Hyppää sisältöön

Onko Ville Peltonen oikea valmentaja HIFK:n tähtisikermälle? Tässä ovat SM-liigaseurojen kuumimmat puheenaiheet sekä budjetit

HIFK:lla on huippujoukkue, mutta Topi Nättinen ei ole vakuuttunut Ville Peltosesta joukkueen valmentajana. Antti Pennanen on Ilvekselle arvokas päävalmentaja, mutta pelaajistossa on kysymysmerkkejä.

Kuvamuokattuna yhdistelmäkuvassa SM-liigan joukkueiden logot, Rikard Grönborg, Jori Lehterä, Petrus Palmu, Ryan Lasch ja Ville Peltonen.
Tapparan päävalmentaja Rikard Grönborg, Pelicansin Ryan Lasch, HIFK:n Jori Lehterä, TPS:n Petrus Palmu ja HIFK:n Ville Peltonen ovat kiinnostavia seurattavia alkavalla SM-liigakaudella. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle, Jorma Vihtonen / Yle, All Over Press
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liiga alkaa 12.9. Ensimmäinen Yle Puheen Jääkiekkokierros kuullaan 13.9.

Viime vuosista poiketen SM-liigakausi ei ala finalistien kohtaamisella, sillä avausottelussa vastakkain ovat Lukko ja HPK. Toden teolla kausi potkaistaan käyntiin keskiviikkona kuuden ottelun kierroksella.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen nostaa tässä jutussa esiin jokaisen liigajoukkueen polttavimman kysymyksen.

Jutun lopusta löydät SM-liigaseurojen budjetit kaudelle 2023–24.

HIFK

Onko Ville Peltonen oikea valmentaja tälle joukkueelle?

Kuten urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen sanoi, tämä on hänen aikansa paras HIFK-joukkue. Vaikka Sami Lepistö joutui lopettamaan uransa, HIFK kaivoi tilalle Petteri Lindbohmin.

Jori Lehterä on johtohahmo, Leo Komarov kokenut, ja myös syvyydessä on hyviä pelaajia. Mutta onko Ville Peltonen oikea valmentaja tälle joukkueelle?

Peltosen kaksi kautta ovat olleet niin vuoristorataa kuin olla voi. Tuntuu, että hänellä ei ole ollut selvää otetta joukkueeseensa. Viime keväänä HIFK sai pelinsä kulkemaan, mutta en ole täysin vakuuttunut, oliko se Peltosen ansiota vai lähtivätkö asiat rullaamaan, kun peli vapautui.

Yksi tärkeä palanen on pitkän linjan apuvalmentaja Marko Ojanen, joka on nähnyt menestystä Tapparassa ja Ilveksessä. Hän saattaa olla henkilö, joka ratkaisee pelillisen ongelman.

Topi Nättinen

Ville Peltonen ser fundersam ut.
Ville Peltonen saa huippujoukkueen valmennettavakseen. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

HPK

Kuinka hyvä Maso Lehtonen onkaan?

HPK:n kohdalla suurimpana mielessä on muutos. Seuralla on virkaa tekevä toimitusjohtaja, joten uusi lienee haussa. HPK palkkasi puheenjohtajakseeen Jyrki Louhen, minkä lisäksi koko valmennus vaihtui maalivahtivalmentajaa lukuun ottamatta. Myös urheilujohtaja ja jääkiekkojohtaja ovat uusia kasvoja.

Joukkueen kokoonpano on kapea – päävalmentaja Maso Lehtoselle ei ole annettu pelimerkkejä onnistua. Lehtonen tunnettiin Mestiksessä siitä, että hän pystyi repimään pelaajista paljon irti. Nyt kokoonpano ei auta asiaa yhtään.

Lehtosta on hehkutettu. Valmentaja on antanut hienoja haastatteluita, joissa hän on naurattanut rovaniemeläistä kiekkoyleisöä. Hauskat lehdistötilaisuudet tai koppipuheet eivät nyt auta. Lehtosen on tehtävä tulosta.

