Hyppää sisältöön

Jalkapallon Veikkausliigan yleisömäärissä hurja kasvu: ”Tämä on määrätietoisen työn tulos”, sanoo FC Interin hallintojohtaja

Pääsarjan jalkapallossa pyyhkii paremmin kuin vuosiin. Katsojamäärät ovat kasvaneet 44 prosenttia edelliskaudesta. Eniten yleisöä vetää HJK, mutta eniten suosiotaan on kasvattanut FC Inter.

Petri Vironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotimaisella sarjajalkapallolla pyyhkii paremmin kuin vuosiin. Ylimmällä sarjatasolla katsojamäärät ovat kasvaneet 44 prosenttia edelliskaudesta. Eniten yleisöä vetää HJK, mutta eniten suosiotaan on kasvattanut FC Inter.

Yleisömäärien kasvu näkyy selvästi myös 12 liigajoukkueen yleisökeskiarvossa. Jokaista liigaottelua on seurannut keskimäärin 2 708 silmäparia, liki tuhat edelliskautta enemmän.

– Olemme tyytyväisiä, sillä olemme päässeet koviin tavoitteisiin. Kaikki ovat edellisvuotta selvästi edellä ja seurakohtaisten tavoitteiden yläpuolella, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoo.

Eniten yleisöä kerää HJK, jonka keskiyleisö Helsingissä on kivunnut lähes tuhannella katsojalla viiteen tuhanteen. Suhteellisesti eniten suosiotaan on kasvattanut turkulainen FC Inter.

Turussa liigaotteluja on seurannut keskimäärin 3 160 katsojaa, yli tuplamäärä edelliskauteen nähden.

– Tämä on määrätietoisen työn tulos. Olemme tavoitelleet erityisesti lapsia ja nuoria sekä olleet paljon esillä kaupungissa ja maakunnassa. Olemme halunneet tulla nähdyksi ja olla osa tätä yhteiskuntaa, hallintojohtaja Lauri Kemppainen sanoo.

Turussa myötätuulta on tuonut myös uusi katsomo ja olosuhteiden kohentuminen yleisestikin.

– Olemme valmistautuneet etenkin suurempiin ottelutapahtumiin hyvissä ajoin ja tehneet niiden eteen töitä, Kemppainen sanoo.

Kuluvan kauden yleisömäärät ovat selvästi koronaa edeltävien vuosien yläpuolella.

– Kaksi edellä olevaa yleisökautta ovat parinkymmenen vuoden takaa eli nykyinen suunta on oikea, Marjamaa sanoo.

Taulukkoa ladataan

Yhteiskuntavastuu oltava mukana

Yli puolitoistatuhatta uutta silmäparia ottelua kohti näkyy myös myös FC Interin lipputuloissa.

– Se tuo resursseja, mutta tärkeää on myös itse ottelu, ja se, että seura näyttäytyy aktiivisena ja kiinnostavana, Lauri Kemppainen sanoo.

Myös Timo Marjamaa korostaa jalkapallon yhteiskunnallista merkitystä. Runkosarjan päätöskierroksella liigat ja seurat keräävät yhdessä SOS-lapsikylän kanssa rahaa vähävaraisten lasten liikuntaharrastusten edistämiseen.

– Urheilu on totta kai ytimessä, mutta jalkapallolla on valtava vastuu myös yhteiskunnallisesti. Se on maan ylivoimaisesti harrastetuin laji ja kasvaa vaan.

Myös laskentatavan muutos taustalla

Kasvusta osan selittää liigaotteluiden yleisömäärän laskentatavan muutos.

Aiemmin seurat ilmoittivat todellisen paikan päällä olevien ihmisten määrän. Tästä kaudesta lähtien mukaan on laskettu myös kausikorttilaiset ja esimerkiksi yritysten kautta jaetut maksuttomat liput, joiden haltijat eivät välttämättä ole paikalla ottelussa.

Veikkausliigan viestintäpäällikkö Mikael Erävuoren mukaan laskentatavan muutos on vaikuttanut ilmoitettuihin yleisömäärin nostavasti.

– Sen osuus kasvusta on kuitenkin verrattain pieni. Tarkkoja lukuja siitä ei ole. Muutoksella haluttiin yhdenmukaistaa käytännöt seurojen välillä ja saada luvut vertailukelpoisiksi muiden lajien pääsarjoihin.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros pelataan sunnuntaina. Viiden kierroksen mittaiset ylemmät ja alemmat loppusarjat pelataan 16. syyskuuta alkaen.

Mestaruuskamppailussa ovat tiukimmin mukana HJK 43 pisteellä ja KuPS 42 pisteellä. SJK keikkuu kolmantena 38 pisteellä.

Lisäys 31.8. klo 12.36: Tarkennettu väliotsikon jälkeinen osuus, että Veikkausliigan yleisömäärien laskentatapaan tuli muutos kaudelle 2023.

Suosittelemme