Hyppää sisältöön

Mies huijasi yli miljoona euroa naisilta, joista osa luuli olevansa tämän kanssa parisuhteessa – sai yli kuusi vuotta vankeutta

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut miehen petoksista ja törkeistä petoksista. Mies oli vuosien ajan huijannut kymmeniltä naisilta huomattavia rahasummia.

Pohjanmaan käräjäoikeuden kyltti Kokkolassa olevan rakennuksen seinässä.
Kuva: Iina Kluukeri / Yle
Heini Holopainen,
Sari Möller
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kokkolalaislähtöisen noin 60-vuotiaan Kari Juha Kalevi Puikon kuuden vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Syyttäjän mukaan hän oli erehdyttänyt naisia vuosikausia ja saanut sillä tavoin kymmenen vuoden aikana itselleen huomattavia rahasummia. Rikoshyödyksi syyttäjä arvioi jopa 1,5 miljoonaa euroa.

Käräjäoikeudessa Puikko tuomittiin lopulta korvaamaan asianomistajille 1,3 miljoonaa euroa. Hänet velvoitetaan myös korvaamaan vastaajien oikeudenkäyntikuluja noin 100 000 euron edestä.

Poikkeukselliseksi tapauksen tekee uhrien lukumäärä. Huijauksen kohteeksi joutui kymmeniä naisia eri puolilla Suomea. Uhrina on myös autonvuokrafirma, jonka kulut jäivät tuomitulta maksamatta.

Syyttäjän mukaan monelle uhreista tuli käsitys, että syytetty oli heidän kanssaan vakavassa parisuhteessa. Käräjäoikeuden mukaan tämä tuli näytettyä toteen osassa tapauksista.

Oikeuteen asti päättyi 20 tapausta, sillä osa epäillyistä rikoksista ehti vanhentua. Tuomio Puikolle tuli 16 törkeästä petoksesta ja neljästä perusmuotoisesta petoksesta, joita hän teki vuosien 2006–2020 välillä.

Syyttäjä vaati miehelle kuuden vuoden vankeusrangaistusta.

Suomessa törkeästä petoksesta tuomitaan yleensä enintään neljä vuotta vankeutta, mutta oikeus katsoi, että tapauksilla oli rangaistuksen mittaamista ankaroittava keskinäinen yhteys.

Lisää: Poikkeuksellisen laajassa rakkauspetossarjassa 20 uhria ja menetettyjä varoja yli 1,5 miljoonaa – mies puhui naisilta suuria summia, syyttäjä vaatii kuuden vuoden vankeusrangaistusta

Suurin yksittäinen menetys satoja tuhansia

Miehen metodina oli vedota naisten tunteisiin ja saada nämä erehdyttämällä joko lainaamaan tai antamaan itselleen suuria summia rahaa.

Mies ei kuitenkaan maksukyvyttömänä ja ylivelkaantuneena maksanut rahoja tai ainakaan kaikkia summia takaisin.

Yksi asianomistajista menetti yli 300 000 euroa rahaa. Hän oli joutunut ottamaan lainaa selviytyäkseen omista kuluistaan. Lisäksi viisi naista on antanut syytetylle yli 100 000 euroa.

Syytetty kiisti syyllistyneensä rikoksiin tai erehdyttäneensä uhreja. Hän myöntää toisaalta saaneensa naisilta suuria rahasummia. Ne on syytetyn mukaan käytetty yhteisen sopimuksen mukaisesti Veikkauksen peleihin.

Lisää: Poliisi tutkii poikkeuksellista rakkauspetossarjaa: Keskipohjalaismiehen epäillään huijanneen lähes 40 naista eri puolilta Suomea – sai heiltä 1,3 miljoonaa euroa

Oikeus: Menettely oli suunnitelmallista

​Oikeuden mukaan Puikon​ menettely ​on kaikissa syytekohdissa pitänyt sisällään hyvin samankaltaisia​ piirteitä. ​Tapaamisolosuhteet ovat olleet hyvin samanlaisia.

​Asianomistajille on syntynyt käsitys, että Puikon tutustumisen tarkoituksena ja motiivina on tutustua heihin mahdollisina parisuhdekumppaneina.

​Puikko on melko pian ensitapaamisen jälkeen pyytänyt ​n​aisilta rahaa joko pelaamiseen tai muuhun käyttöön.

Hän on lisäksi määrätietoisesti pitänyt yllä​ asianomistajien erehdystä​ ja erehdyttänyt pitkävetopelaamisen​ voitollisuudesta.

Menettelyä voi oikeuden mukaan pitää kokonaisuudessaan erittäin suunnitelmallisena.
Puikko on ottanut varoja vastaan ja jatkanut erehdyttämistä vielä siinäkin vaiheessa, kun osa asianomistajista on joutunut turvautumaan lainan ottoon.

​Oikeuden mukaan menettelyn häikäilemättömyyttä osoittaa ​sekin, että asianomistajille on taloudellisen vahingon lisäksi aiheutunut henkistä kärsimystä,​ kun kyse ei olekaan ollut tutustumisesta parisuhdemielessä.

​Menettelyn motiivina ​o​n oikeuden mukaan ollut puhtaasti uhkapelaamiseen liittyvien tarpeiden tyydyttäminen.

Mies esiintyi monella nimellä

Jutun käsittelyn aikana puolustuksen ja syyttäjän välillä oli erilainen käsitys siitä, minkä verran rahaa on asianomistajille siirtynyt tai luovutettu, ja paljonko epäilty on maksanut takaisin.

Riidanalaista oli myös se, oliko takuuta voiton saamisesta annettu, kun naiset olivat pyynnöstä siirtäneet syytetylle rahaa sijoitustarkoitukseen.

Mies käytti syyttäjän mukaan vuosien mittaan vääriä henkilöllisyyksiä ja esitti harhaanjohtavia tietoja omasta varallisuudestaan ja maksukyvystään.

Suosittelemme