Hyppää sisältöön

Köyhään pohjalaiskylään tuotiin 500 hienosti pukeutunutta ihmistä syyskuussa 1944, eikä kukaan tiennyt vuosikymmeniin, miksi

Nämpnäsin pikkukylä Närpiössä oli 1944 huippusalaisen Operaatio Stella Polariksen näyttämö. Suomalaiset tiedusteluosaajat salakuljetettiin Ruotsiin kylän kautta, eikä kyläläisille kerrottu mitään.

Rainer Böling on yksi Stella Polaris -museon puuhamiehistä. Hän kertoo, miten vasta 1970-luvulla 1940-luvun tapahtumista alettiin kylällä puhua. (Video: Terhi Varjonen/Yle).
Hanne Leiwo,
Terhi Varjonen

Kukaan Nämpnäsin pienessä kylässä Pohjanmaalla ei tiennyt kolmeenkymmeneen vuoteen, mitä oikeasti tapahtui 22.–24. syyskuuta 1944.

Närpiöläiskylään tuotiin tuolloin junalla viitisensataa hienosti pukeutunutta ihmistä, joiden puhetta kyläläiset eivät ymmärtäneet.

– Uskottiin, että herrat pakenevat sotaa, sanoo Närpiön kotiseutuyhdistyksen Rainer Böling.

Yhden yön yöpymisen jälkeen satojen ihmisten joukko vietiin pois yhtä nopeasti kuin he olivat tulleetkin, ja nämpnäsläiset jatkoivat elämäänsä.

– Eikä kukaan oikeasti tiennyt, keitä he olivat ja miksi he tänne tulivat, Böling sanoo.

Närpiössä on tänä kesänä päässyt tutustumaan uuteen, tuosta syksystä kertovaan Stella Polaris -kotiseutumuseoon, joka valottaa vuosikymmenten takaisia tapahtumia. Böling on yksi aktiiveista museohankkeen takana.

Lisää: Isän salaisuudet veivät Hannu Hallamaan perheen hurjalle pakomatkalle halki sodan runteleman Euroopan – pysyvä koti löytyi kalastajakylästä Espanjasta

Flera plakat på en vägg med historiska bilder från operation Stella Polaris.
Närpiön museoon on koottu kuvia ja muuta aineistoa, joka liittyy syksyn 1944 tapahtumiin. Kuva: Juho Teir / Yle

Apparaatit ja koodit suojaan

Stella Polaris oli Suomen puolustusvoimien operaatio, jolla haluttiin estää sodanaikaisen tiedustelutiedon joutuminen vääriin käsiin.

Suomessa varauduttiin Saksan häviöön sodassa, eikä Suomen ja Neuvostoliiton väliseen välirauhansopimukseen oikein uskottu. Meillä varauduttiin siihen, että Neuvostoliitto miehittäisi maan, Böling toteaa.

– Puolustusvoimat halusi siirtää radiotiedustelijoiden tietotaidon, apparaatit ja koodit suojaan ulkomaille.

Radiotiedustelijoiden siirto-operaation eli Stella Polariksen valmistelu alkoi jo keväällä, mutta tiivistyi kesän mittaan.

Selvitysten jälkeen evakuointipaikaksi valikoitui Nämpnäs.

– Nämpnäsin edustalla oli syvä väylä vaikeassa saaristossa, ja vain kyläläiset tiesivät, miten siellä pystyi kulkemaan, Böling sanoo.

Suuret laivat eivät päässeet Nämpnäsin laituriin, vaan evakuoitavat ihmiset siirrettiin rannasta laivoihin kalastusaluksilla ja proomuilla. Operaation suunnittelua varten löytyi alueelta myös huvila tukikohdaksi.

Närpiöläisille asiasta ei hiiskuttu sanaakaan missään vaiheessa.

Tosin, Böling kertoo, että ilmeisesti asiaa oli kuitenkin alettu Närpiössäkin vähän ihmetellä jo päivää–paria ennen h-hetkeä.

– Kun laivoja ilmestyi Nämpnäsin salmeen, alettiin aavistella, että nyt joku pakenee.

”Hesan herrat pakenevat”

Kun välirauhan ehdot syksyllä 1944 tulivat julkisuuteen, radiotiedustelijoiden evakuointi päätettiin toteuttaa.

