Hyppää sisältöön

Suun terveydenhuollon palveluseteleistä luovutaan Pirkanmaan hyvinvointialueella – korvataan ostopalvelulla

Yhteistyö yksityisten palveluntuottajien kanssa jatkuu ostopalvelutoimintana. Asiakkaan valinnanvapaus kapenee, mutta maksuista tulee yhtenäisiä.

Hammaslääkäri ja hoitaja hoitavat hammashoitopotilasta.
Jo vastaanotettua palveluseteliä voi käyttää elokuun jälkeen siihen asti, kun se on voimassa. Arkistokuva. Kuva: Mikko Koski / Yle
Manu Saarela

Suun terveydenhuollon palveluseteleiden myöntäminen päättyy elokuun lopussa Pirkanmaan hyvinvointialueella. Yhteistyö yksityisten palveluntuottajien kanssa jatkuu ostopalvelutoimintana.

Koko hyvinvointialueen kattava ostopalvelusopimus aikuisten suun terveydenhuollosta astuu voimaan syyskuun alusta. Sopimukseen sisältyvät kokonaishoito, kiireellinen hoito sekä suuhygienistipalvelu.

Suun terveyden toimialuejohtaja Minna Luoto kertoo, että muutoksen myötä asiakkaat pääsevät nopeammin hammaslääkärin vastaanotolle.

Vanheneva palvelusetelimalli on ollut vapaaehtoinen sekä asiakkaalle että palveluntuottajalle. Vaikka yksityinen hammaslääkäri ilmoittautuisi palvelusetelituottajaksi, hän ei sitoudu tiettyihin tunti- tai asiakasmääriin.

– Näin ollen emme voineet tietää, miten paljon saamme palvelua hankittua yksityiseltä sektorilta. Ostopalvelu on siinä mielessä varmempi: tiedämme, että saamme tietyn määrän tunteja viikossa, Luoto sanoo.

Luoto kertoo, että monet asiakkaat ovat kokeneet palvelusetelituottajien hintojen vertailun hankalaksi. Ostopalvelutoiminnan myötä asiakasmaksu on aina sama riippumatta siitä, mikä yksityinen palveluntuottaja asiakasta hoitaa.

– Se on merkittävä etu asiakkaille, uskon sen lisäävän tyytyväisyyttä.

Valinnanvapaus vähenee

Hoitoon hakeutuminen toimii samalla tavalla kuin aiemminkin: asiakas ohjataan Pirkanmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon ajanvarauksesta joko hyvinvointialueen omiin palveluihin tai ostopalvelusopimuksen mukaisille yksityisille palveluntuottajille.

Minna Luoto toteaa, että asiakkaan valinnanvapaus hoidon tarjoajan suhteen supistuu, koska ostopalvelutoiminnassa palveluntuottajia on määrällisesti vähemmän kuin palvelusetelimallissa.

– Toki kun asiakas osoitetaan ostopalveluun, keskustelemme mikä palveluntuottaja olisi lähellä esimerkiksi hänen kotiaan tai työpaikkaa, Luoto kertoo.

Palvelusetelit ovat olleet käytössä Pirkkalan ja Nokian asukkailla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme