Hyppää sisältöön

Hallitusnelikko on päässyt sopuun rasismin vastaisesta tiedonannosta – RKP:n Henriksson: Vien asian eduskuntaryhmälleni

RKP:n Anna-Maja Henriksson sanoo Ylelle olevansa tyytyväinen tiedonannon sisältöön. RKP:n eduskuntaryhmä ottaa asiaan kantaa viimeistään huomenna.

Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo, Riikka Purra ja Sari Essayah pitivät tiedotustilaisuudessa Säätytalolla.
Hallitusnelikko kokoontuu päättämään yhdenvertaisuustiedonannosta. Kuva Säätytalon tiedostustilaisuudesta toukokuulta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus on päässyt sopuun rasismin vastaisen tiedonantonsa sisällöstä. Asiasta kertoi pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Hallituksen on määrä päättää asiasta muodollisesti huomenna torstaina. Tiedonannon hyväksyminen on valtioneuvoston torstaisen yleisistunnon asialistalla.

Hallitusnelikko eli hallituspuolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd.) päättivät asian keskiviikkona tapaamisessaan.

Ylen tietojen mukaan RKP:tä lukuun ottamatta muut hallituspuolueet siunasivat pääministeri Orpon pohjaesityksen jo eilen tiistaina. RKP:sta on annettu ymmärtää, että tiedonannon sisältö ratkaisee puolueen suhtautumisen hallituksen jatkamiseen.

Henriksson: Olen erittäin tyytyväinen

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi Ylelle, että muutama kohta tiedonannosta oli auki keskiviikkoiltapäivään asti. Lopputulos on Henrikssonin mukaan ”erittäin hyvä”.

– Olen erittäin tyytyväinen siitä, että olemme päässeet näin pitkälle. Jokainen on näyttänyt halukkuutensa löytää yhteinen ratkaisu, jonka takana puheenjohtajat pystyvät seisomaan.

Henriksson aikoo viedä neuvottelutuloksen RKP:n eduskuntaryhmälle tänään tai huomenna. Ryhmän aikatauluja selvitellään.

– Tietenkin se on sitten eduskuntaryhmän käsissä ottaa kantaa siihen, mikä tulee olemaan eduskuntaryhmän vastaus tähän. Itse katson, että että olemme saavuttaneet tuloksen, jota voin puoltaa.

Henriksson sanoi, että myös hallituksessa jatkaminen on eduskuntaryhmän käsissä. Henriksson totesi sanoneensa jo tiistaina, että on entistä todennäköisempää, että RKP jatkaa hallituksessa.

– Nyt meillä on sellainen tiedonanto rasismin vastaisesta työstä, että pystyn itse seisomaan sen takana. Ainakin eilen suuri osa eduskuntaryhmästä oli valmis tukemaan minua tässä. Mutta haluan antaa jokaiselle kansanedustajalle nyt aikaa ja tilaa miettiä tätä tiedonantoa itse.

Tiedossa on, että esimerkiksi RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet on erittäin kriittinen nykyistä hallitusyhteistyötä kohtaan. Yle kysyi Henrikssonilta, miten puolue toimii, jos kaikki eduskuntaryhmän jäsenet eivät tue tiedonannon hyväksymistä.

– Jos näin olisi, niin silloin meidän pitää vain jatkaa keskusteluja ryhmän sisällä. Sitten palataan siihen, Henriksson sanoi.

Ei lakimuutoksia, toimintaohjelma kevääseen mennessä

Ylen lähteiden mukaan viime hetken vääntöä on käyty ainakin rasismin ja vihapuheen määritelmistä tiedonantotekstissä.

Ylen tietojen mukaan tiedonanto sisältää parikymmentä toimenpide-ehdotusta. Niiden mukana on muun muassa työelämän yhdenvertaisuuden parantamiseen tähtääviä toimia.

Lakimuutoksia tiedonannossa ei esitetä. Osa täsmällisemmistä toimenpiteistä jää Ylen lähteiden mukaan jatkovalmisteluun: yksityiskohtaisempi toimintaohjelma on tarkoitus saada valmiiksi ensi kevään kehysriiheen mennessä.

Valtioneuvosto asetti 17. heinäkuuta työryhmän valmistelemaan hallituksen tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tiedonantoa laatinutta työryhmää on vetänyt valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Risto Artjoki. Mukana on valtiosihteereitä ja kansliapäälliköitä.

Hallituksen ympärillä on käyty kesän aikana kiivasta rasismikeskustelua, minkä vuoksi tiedonanto päätettiin tehdä. Se on tarkoitus tuoda eduskuntaan ensi viikolla, kun istuntokausi alkaa.

Suosittelemme