Hyppää sisältöön

Lääkärit kysyivät työnantajalta, miksi he saavat niin paljon palkkaa – liika palkanmaksu jatkui OYSissa vuosia ihmettelyistä huolimatta

Alustavan arvion mukaan kyse on sadoistatuhansista euroista ja yhtä lääkäriä kohti tuhansista tai kymmenistätuhansista euroista vuodesta 2018 lähtien.

Oulun yliopistollisen sairaalan uusia sairaalarakennuksia lokakuussa 2022.
Liikaa palkkaa saaneet 37 lääkäriä työskentelivät OYSissa. Kuva: Taneli Kärki / Yle
Anna Polo

Useille OYSin lääkäreille on maksettu liikaa palkkaa useiden vuosien ajan, kertoo Kaleva.

Palkkaa on maksettu liikaa 37 lääkärille vuodesta 2018 lähtien. Alustavan arvion mukaan kyse on sadoistatuhansista euroista ja yhtä lääkäriä kohti tuhansista tai kymmenistätuhansista euroista.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen kertoo Ylelle, että virhe johtui siitä, että työnantaja ja työntekijät olivat sopineet virkaehtosopimuksista poikkeavasta palkanmaksusta. Tätä sopimusta oli kuitenkin tulkittu väärin. Jääskeläinen ei halua tässä vaiheessa tarkentaa, millainen sopimus oli kyseessä ja missä 37 liikaa palkkaa saanutta lääkäriä tarkemmin työskentelivät.

Liikaa palkkaa saaneet lääkärit olivat kysyneet palkoistaan jo vuosia sitten, kun olivat epäilleet saavansa liikaa rahaa. Työantajan käsitys kuitenkin tuolloin oli, että virhettä ei ole tapahtunut.

– Siinä on ollut varmaan epäselvyyttä sopimuksen tulkinnasta, minkä takia on annettu väärä vastaus, Jääskeläinen sanoo.

Jääseläisen mukaa kyseessä on harvinaisen laaja ja pitkään jatkunut virhe palkanmaksussa, vaikka palkanmaksussa sinänsä voi joskus tulla pieniä virheitä.

Viime vuonna etenkin hoitajien palkat olivat esillä, kun hoitajat olivat pitkään lakossa ja vaativat muun muassa palkankorotuksia. Mitä Jääskeläinen ajattelee siitä, voiko lääkärien pitkään jatkunut liika palkanmaksu lisätä työntekijöiden vastakkainasetteluja?

– En missään nimessä toivo tällaista enkä usko, että niin käy.

Kolme vuotta vanhempia maksuja ei voi periä takaisin

Lääkärien nykyinen työnantaja on hyvinvointialue. Suurimmaksi osaksi virheellinen palkanmaksu ajoittuu ajalle, kun työnantaja oli vielä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Jääskeläisen mukaan työnantaja ei voi periä takaisin yli kolme vuotta vanhoja liikamaksuja. Uudempien osalta tilannetta selvitetään eikä päätöstä takaisinperinnästä tai sen kohtuullistamisesta ole vielä tehty. Sen tekee osin Pohteen aluehallituksen henkilöstöjaosto.

– Tympeää ja harmillista kaikkein kannalta, kommentoi henkilöstöjaoston puheenjohtajana toimiva aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Tölli.

Hyvinvointialueen johtaja Ilkka Luoma kommentoi Kalevassa, että hänestä olisi reilua harkita takaisinperinnän kohtuullistamista.

Työskenteletkö lääkärinä ja onko työantajasi maksanut sinulle liikaa palkkaa? Ota yhteyttä oulu@yle.fi, jos haluat kertoa, miten tilannetta on ratkottu.

Voit keskustella aiheesta 31.8. kello 23:een saakka.

Suosittelemme