Hyppää sisältöön

Riita Kirsti Paakkasen miljoonaperinnöstä ja omaisuuden hoidosta kärjistyi – poliisilla käynnissä kaksi esitutkintaa

Sukulainen epäilee, että Marimekkoa pitkään luotsanneen Kirsti Paakkasen testamentin allekirjoitus on väärennetty. Poliisilla on tutkittavana myös kavallusepäily.

Kirsti Paakkanen.
Kirsti Paakkanen osti tappiollisen Marimekon vuonna 1991 ja uudisti sen menestyväksi yritykseksi. Paakkanen kuoli 92-vuotiaana marraskuussa 2021. Kuva: Markku Ojala / AOP
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiista yritysjohtaja Kirsti Paakkasen miljoonaomaisuuden kohtalosta on poikinut kaksi rikostutkintaa.

Asia selviää Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden asiakirjoista.

Paakkasen sukulaisen mukaan Paakkanen ei ole itse allekirjoittanut syyskuussa 2015 hänen allekirjoittamakseen esitettyä testamenttia.

Siinä Paakkanen määräsi perintönsä menevän perustettavalle säätiölle. Sukulaisille hän ei määrännyt euroakaan.

Väitteensä tueksi sukulainen muun muassa hankki lausunnon tunnetulta grafologilta, joka tutki Paakkasen allekirjoituksia vuosien ajalta.

– [...] allekirjoitus voi muuttua ikääntymisen vuoksi ja ikääntyminen usein näkyy allekirjoituksessa, mutta tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että allekirjoitus olisi ”nuorentunut”, eli terävöitynyt ja selkeytynyt ikääntymisen myötä, mikä ei ole mahdollista, asiantuntija toteaa.

Sukulainen vaatii oikeudelta, että testamentti vahvistetaan pätemättömäksi.

Poliisilla tutkittavana kaksi rikosilmoitusta

Epäilemänsä allekirjoituksen väärennöksen vuoksi sukulainen on tehnyt asiassa rikosilmoituksen poliisille.

Oikeudelle toimitettujen tietojen mukaan esitutkinta on kesken Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella. Tämänhetkisenä rikosnimikkeenä on törkeä väärennys.

Käräjäoikeudelle toimitettujen tietojen mukaan poliisille on tehty myös rikosilmoitus, jossa nimikkeinä ovat luottamusaseman väärinkäyttö sekä kavallus. Esitutkinta myös tässä asiassa on Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella kesken.

Perintöriidan käsittely käräjäoikeudessa lykkääntyy

Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen kuoli 92-vuotiaana marraskuussa 2021 ja jätti jälkeensä huomattavan omaisuuden, jonka arvioidaan olevan jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Vain runsas vuosi ennen kuolemaansa, elokuussa 2020, Paakkanen muutti ja täydensi aiempaa testamenttiaan siten, että perintö menee jo olemassa olevalle hänen nimeään kantavalle säätiölle, eikä uutta säätiötä tarvittaisi.

Perinnöstä on riidelty siitä lähtien kun nyt rikosilmoitukset tehnyt sukulainen vaati Paakkasen laatimien testamenttien peruuttamista ja omaisuuden jakoa perintökaaren mukaisesti. Tällöin hän olisi yksi perijöistä. Paakkasella ei ollut lapsia.

Sukulaisen mukaan Paakkanen muutti mielensä vuoden 2015 testamentin laatimisen jälkeen ja kertoi muun muassa julkisuudessa, ettei testamentti vastaa hänen viimeistä tahtoaan.

Perintöriitaa oli tarkoitus käsitellä käräjäoikeudessa tällä viikolla, mutta käsittely peruuntui tutkintapyynnön vuoksi.

Käräjäoikeus päätti, että asia jätetään lepäämään, kunnes sukulaisen tekemään tutkintailmoitukseen liittyvä asia on saatu ratkaistua.

Riitaa kuolinpesän hoidosta puidaan hovioikeudessa

Sukulainen on riitauttanut myös Paakkasen kuolinpesän asioiden hoidon.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi marraskuussa 2022 kuolinpesälle kaksi pesänselvittäjää. Sukulainen ei hyväksynyt toista pesänselvittäjää ja valitti asiasta Helsingin hovioikeuteen.

Asiaa käsitellään hovioikeudessa ensi kesäkuussa.

Sukulaisen hovioikeudelle tekemässä valituksessa todetaan, että kiistanlaisen pesänselvittäjän rooli Paakkasen asioiden hoidossa on ollut poikkeuksellisen laaja ja itsenäinen.

Valittajan mukaan Paakkanen ei terveydellisen tilanteensa vuoksi edes ollut tietoinen kaikista niistä taloudellisista toimenpiteistä, joita hänen ja hänen omistamiensa yhtiöiden nimissä tehtiin.

Valittajan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että pesänselvittäjäksi nimetyn henkilön toimiin liittyy erittäin merkittävä selvitystarve.

Kiistanalainen pesänselvittäjä kertoo vastauksessaan, että on hoitanut Paakkasen liiketoimintoja ja omaisuutta noin 40 vuoden ajan Paakkasen pyynnöstä ja hänen tahtonsa mukaisesti.

Pesänselvittäjän mukaan Paakkanen on eläessään itse hyväksynyt häntä ja hänen yhtiöitään koskevat toimet ja yhtiöiden asioiden hoitoa ovat lisäksi valvoneet ulkopuoliset riippumattomat tilintarkastajat.

Rikostutkinnasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen kertoi syksyllä 2019 toimittaja Olga Ketoselle, mitä hän ajatteli elämästään 90-vuotiaana.

Suuri tarina – yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen

Suosittelemme