Hyppää sisältöön

Saana Turunen ei jäänyt odottamaan uutta yleisurheilukenttää vaan muutti pois Sotkamosta, jotta voisi kehittyä pituushypyssä

Yleisurheilijan pitäisi päästä harjoittelemaan suurin osa vuodesta sisätiloissa. Siihen ei ole kaikkialla mahdollisuutta, mutta Sotkamossa ei ole nyt voinut harjoitella yleisurheilua ulkonakaan.

Saana Turunen kertoo, miten heikot harjoittelumahdollisuudet vaikuttivat häneen. Video: Annu Passoja / Yle, Hanne Kinnunen / Yle.
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Urheilupaikkakuntana tunnettu Sotkamo on ollut ilman yleisurheilukenttää jo kaksi vuotta. Yleisurheilukenttä purettiin pesäpallokentän ympäriltä syksyllä 2021, kun uuden pesäpallostadionin rakentaminen alkoi.

Katettu pesäpallostadion valmistui 2022, mutta yleisurheilukenttä on jäänyt välitilaan, joten yleisurheilun harrastajilla ei ole ollut harjoituspaikkoja.

Sotkamolainen Saana Turunen lähti urheilulukion ensimmäisen vuoden viimeisellä jaksolla testaamaan Rovaniemen olosuhteita. Hänen päälajinsa on pituushyppy.

Nyt kolmatta vuotta lukiossa aloittanut Turunen on tyytyväinen päätökseensä siirtyä kokonaan Rovaniemelle.

– On niin paljon paremmat olosuhteet. Tämä helpottaa omaa arkea, kun suorituspaikat ovat lähellä. Siihen jäi koukkuun, Turunen kuvailee.

Sotkamossa on monitoimihallin yhteydessä 60 metrin rata. Rovaniemellä on Turusen mukaan yleisurheilijalle paremmat talviharjoittelun olosuhteetkin, myös pidempi sisärata. Kouluarvosanoista Turunen sanoo Sotkamolle arvosanan viisi, Rovaniemi saa yhdeksikön harjoittelu olosuhteista.

Kesäisin Sotkamossa asuva Turunen treenaa viikoittain Paltamossa. Turunen veti viime kesänä Sotkamossa yleisurheilukoulua lapsille, hän arvioi kentän puuttumisen näkyvän osallistujamäärissä.

– Olosuhteilla on iso merkitys. Nyt kun ei ole korkeushyppypatjaa, eikä mitään, niin yu-kerhon lapset saavat kuvitella kaiken. Olosuhteiden huonotessa urheilijoiden määrä vähenee, Turunen summaa.

Saana Turunen on huomannut, että Rovaniemellä hänen motivaationsa on lähtenyt nousuun.

– Rovaniemellä on treenikavereita. Sotkamossa se perustuu siihen, kuinka yksin jaksaa treenata omatoimisesti.

Nainen venyttelemässä urheilukentällä.
Saana Turusella on tavoite olla valtakunnan kärkeä. Viime viikonloppuna hän hyppäsi neljänneksi nuorten SM-kisoissa Tampereella. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Muuallakin on pulaa talviharjoittelupaikoista

Parempien urheilumahdollisuuksien perässä muuttaminen on Suomen urheiluliiton kilpailupäällikkö Mika Muukan mukaan tyypillinen tilanne.

Suomessa on kohtuullisen hyvässä kunnossa olevia kesäharjoitteluun tarkoitettuja kestopäällystekenttiä reilut 260. Sitä vastoin pääharjoittelun mahdollistavista talviharjoittelupaikoista on pulaa.

Valtaosa yleisurheilijan harjoittelusta tehdään lokakuun ja toukokuun välisenä aikana, eikä kaikilta isoimmiltakaan paikkakunnilta löydy olosuhteita talveksi.

Talviharjoitteluun käytetään esimerkiksi koulujen tiloja. Joiltakin paikkakunnilta voi löytyä juoksusuora tai hyppypaikka.

– Reilusti suurin osa vuodesta pitäisi harjoitella hyvissä olosuhteissa sisällä, sanoo Muukka.

Suomen urheiluliiton kilpailupäällikkö nostaa esille myös pienten paikkakuntien valmennuksen tason, sillä jokaiselle paikkakunnalle ei riitä ammattivalmentajia – varsinkin, kun puhutaan tekniikkalajeista.

– Pienellä paikkakunnalla pyöritetään urheilukoulua ja yleisvalmennusta. Myös valmennuksen perässä joutuu lähtemään.

Sotkamon uuden yleisurheilukentän rakentaminen alkaa ensi kesänä

Sotkamossa ei ole vielä varmuutta uuden kentän sijainnista.

Viime viikolla kunta päätti ostaa Vuokatista 11 hehtaarin maapalan, jonne olisi mahdollista rakentaa uusi yleisurheilukenttä Nurmestien ja hiihtoputken väliin.

Kunta jatkaa suunnittelua ja käy keskustelua ely-keskuksen kanssa pohjaveden suojeluun liittyvissä asioissa.

Yleiskaava mahdollistaa rakentamisen, mutta puolen kilometrin päässä on uusi Kankaalan vedenottamo.

– Pitää selvittää asiat niin, ettei pohjavesi vaarannu, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Lukkari.

Uutta yleisurheilukenttää ryhdytään rakentamaan Sotkamoon Lukkarin mukaan ensi kesänä.

– Kentän vihkimispäivää ensi osaa arvioida, mutta uskomme sen olen valmis loppukesästä, mikäli mitään esteitä ei tule. Kentälle on kova kysyntä ja tarve.

Yleisurheilukentän alustava kustannusarvio on noin kaksi miljoonaa euroa. Hankkeelle voi hakea liikuntapaikkarakentamisen tukea.

Vajaa vuosi sitten Sotkamon kunta on valittu vuoden 2023 eurooppalaiseksi urheilukaupungiksi.

Suosittelemme