hankkeesta? Voit kommentoida juttua keskiviikkoon 30.8. kello 23 asti.

Uutista korjattu 31.8. kello 11.30: Poistettu uutisesta maininta, että kaupunginhallitus vastustaa hanketta.

Suosittelemme