Michael Joly oli 42-prosenttisesti mukana runkosarjamaaleissa. Hänen korvaamisensa on mahdotonta. HPK ei päässyt Jolynkaan avulla pudotuspeleihin, joten kollektiivisen pelin täytyy parantua merkittävästi.

Topi Nättinen

Maso Lehtonen HPK:n hupparissa.
Maso Lehtonen aloittaa ensimmäisen kautensa liigavalmentajana. Kuva: AOP

Ilves

Onko joukkue tehty voittamaan Suomen mestaruus?

Ilves muutti kokoonpanoaan paljon, koko keskikaista on täysin uusi. Hyökkäyksessä on älyttömästi potentiaalia: se on nuorekas ja energinen. Moni pelaaja voi ottaa askelia eteenpäin. Myös puolustus on lähellä SM-liigan parasta ja tasapainoisinta, mutta maalivahtiosasto on todella iso kysymysmerkki. Ilves ei ole saanut paikattua Marek Langhameria.

Ilveksellä on loistavia pelaajia. Ovatko he kuitenkaan pudotuspeleissä meritoituneita voittajia, jotka kääntävät kaikki kivet ja käyttävät kehostaan sekä mielestään viimeisetkin voimavarat?

Mielestäni Ilves ei näytä mestaruusjoukkueelta. Pelaajilla ei ole riittävästi rutiinia ja kokemusta sekä vaadittavaa sitkeyttä pudotuspeleihin.

Antti Pennasen pelitavalle annan todella paljon arvoa. Ilves pelaa varmasti todella hyvän runkosarjan, mutta maaliskuun puolivälistä alkaa tärkein vaihe. Onko Ilves siihen valmis?

Ilvekselle finaalipaikka on minimivaatimus. Joukkue voi katketa seitsemännen pelin jatkoajalla, mutta heidän pitää pelata mestaruudesta. Kaupunki, yhteisö ja kannattajat janoavat mestaruutta. Kaikki muu paitsi finaali on pettymys. Kuten viime keväänä näimme, pronssi ei lohduttanut ketään.

Topi Nättinen

Oula Palve siirtyi Ilvekseen.
Maalia ensimmäisenä tuulettava Oula Palve on Antti Pennaselle tuttu pelaaja HPK:sta ja Jukureista. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Jukurit

Mihin Jukurit on matkalla?

Jukureiden vaihtuvuus on vähäistä. Isoin kysymysmerkki on maalin suulla. Kun katsoo taaksepäin, Oskari Salminen oli Olli Jokisen avauskaudella suuremmassa roolissa kuin osattiin analysoida. Viime kausi osoitti, että Jukurit on tuuliajolla, jos maalivahtipeli ei ole kunnossa. Minulla ei ole kauhean kovaa luottoa Jukurien maalivahtiosastoon (Markus Ruusu / Rasmus Korhonen).

Jukurien puolustus on riittävä SM-liigaan, ja joukkueessa on hyviä aihioita. Kiinnostavaa on, mihin Olli Jokinen keskittyy. Ensimmäinen kausi oli hurmosta ja toisena pelitapa muuttui jonkin verran. Jokiselta löytyi kaikenlaisia selityksiä peliruuhkasta, otteluohjelmasta ja CHL:stä. Nyt ei ole selittelyjen, vaan tekojen aika.

Isoin kysymys on, mihin suuntaan Jukurit on matkalla. Näemmekö epäonnistumisen vai vielä yhden Jokisen ”haippikauden”? Jukurien kannattaa miettiä tässä kohtaa pidemmälle.

Topi Nättinen

Markus Ruusu torjuu Jukurien maalilla.
Jukurit on tuuliajolla, jos maalivahtipeli ei ole kunnossa. Siksi Markus Ruusulla on isot saappaat tällä kaudella. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

JYP

Voidaanko puhua jopa välieristä?

Uskallan väittää, että JYP on yksi kauden yllättäjistä. Runko on pysynyt samana, sillä kymmenestä parhaasta pistemiehestä yhdeksän jatkaa seurassa. Veini Vehviläinen siirtyi Jyväskylään viime talvena ja näytti, mihin pystyy parhaimmillaan. Nyt hän aloittaa JYPin tolppien välissä jo syksyllä. Edessä on viime kautta parempi puolustus.