Radiotiedustelijoille lähteminen oli vapaaehtoista ja halutessaan perheen sai ottaa mukaan. Lähtijöille luvattiin, että tiedustelutoiminta jatkuu Ruotsissa.

Perheenjäsenet mukaan lukien lähtijöitä oli lopulta noin 750.

Olika radioapparater står på ett bord.
Stella Polaris -museossa on esillä radiotiedustelijoiden vanhaa esineistöä. Kuva: Juho Teir / Yle

22. syyskuuta 1944 alkoi tapahtua.

– Ensimmäinen, vain 14 ihmistä kuljettanut laiva lähti jo 22. päivä Nämpnäsin satamasta. Sinne matkustajat tuotiin busseilla ja kuorma-autoilla, Böling kertoo.

Operaatioon ilmoittautuneille radiotiedustelijoille eli stellisteille annettiin käsky mennä Keuruun asemalle, mistä juna kuljettaisi heidät yöllä Närpiöön.

23. syyskuuta Närpiön asemalle tuli aamujuna, josta purkautui ulos 500 ihmistä. Nämpnäsläiset seisoivat tien vieressä ja ihmettelivät, mitä tapahtuu, Böling kertoo.

– Tulijat olivat hienosti pukeutuneita. Nämä ryvettyneet maalaisjussit ja -emännät vihasivat jo sotaa paljon ja ajattelivat, että nyt Hesan herrat pakenevat, kun ryssät tulee.

Vanhaa radio- ja puhelinteknologiaa Närpiön kotiseutumuseossa Stella Polaris -näyttelyssä.
Suuri osa stellistien esineistöstä vietiin ulkomaille turvaan ja katosi sille tielleen. Jotain on tallessa ja esillä Närpiössäkin. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kukaan ei ymmärtänyt närpiöläisten kieltä

Nämpnäsin kalastajakylä oli syksyllä 1944 sotavuosien kuluttama. Kaikesta oli pulaa.

Suomea ei kylällä puhuttu, eikä ruotsikaan kuulostanut samalta kuin esimerkiksi Helsingin herrasperheissä.

– Närpiön murre oli ainoa mitä puhuttiin, Böling sanoo.

Syyskuun 1944 tapahtumille juuri Närpiön murre olikin yksi sysäys, Böling arvelee:

– Asioiden salassapidon kannalta oli hyvä, että täällä puhuttiin kummallista kieltä, jota kukaan ei muualla ymmärtänyt.

Vanhaa radioteknologiaa esillä Närpiön kotiseutumuseossa Stella Polaris -näyttelyssä.
Stella Polaris -operaatiossa Ruotsiin salakuljetettiin sekä radiotiedustelijoita eli stellistejä että heidän välineistöään. Tavoite oli saada tiedustelijoiden tietotaito turvaan. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Stellistit majoitettiin nuorisoseurantalolle Närpiön keskustaan ja kansalaisopiston tiloihin Yttermarkiin. Majoitusolot olivat varsin vaatimattomat, sillä nuorisoseuralla ei ollut sähköjä ja molemmissa paikoissa sängyiksi oli tarjolla vain mattrassit.

Böling kertoo, että Puolustusvoimat toimitti lähtijöille ruoka-ainekset, joista närpiöläiset laittoivat näille ateriat. Kertoman mukaan keittäjät olivat tyytyväisiä saadessaan tehdä ruokaa kunnon aineksista ja syödä sitä itsekin.

– Se oli paljon parempaa kuin mitä Närpiössä pystyi ostamaan. Oli sota-aika ja puutetta joka asiasta.

Sitä, millä mielellä Ruotsiin lähtijät olivat yöpyessään Närpiössä, Böling ei tiedä, sillä kukaan stellisteistä ei puhunut paikallisille, eikä olisi vastannut, josko joku olisi jotain kysynytkin.

– Heitä oli ankarasti kielletty kertomasta mitään. Esimerkiksi yksi stellisteistä, Einari Hänninen, ei kertonut edes pojalleen asiasta koko elinaikanaan. Niin kova se kielto oli, Böling sanoo.

Einari Hännisen Pertti-poika sai kuulla isänsä radiotiedustelu-urasta vasta tämän kuoleman jälkeen. Sittemmin Pertti Hänninen onkin tutkinut stellistejä ja ollut perustamassa Stella Polaris -operaation museota Ruotsiin.

