Hyppää sisältöön

Hurrikaani Idalia saavuttaa Floridan rannikon iltapäivällä

Idalian ennakoidaan voimistuvan neloskategorian hurrikaaniksi saavuttaessaan Floridan Big Bendin alueen keskiviikkoiltapäivänä Suomen aikaa.

Idalia-hurrikaani rantautuu keskiviikkoiltapäivänä Suomen aikaa Floridan luoteisosaan.
Susanna Bono,
STT-Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Floridan osavaltiota lähestyvä Idalia-myrsky on voimistunut kolmoskategorian hurrikaaniksi, kertoo Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus NHC. Sen keskituulen nopeus on noin 49 metriä sekunnissa.

Hurrikaanikeskuksen mukaan Meksikonlahdelta saapuvan Idalian odotetaan aiheuttavan hengenvaarallisia myrskytulvia ja hurrikaaniolosuhteita Floridan pohjoisosassa.

Suurimmat tuhot muodostuvat yleensä hurrikaanien nostamissa tulvissa. Idalian myrskytulvat voivat nostaa vedenpintaa rannikkoalueilla jopa 3–5 metriä ja Floridan luoteisosissa ennustettu sademäärä voi olla jopa 30 senttiä.

– Vain harva selviää suurten myrskytulvien alueella. Tämä myrsky on tappava, ellemme väistä sen tieltä ja ota sitä vakavasti, sanoo Yhdysvaltain hätätilavirasto Feman johtaja Deanne Criswell.

Myrskytulvat ovat huolenaiheena myös Tampan metropolialueella, jossa asuu yli kolme miljoonaa ihmistä.

Floridassa evakuointimääräyksiä 23 piirikunnassa

Floridassa valmistaudutaan hurrikaaniin.
Tampassa, Floridassa valmistauduttiin Idalia-hurrikaanin lähestymiseen. Kuva: AFP-Lehtikuva / Miguel J. Rodriguez Carrillo

Idalian uskotaan saapuvan Floridan rannikolle neloskategorian hurrikaaniksi voimistuneena keskiviikkoaamuna paikallista aikaa. Tämä merkitsee, että keskituulen nopeus olisi jo 58 metriä sekunnissa, ja puuskissa vieläkin enemmän.

Osavaltiossa on annettu evakuointimääräyksiä 23 piirikuntaan. Floridan kuvernööri Ron DeSantis on kehottanut ihmisiä lähtemään evakuoitavilta alueilta välittömästi.

– Teidän ei tarvitse lähteä satojen mailien päähän, DeSantis sanoi tiedotustilaisuudessa kehottaen ihmisiä poistumaan vaara-alueilta.

Maanantaina DeSantisin kanssa puhunut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden hyväksyi osavaltioon annetun hätäjulistuksen, joka mahdollistaa liittovaltion tukien saamisen myrskytuhojen torjuntaan.

CNN ja NBC News seuraavat hurrikaani Idalian lähestymistä Floridaan.

Tällä hetkellä lähes koko Floridan länsirannikolla on tornadovaroitus. Asukkaiden on oltava valmiita toimimaan, jos seuraava hälytystaso annetaan.

Kuubassa tuhannet pakenivat kodeistaan

Idalia-myrskyn aiheuttama tulva Havanassa.
Idalia-myrsky sai kadut tulvimaan Havannassa tiistaina. Kakkoskategorian hurrikaaniksi yltynyt Idalia lähestyy parhaillaan Floridaa. Kuva: Lehtikuva

Maanantaina Idalia-myrsky toi kaatosateita ja kovia tuulia Meksikon kaakkoisosiin. Kuubassa noin 8 000 ihmistä jätti Pinar del Riossa kotinsa ja haki myrskyltä suojaa sukulaisten tai ystävien luota.

Osissa pääkaupunki Havannaa nähtiin tulvia, ja myräkkä katkoi sähköt noin 200 000 ihmiseltä. Kuolonuhreja ei kuitenkaan raportoitu.

Artikkelia päivitetään.

Trooppinen myrsky Idalia ajoi 8 000 ihmistä kodeistaan Pinar del Riossa, Kuubassa.

Suosittelemme