Hyppää sisältöön

Suomi eroaa Kansainvälisestä nyrkkeilyliitosta – taustalla venäläisjohtoisen liiton toimintatavat

Suomen nyrkkeilyliitto hakee uuden World Boxing -liiton jäseneksi. Tänä vuonna perustetussa kilpailevassa kattojärjestössä on jäsenliitot 12 maasta.

Suomalainen naisnyrkkeilijä Vilma Viitanen (selin kuvassa) harjoitusottelussa Ukrainan Anastasiia Kovalchukin kanssa.
Nyrkkeilijä Vilma Viitanen Sparraa ukrainalaisen Anastasiia Kovalchukin kanssa harjoitusleirillä Pajulahdessa. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle
Jari Kärkkäinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen nyrkkeilyliitto eroaa Kansainvälisestä nyrkkeilyliitosta (IBA) ja hakee uuden World Boxing -liiton jäseneksi.

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtajan Marko Laineen mukaan Suomi kokee jäsenyyden IBA:ssa mahdottomaksi, koska se tukee Venäjää vahvasti. IBA:n presidenttinä toimii edelleen venäläinen Umar Kremlev.

World Boxing on tänä vuonna perustettu liitto, jossa on tällä hetkellä 12 amatöörinyrkkeilyn jäsenliittoa: Yhdysvallat, Uusi-Seelanti, Australia, Iso-Britannia, Englanti, Hollanti, Ruotsi, Saksa, Kanada, Brasilia, Argentiina ja Honduras.

IBA sallii edelleen venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen tapahtumiinsa omilla maatunnuksillaan. Useat maat ovat boikotoineet IBA:n tapahtumia tämän takia.

Laineen mukaan liiton vaihtaminen ei vaikuta mitenkään tuleviin olympiakarsintoihin, koska karsinnoista vastaa IBA:n sijaan Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) perustama yksikkö. KOK sulki IBA:n jo Tokion olympialaisten järjestämisvastuusta vuonna 2021 korruptioskandaalien takia.

– KOK on jo aiemmin hyllyttänyt IBA:n ja karsintaturnaukset olympialaisiin ovat Kansainvälisen olympiakomitean järjestämiä tapahtumia. Näissä tapahtumissa ei pitäisi olla venäläisiä, eikä valkovenäläisiä mukana, Laine kommentoi Yle Urheilulle.

IBA on vielä ylivoimainen valtaliitto olympiatyylin nyrkkeilyn jäsenmaiden lukumäärässä. KOK päätti kuitenkin kesäkuussa, ettei liitto ole mukana Los Angelesin olympialaisissakaan 2028. World Boxing ei ole vielä KOK:n hyväksymä.

– Haluamme jatkossakin olla mukana olympialaisissa ja uskomme World Boxingin mahdollistavan osallistumisen. Nyrkkeilyliitto tuomitsee edelleen jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan, Laine sanoo.

Nyrkkeilyliiton sääntöjen mukaan hallituksella olisi ollut valtuudet tehdä päätös liiton vaihtamisesta, mutta päätöksen merkityksellisyyden takia vanha hallitus kutsui liittokokouksen koolle päättämään asiasta.

Liittokokous myönsi eron vanhalle hallitukselle ja valittiin uusi hallitus. Uusi Nyrkkeilyliiton hallitus päätti tiistaina erota IBA:sta ja hakea jäsenyyttä World Boxingista.

Seuraavat olympiatyylin nyrkkeilyn karsinnat järjestetään Italian Busto Ariziossa 29.2.–12.3.2024 ja Thaimaan Bangkokissa 23.5.–3.6.2024.

Suomella ei ole vielä nyrkkeilyssä yhtään paikkaa Pariisin olympialaisiin.

Suosittelemme