Hyppää sisältöön

Euroopassa on käynnissä talousvallan uusjako, eikä tilanne näytä Suomelle hyvältä: luottokumppani Saksan tuloskunto heikkenee

Grafiikat kertovat, miksi Saksan talous on pahassa jamassa ja tarvitsee tukea. Osat ovat vaihtuneet Euroopassa.

Videolla Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja valtiovarainministeri Christian Lindner perustelevat, miksi Saksan teollisuus ja elinkeinoelämä tarvitsevat tukipaketteja.
Anna Karismo

BERLIINI Luulitko, että Saksa on vakauden ja talouskasvun tyyssija Euroopassa? Väärin, näin ei ole ollut enää vähään aikaan.

Hyökkäyssotaa käyvän Venäjän ja Euroopan ”sairaana miehenä” pitkään pidetyn Italiankin taloudet toipuvat nyt kriisivuosista nopeammin kuin Saksan.

Saksassa on tätä nykyä korkeammat energian hinnat, korkeammat palkat, korkeammat verot ja nopeampi inflaatio kuin muissa maissa. Kaiken kukkuraksi maassa on vielä enemmän byrokratiaa – lippua ja lappua kertyy nopeasti pinoksi asti yritysten ja yksityisten hoitaessa asioita viranomaisten kanssa.

Kaikki tämä rapauttaa kilpailukykyä.

Osat ovat vaihtuneet. Finanssi- ja eurokriiseistä lähtien, vuodesta 2007 alkaen, Saksa on vaatinut muita maita, ennen kaikkea eteläeurooppalaisia, tekemään läksynsä taloudessa. Esimerkiksi Ranska, Italia ja Espanja ovatkin ne tehneet.

Saksa itse on unohtanut läksynsä. Näin ollen sen teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta laskee, kun se muualla Euroopassa kasvaa.

Puntit tasoittuvat Euroopassa

Viime vuosikymmenen puoliväliin asti tilanne oli täysin päinvastoin.

Italian, Espanjan ja Ranskan yrityksillä oli korkeammat kustannukset. Saksan teollisuus pystyi toimittamaan tavaroita ja palveluja niitä halvemmalla.

Kilpailuetu alkaa olla suurelta osin menetetty. Saksan ongelmat vaikuttavat suoraan erityisesti Itä- ja Pohjois-Euroopassa kuten Suomessa, jossa talous on kiinteästi sidoksissa Saksan toimitusketjuihin.

Moderni tuotantolinja, jossa näkyy tietokonepäätteitä ja vihreitä muovilaatikoita. Konetta käyttävä työntekijä on selin, selässä lukee Thermomix.
Ranska on saanut Euroopan maista eniten ulkomaalaisia investointeja viime vuosina. Saksalainen keittiökoneita valmisvaa Vorwerk rakentaa Ranskaan jo toista uutta tehdasta, koska yhtiön johdon mukaan maassa on bisnesmyönteinen hallitus ja edullista ydinenergiaa. Kuva: Pool/ABACA/Shutterstock/All Over Press

Muulle Euroopalle Saksan pysähtyneisyydestä voi seurata ikään kuin punttien tasoittumista ja vaa'an kallistumista tasapainoon. Jäsenmaiden talouserot tasaantuvat, kun Saksan talousbuumi laantuu.

Alla olevasta grafiikasta näkyy, miten pääomaa siirtyy Saksasta muualle. Jos suoria investointeja ulkomaille tehdään loppuvuoden ajan yhtä paljon kuin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eivätkä panostukset kotimaiseen tuotantoon vauhditu, Saksan ”investointivirta” on vuoden lopussa jo yli 160 miljardia euroa miinuksella.

Nyt Saksan hallitus aikoo puuttua tilanteeseen ja estää pääomien virtaamisen ulkomaille. Ministerit vetäytyivät juuri kaksipäiväiseen kokoukseen, joka päättyi keskiviikkona.

50 uutta toimenpidettä

Saksa aikoo toteuttaa yhteensä noin 50 ”hätätoimenpidettä”, joilla tuetaan rämpivää taloutta ja elinkeinoelämää. Nämä tuet määritellään erillisessä ”kasvumahdollisuuksien laissa”.

Lain puitteissa talouteen ruiskutetaan keskimäärin runsaat seitsemän miljardia euroa vuodessa tulevien viiden vuoden ajan. Suurimmillaan tuki on vuonna 2025, jolloin sitä jaetaan yli kymmenen miljardia.

Saksa on jakanut yrityksille koronapandemian alusta asti satoja miljardeja euroja tukea, joten summat ovat arvostelijoiden mielestä vain pisaroita meressä. Oppositio arvostelikin pakettia tuoreeltaan riittämättömäksi.

Krisitillisdemokraattien CDU:n parlamenttiryhmän johtaja Mathias Middelberg kiinnitti huomiota siihen, että samaan aikaan veronmaksajat rahoittavat yhtä ainoaa yritystä eli taiwanilaisen TSMC:n sirutehdasta Dresdenissä viidellä miljardilla eurolla.

Tukeminen siis tuskin jää tähän. Hallitus ei ole vielä päättänyt esimerkiksi sähkön hintatuesta yrityksille, joka on nyt elinkeinoelämän kuuluvin vaatimus.

Tumma aasialainen nuori nainen keltaisessa jakkupuvussa hymyilee kameralle vanhan mustapukuisen miehen kainalossa. Taustalla mustavalkoinen taideteos.
Saksassa tehtiin edelliset suuret talouden uudistukset Gerhard Schröderin liittokanslerikaudella vuosituhannen alussa. Myös tuolloin puhuttiin ”Euroopan sairaasta miehestä”, kun maan ongelmat vaimensivat koko euroalueen kehitystä. Nykyisin Schröder poseeraa julkisuudessa lähinnä vaimonsa Soyeon Schroeder-Kimin kanssa. Kuva: EPA-EFE

Veroja alas

Uudistuspaketissa on kyse ennen kaikkea verojen leikkaamisesta: niin asuntorakentamista, tappiota tehneitä yrityksiä, tutkimusta ja kehitystyötä kuin investointien tekemistäkin tuetaan verohelpotuksilla.

Byrokratian vähentämisellä hallitus haluaa synnyttää kasvupyrähdyksen ja lisätä Saksan houkuttelevuutta kansainvälisessä kilpailussa.

Digitalisaation ja tekoälytutkimuksen tukemisen taas on määrä modernisoida maata, jossa yhä käytetään esimerkiksi fakseja ja käteistä rahaa selvästi enemmän kuin muualla Euroopassa.

– Haluamme madaltaa korkeita paperivuoria ja tehdä niistä vain pieniä mäkiä, vihreiden talousministeri Robert Habeck sanoi.

Habeckin mukaan strategisesti merkittävien alojen mikroelektroniikan, uusiutuvan energian tai EU:n laajuisen vetyinfrastruktuurin kehittäminen voi onnistua vain, jos tarpeetonta byrokratiaa karsitaan.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 1.9. kello 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Saksan taloudella menee heikosti, ja se näkyy jo Suomessakin – ”Pienten on syytäkin pelätä”, sanoo itävaltalaisekonomisti

Suurvaltojen välillä on käynnissä ”sirujen sota”, sanoo yhdysvaltalaisprofessori – pahimmillaan se uhkaa koko maailmantaloutta

Suosittelemme sinulle