Hyökkäys oli viime kaudella riittävä, mutta puolustuksesta jäi uupumaan. Kesällä JYP pestasi kaksi suomalaista laatupakkia: Teemu Erosen ja Juuso Vainion.

JYPin kolmen vuoden projektissa alkaa toinen kausi. Uskon, että viime kausi oli totuttelua ja vaatimustason ymmärtämistä. Nyt JYP ottaa ohituskaistan ja hyödyntää pohjan, jonka seura on rakentanut.

JYPillä on riittävästi huippuyksilöitä. Reid Gardiner voitti maalipörssin, Sami Niku teki yli 40 ja Jerry Turkulainen yli 50 pistettä. Kolmikon pitäminen seurassa on massiivinen esimerkki sitoutumisesta. JYP tekee jotakin oikein, kun pelaajat haluavat seurassa jatkaa.

Topi Nättinen

Christian Heljanko torjuu Jerry Turkulaisen laukauksen.
Jerry Turkulainen teki viime kaudella kaikkiaan 54 pistettä. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

KalPa

Miten viime kausi hyödynnetään?

KalPa oli viime kaudella muutaman maalin päässä välieristä. Joukkue pelasi paikoin Pelicansia paremmin, mutta lahtelaiset käänsivät suunnan tärkeillä hetkillä.

Nyt KalPalla on uusi päävalmentaja. Petri Karjalainen on valmentanut pitkään, mutta tämä on hänen uransa kovin paikka. Odotukset ovat kasvaneet, sillä viime kausi jätti varmasti hampaankoloon.

Kokoonpanoa katsoessa piti monta kertaa hieraista silmiä: KalPa ei ole hankkinut yhtään uutta hyökkääjää. Jos pelaajat pelaavat samalla tasolla, runko on mielestäni riittävän vahva SM-liigaan. Tämä on myös signaali seuralta, että pelaajiin luotetaan.

Tärkeintä on, mitä KalPa osaa ottaa mukaansa viime kaudesta. Kokoonpano on samanlainen, mutta saako KalPa myös jotakin muuta? Entä mitä lisämausteita uusi valmentaja tuo joukkueeseen?

Topi Nättinen

Petri Karjalainen valmentaa KalPaa.
Petri Karjalainen on KalPan uusi pääkäskijä. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

KooKoo

Paljastuuko nyt, kuka on Olli Salo?

KooKoo aloittaa kolmannen kauden samalla päävalmentajalla. KooKoossa jatkaa paljon luottopelaajia, jotka ovat pelanneet Olli Salon jääkiekkoa. Mielestäni myös seurajohto on antanut hyviä signaaleja Ville Leskisen, Arttu Ilomäen, Otto Paajasen ja Joonas Lehtivuoren hankinnoilla. He ovat kokeneita ja laadukkaita, SM-liigassa jo menestyneitä pelaajia.

Pidän tavasta, jolla KooKoo reagoi myönteiseen vireeseen vahvistamalla joukkuetta. Joukkue on suhteellisen kapea, mutta sillä etuina ovat Olli Salon laadukas kiekollinen pelaaminen ja pelikirjan taktisuus vastustajaa vastaan.

KooKoo on pelannut Salon alaisuudessa kaksi erilaista kautta. Niistä ensimmäisellä KooKoo oli välierissä, viime kausi oli ailahteleva. Oli viittä vaille, että KooKoo olisi jäänyt pudotuspeleistä ja kausi olisi keikahtanut huonoksi.

Joukkueella kävi tuuri, kun nukahtava jättiläinen Kärpät oli vastassa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Nyt seura on antanut pelimerkit ja riittävän laadukkaan kokoonpanon. Tämä on kausi, jolla Salon täytyy näyttää, kuka hän on.

Topi Nättinen

KooKoon päävalmentaja Olli Salo vaihtopenkin takana.
Viime kaudella KooKoo pelasi hyvin eri tavalla koti- ja vieraskaukalossa. Kotona pisteiden saaminen oli vaikeaa. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Kärpät

Jos nyt ei onnistu, onko suurempien muutosten aika?