Lisää: Muisti: Stella Polaris

”Vaan semmonen pakolaisjuttu”

24. syyskuuta Närpiöstä lähti Ruotsiin Härnösandiin kaksi laivaa: S/S Georg ja S/S Osmo. Molemmissa oli 240 matkustajaa. Kolmas laiva lähti Uudestakaupungista Gävleen.

Härnösandiin siirrettiin myös laatikkokaupalla arkistomateriaalia ja tiedustelukalustoa.

Ruotsalaisille stellistien suuri määrä oli yllätys. Siellä odotettiin pariakymmentä tiedustelijaa, mutta Suomesta tulikin satojen ihmisten joukko. Böling sanoo, että suomalaisia kohdeltiin Härnösandissa pakolaisina ja heidät majoitettiin väliaikaistiloihin, kuten kirkkoihin ja jumppasaleihin.

Rainer Böling esittelee Närpiön kotiseutumuseon Stella Polaris -näyttelyä.
Rainer Böling tuntee stellistien historiaa ja sen, miten radiotiedustelijat liittyvät Närpiön historiaan. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Laivojen lähdön myötä asia hautautui Närpiössäkin. Kolmeenkymmeneen vuoteen Stella Polariksesta ja Närpiön osuudesta tapahtumiin ei puhuttu.

– Eivät ihmiset täällä tienneet, mitä oli tapahtunut. He elivät siinä luulossa, että se oli vaan semmonen pakolaisjuttu tämä koko hoito, historianopettajana työuransa tehnyt Böling sanoo.

Viimein 1970-luvulla alettiin epäillä, että kyseessä oli sittenkin ollut jotain muutakin kuin herrojen pako Ruotsiin. Böling muistaa, että paikallislehtiin alkoi ilmestyä historiasta kiinnostuneiden ihmisten artikkeleita ja tietoja alkoi tihkua sieltä täältä.

– Ei Närpiössä kukaan istunut salaisuuden päällä. Vasta 1980-luvulla entiset stellistit kertoivat, mitä he olivat tehneet ja mistä oli kyse, Böling sanoo.

Ruotsi ei hyväksynyt suomalaisen radiotiedustelun käynnistämistä maaperällään. Ruotsi palkkasi omaan radiotiedusteluunsa parikymmentä suomalaista, mutta suuri osa radiotiedustelumiehistä joutui etsimään muita työpaikkoja, esimerkiksi metsätöitä.

Suuri osa stellisteistä palasikin Suomeen vielä vuoden 1944 lopussa. Tekninen laitteisto ja muu tiedustelumateriaali jäi pääosin Ruotsiin.

– Osa stellisteistä sai vankilatuomion, osa palasi kotiin, Böling toteaa.

Stella Polaris -näyttely Närpiön kotiseutumuseossa, vanhaa radioteknologiaa esillä.
Radiotiedustelijoiden varusteisiin voi tutustua museossa. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Turvaan vietyä materiaalia Stella Polaris -museossa ei ole

Nyt avattu Stella Polaris -museo on syntynyt Närpiön kotiseutuyhdistyksen ja kunnassa kymmenisen vuotta toimineen Stella Polaris -yhdistyksen yhteistyönä.

Museossa ei ole sitä materiaalia, jota operaatiossa vietiin turvaan, sillä se on piilotettu ja osin myyty ulkomaille. Bölingin mukaan kokoelman aarteita ovat stellisti Einari Hännisen kapsäkki, muutamat jäljelle jääneet valokuvat ja tietysti radioapparaatit, jollaisia 1940-luvun stellistit käyttivät.

Lisäksi museossa on ”matolaatikkoja”, joita Suomen armeijan tiedusteluryhmät käyttivät vakoillessaan Neuvostoliittoa ja morsettaessaan Suomeen näkemästään.

– Kun he lähettivät morsesignaalin Suomen puolelle, se pystyttiin täällä ottamaan vastaan ja purkamaan. Salakieli oli tarkoin varjeltu, ja meillä on tässä työssä käytetty varustus nähtävillä.

Lähteet: Heiskanen: Stella Polaris (Otava, 1994), Manninen ja Lehtonen: Stella Polariksen perintö (Docendo, 2019), Lewing: Operaatio Stella Polaris (Gummerus, 1977) ja Sipilä ja Koskimies: Sata vuotta suomalaista sotilastiedustelua (Atena Kustannus Oy, 2018)

Suosittelemme