Heti Jukkatalon tiistaisen konkurssin jälkeen on alettu selvittää, mitä keskeneräisille taloprojekteille tapahtuu. Niitä on yhteensä viisikymmentä, osa talopaketteja, osa muuttovalmiina ostettuja taloja.
– Tässä vaiheessa näyttää siltä, että suurin osa projekteista on sellaisia, että niiden osalta konkurssipesä ei pysty tekemään käytännössä mitään, sanoo pesänhoitaja, asianajaja Jarmo Makkonen Krogerus Oy:ltä.
Kenenkään ei kuitenkaan pitäisi menettää valtaisia summia maksettua rahaa. Esimerkiksi kokonaisia talopaketteja ei ole maksettu etukäteen. Kuluttajansuojalain yhdeksännen luvun mukaan talopaketeissa toimitukset laskutetaan vasta jälkikäteen tai etukäteismaksuja vastaan pitää olla vakuus.
Myös Makkosen käsitys on, että varsinaisia rahasaatavia talon ostaneilla ei pitäisi juuri olla. Ennen ensimmäistä toimituserää on laskutettu ennakkomaksuja, mutta niitä vastaan annettua takausta voi hakea rahoituslaitokselta.
– Asiakkaalle tulee totta kai vaivaa ja varmaan myös ylimääräisiä kustannuksia, kun projektiin on löydettävä uusia toteuttajia.
Pesänhoitaja lupaa, että kaikkiin talon ostaneisiin ollaan yhteydessä, kun mahdollisuudet projektien jatkamiseen selviävät tarkemmin.
Asiantuntija: Jos ostat taloa, selvitä taustat
Jukkatalo ei ole ainoa talovalmistaja, joka on mennyt konkurssiin viime vuosina. Noin vuoden kuluessa konkurssiin ovat menneet Aatelitalot, Evesa-talot ja Saagatalot.
Talon ostaneen kannalta paras vaihtoehto talonvalmistajan konkurssitilanteessa on, jos töiden loppuun saattamisesta saa sovittua konkurssista huolimatta, sanoo Kuluttajaliiton juristi Kristel Pynnönen Andersson.
– Jos vaan mahdollista, voi yrittää pitää kiinni siitä, että hanke toteutuu. Jos osoittautuu, että tulee viivästyksiä tai liian paljon riskejä, voi miettiä, pitäisikö kauppa purkaa.
Kun vasta harkitsee talon rakentamista tai rakennuttamista, etukäteen voi selvittää, onko olemassa jotain viitteitä talovalmistajan mahdollisista talousvaikeuksista. Pynnönen Andersson vinkkaa tarkistamaan, onko yrityksellä hoitamattomia verovelkoja ja ovatko yrityksen luottotiedot kunnossa.
Pynnönen Andersson kehottaa myös tutustumaan huolella sopimuksiin, jos on tilannut tai tilaamassa jotain niin kallista kuin talo. Lisäksi ennen jokaista maksuerää kannattaa varmistaa, onhan kaikki luvattu toimitettu.
Oletko sinä rakentamassa Jukkataloa? Ota yhteyttä oulu@yle.fi, jos voit kertoa lisää.