Kärpät on SM-liigan 2000-luvun suurseura ja yksi menestyneimmistä joukkueista. Se on myös taloutensa osalta esimerkillinen organisaatio. Korostan kuitenkin, että Kärpät on kaikesta huolimatta jääkiekkoseura, jonka tärkein tehtävä on urheiluromantikon silmissä voittaa otteluita ja tarjota lipun ostaneille mahdollisuus kokea huikeita hetkiä.

Siinä Kärpät on kolme vuotta epäonnistunut. Voisi jopa puhua kolmesta ohikaudesta kolmen eri päävalmentajan alaisuudessa. Kaikki kolme luotsia epäonnistuivat.

Jos tämä ei ole viimeinen, niin ainakin yksi Kärppien viimeisistä mahdollisuuksista palata huipulle. Siinä täytyy ehdottomasti onnistua oululaisseuran resursseilla ja valmennuksella. Jos Kärpät ei onnistu, sen täytyy miettiä, onko suurempien muutosten aika.

Mielenkiintoista nähdä, millaista peliä Lauri Marjamäki peluuttaa. Viime kaudella Kärpät lähti kauteen liian passiivisesti, jolloin ainakin osa pelaajista oli tyytymättömiä. Ville Leskiseltä valui kommentteja mediaan, ja Kärpät muutti pelitapaansa. Mielenkiintoista nähdä, onko Kärpät tällä kaudella aktiivisempi, aggressiivisempi ja iloisempi kuin viime talvena?

Topi Nättinen

Lauri Marjamäki tittar in i kameran.
Lauri Marjamäen pelitapa noussee jälleen yhdeksi puheenaiheeksi SM-liigassa. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Lukko

Ylös vai alas, Rauman Lukko?

Pekka Virran mestaruuskaudella Lukko oli todella suuressa nousukiidossa. Marko Virtanen valmensi kaksi kautta. Hänen viimeisen kautensa aikana Lukko oli mukana voittotaistelussa ja näytti runkosarjassa 48 pelin ajan suurseuralta.

Sen jälkeen näimme Lukolta yhden historian suurimmista kyykkäyksistä. Maalinteosta ja ylivoimasta ei kehkeytynyt mitään. Lopulta Lukko jäi puolivälieriin.

Seura reagoi palkkaamalla Tomi Lämsän, joka jakaa varmasti mielipiteitä suomalaisessa yleisössä. Todella vaikea sanoa, millainen hän on seurajoukkuevalmentajana. Venäjän vuodet antavat osviittaa, mutta itärajan takana on täysin erilainen kulttuuri.

Suuntaako Lukko ylös vai alas? Onko Lukko suurseura vai palaako se ison rahan sekavaksi joukkueeksi? Lukosta oli aikoinaan mielikuva, että panostuksia oli, mutta mitään ei tapahtunut. Sitten panostukset kohdistuivat oikein ja Lukko oli hetkellisesti jopa suurseura SM-liigaan. Minkä askeleen Lukko ottaa seuraavaksi?

Topi Nättinen

Tomi Lämsä fläppitaulun kanssa.
Tomi Lämsä palaa pitkästä aikaa SM-liigaan. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Pelicans

Kuinka kärsivällinen Pelicans on?

Pelicansin viestintäosasto linjasi, että tämä on kaikkien aikojen Pelicans-joukkue. En epäile asiaa yhtään, mutta linjaus on mielenkiintoinen. Kysymys kuuluu, kannattaako tällaisia etukäteen linjata. Temppu voi kääntyä seuraa vastaan.

Pelicans hankki täksi kaudeksi maailmanmestarin ja olympiavoittajan Jussi Olkinuoran. Viime kausi oli vaikea, mutta Olkinuora on profiililtaan yksi Euroopan parhaista maalivahdeista. Seuraan siirtyivät myös eurooppalainen huippupuolustaja Michal Jordan sekä lahtelaisille suurin ja tärkein hyökkääjä Ryan Lasch.

Päävalmentaja Tommi Niemelä on saavuttanut Lahdessa messiaan aseman. Hän on poikkeuksellinen johtaja, ja joukkueen ilmapiiri on hyvä. Iso ero viime syksyyn on, että nyt Pelicans otetaan kaukalossa vakavasti. Miten pelaajiston ja seuran toimintaan vaikuttaa, ettei Pelicans pääse yllättämään? En tosin usko asetelman haittaavan Niemelän toimintaa.

Katastrofiteoreetikkona voi nostaa esille kysymyksen: Entä jos peli ei kulje? Kuinka kärsivällinen Pelicans on, jos CHL:n peliruuhkan takia on vaikeuksia, Olkinuora ei onnistu ja ulkomaalaisilla on vaikeuksia sopeutua?

Topi Nättinen

Ryan Lasch Pelicansin paidassa.
Ryan Lach on yksi SM-liigan supertähdistä. Kuva: All Over Press

SaiPa

Kuinka nopeasti uuden urheilujohtajan Harri Ahon kädenjälki näkyy?

Viime kauden jälkeen Lappeenrannassa oli kauhukuvia. Millaisen kokoonpanon SaiPa saa rakennettua? Haluavatko pelaajat enää Lappeenrantaan? Liigan uusi urheilujohtaja Jussi Markkanen oli tuolloin vastuussa SaiPasta, mutta hänen näyttönsä ja monet roolinsa seurassa eivät antaneet hirveästi uskoa.

Lopulta joukkue on hyökkäyksen osalta yllättävän hyvä. SaiPalla on pelaajia, jotka ovat näyttäneet jossain muualla pystyvänsä pelaamaan SM-liigassa. Kysymys on, onko näiden pelaajien ura menossa eteen vai sivulle.

Kuinka kuivin jaloin seura selviää tästä kaudesta, jotta se voi rakentaa tulevaa? Huonommin ei voi enää mennä – tai sitten menee todella huonosti.

Joukkueen kokonaisrakenteen osalta tämä vaikuttaa todellakin ohikaudelta. Toivotaan suomalaisen jääkiekkosysteemin kannalta, että kausi ei olisi niin surkea kuin muutamana aikaisempana vuonna. Uhkakuvat ovat olemassa, että kausi on todella vaikea.

Topi Nättinen

Saipa.
SaiPan viime kaudet ovat olleet vaikeita. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Sport

Voiko näin suurella ulkomaalaispelaajien määrällä pärjätä?

Tämä kysymys on ensimmäisenä mielessä. Päävalmentaja Risto Dufvan aika on päättymässä ja Sport on hyvin lähellä sitä, että Dufvan tehtävät päättyvät jo kesken kauden. Toinen vaihtoehto on, että uusi urheilujohtaja odottaa tämän kauden ja säästää rahaa.

Uhkakuva on, että peli ei kulje lainkaan. Jos viime kauden luovuttamisen jälkeen Sport jää odottamaan, julkinen paine kasvaa sietämättömäksi Vaasassa ja sen ulkopuolella.

Pelaajia voi hankkia mistä tahansa, ja Sport on löytänyt ilmasillan Ruotsiin. Se voi olla hyvä asia, mutta pelaajien leveys, laajuus ja taso eivät ennakkoon vakuuta. Kärki on totta kai todella terävä.

Tällä hetkellä suomalainen laatujääkiekkoilija ei halua Vaasaan. Sen lisäksi olisin huolissani myös junioritoiminnasta. Tämä on todella räikeä esimerkki siitä, miten suomalaiset pelaajat ja agentit ovat hylänneet yhden organisaation.

Topi Nättinen

Holmström ja Hjalmarsson ovat olleet vireessä Sportissa.
Axel Holmström ja Simon Hjalmarsson olivat viime kaudella hurjassa vireessä. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Tappara

Onko Tappara jopa entistä kovempi?

Kaikki katseet kääntyvät Rikard Grönborgiin. Isoin kysymys on, mitä Grönborg tekee, koska organisaatio halusi hänet hankkiessaan muutoksia. Mielestäni on hyvä, että Jukka Rautakorven ja Jussi Tapolan aikakausi jää. Tappara teki vaihdon ajoissa. Usein odotellaan ja luotetaan samaan kaavaan.

Toinen näkökulma on, kannattaako ehjää rikkoa. Mielestäni nyt ei rikottu. Jos on mahdollisuus saada tämän luokan valmentaja, hänet otetaan joka kerta. Tappara on suurseura, jolla pitääkin olla paras mahdollinen markkinoilla oleva valmentaja.

Grönborgilla on vahva CV. Vaikka hän on menestynyt lähinnä maajoukkueessa, hän on valmentanut myös Zürichissä seurajoukkuetta kovien paineiden alla. Jos Grönborg onnistuu pelaajien kanssa, Tappara voi olla entistä kovempi.

Tapparan pelityyli on ollut viime kausina hyvin tunnistettava. Mitä muutoksia Grönborg tuo? Ruotsalaisen täytyy valmentaa omilla tavoillaan, mutta hän on myös sanonut ymmärtävänsä seuran historiaa, eikä halua muokata toimivia asioita.

Nyt näemme pitkästä aikaa erilaisen Tapparan. On kiinnostavaa nähdä, millainen uusi Tappara on.

Topi Nättinen

Rikard Grönborg huutamassa.
Rikard Grönborg on saavuttanut valmentajana kolme maailmanmestaruutta. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press

TPS

Onko tämä Tommi Miettisen joukkue?

TPS:n joukkue vaihtui rajusti, mikä oli myös pakollista. Viime kausi oli TPS:n resursseilla umpisurkea. Ennen kaikkea tuloksellisesti, mutta myös pelillisesti.

TPS reagoi asiaan valmentajavaihdoksella, mutta on selvää, että tämä ei ole Tommi Miettisen joukkue. Sen ovat kasanneet muut ihmiset Jussi Ahokkaalle.

KalPaan verrattuna esimerkiksi puolustus on hyvin erilainen. KalPassa kiekollisina puolustajina pelasivat Colby Sissons, Lasse Lappalainen ja Kasper Puutio, joiden lisäksi joukkueessa oli hybridipuolustajia. TPS:ssä Emil Johansson on ainoa kiekollinen puolustaja ja Ruben Rafkin on rajatapaus. Muut ovat puolustavia puolustajia.

En usko, että Miettinen pystyy peluuttamaan haluamaansa jääkiekkoa tällaisella joukkueella. Hyökkäyksessä on Petrus Palmun ja Markus Nurmen kaltaisia tähtiä, mutta puolustus ei pysty rohkeaan kiekolliseen pelaamiseen.

Nyt joukkue on kasattu eri valmentajalle. Kiinnostavaa nähdä, miten TPS onnistuu.

Topi Nättinen

Petrus Palmu kiekossa.
Petrus Palmu valittiin toissa kaudella runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Yhden SHL:ssä vietetyn kauden jälkeen hän palaa Suomeen. Kuva: AOP

Ässät

Oliko viime kausi vain suonenveto?

Iso muutos on, että Karri Kiven buumista ja hurmosjääkiekosta siirrytään Jere Härkälään. Hän on oman kylän kaveri ja tuntee porilaisen jääkiekon. Joukkue on varmasti rakennettu urheilujohtaja Janne Vuorisen kanssa yhteistuumin.

Mikä on odotusarvo Härkälälle kovan kauden jälkeen? Mielestäni sen pitäisi edelleen olla kymmenen joukkoon yltäminen. Pudotuspelien pelaaminen Porissa on asia, josta täytyy pitää kiinni.

Ässien kokoonpano on melko samanlainen kuin viime kaudella. Puolustus vaihtui käytännössä kokonaan ja on nyt entistä puolustavampi. Hyökkäys on valitettavan kapea.

Vahvalla puolustuspelaamisella ja Niklas Rubinin huippuotteilla Ässät voi pelata hyvin samanlaisen kauden kuin viime vuonnakin. Suurin kysymys kuitenkin on, oliko viime kausi vain suonenveto ja hurmosta.

Topi Nättinen

Niklas Rubin hymyilee.
Niklas Rubin oli viime kaudella huippuvireessä Ässien maalilla.

Suosittelemme