Hyppää sisältöön

Paiwand Zahid pysäytti Turun puukkomiehen: ”Kuka olisi ollut seuraava uhri, jos en olisi pysäyttänyt häntä?”

Turun tiistai-iltaisessa puukotuksessa loukkaantui yksi ihminen. Turkulaisopiskelija piteli yksin noin 30-vuotiasta puukottajaa poliisin tuloon asti.

Mies katsoo kameraan, taustalla puu ja Turun vanha pääkirjasto.
Paiwand Zahid toivoo useampien tulevan avuksi, kun jotain tapahtuu. Kuva: Linus Hoffman / Yle
Linus Hoffman,
Jouni Koutonen

Paiwand Zahid oli lukemassa opintoihinsa Turun pääkirjastossa tiistai-iltana. Hän astui ulos Vähätorille vain hetki sen jälkeen, kun aukiolla oli puukotettu yhtä henkilöä.

– Näin, kuinka ihmiset juoksivat kulman kahvilaan. Uteliaana kysyin, mitä on tapahtunut, ja minulle kerrottiin jonkun joutuneen puukotetuksi, sanoo Zahid.

Paiwand Zahid kertoo tiistai-illan tapahtumista Svenska Yle Åbolandin toimittaja Linus Hoffmanin haastattelussa.

Hän näki myös verta vuotavan puukotetun pakenevan kahvilaan.

Silmäkulmastaan hän näki jonkun heittävän esineen aidan yli. Zahid kysyi kahvilassa olevilta, oliko kyseessä puukotuksen tehnyt henkilö, mutta he eivät olleet varmoja.

”Mitä hän olisi voinut tehdä seuraavaksi?”

Oudosti käyttäytynyt mies katseli ylös parvekkeille ja juoksi kohti Eerikinkatua. Zahid lähti juoksemaan perään.

– En niinkään keskittynyt verta vuotaneeseen uhriin, ajattelin seurata vain tätä toista, pitää vähintään silmällä, hän kertoo.

Kysyttäessä, miksi hän päätti tehdä niin, Paiwand Zahid vastaa kysymyksellä: miksi ei?

– Sitten jonkun muun olisi pitänyt tehdä se, mutta kaikki vain juoksivat pois. On väärin, jos kukaan ei tee mitään. Mitä hän olisi voinut tehdä seuraavaksi? pohtii Zahid.

Hän juoksi miehen perässä Brahenkatua pitkin Eerikinkadulle, mutta kadotti kulman takana näköyhteyden tähän. Ihmisiä oli runsaasti jalkakäytävällä ja bussipysäkillä.

Zahid oli nähnyt tekijän vain hetken verran, eikä varmaksi tiennyt, kuka tai missä hän oli.

Seuraavaksi mies kuitenkin teki jotain, mikä nosti vihan pintaan Zahidilla.

– Se oli säälittävää, sillä hän kääntyi vanhemman, noin 75-vuotiaan miehen puoleen, joka oli nousemassa autoon. Tekijä löi vanhempaa miestä kyynärpäällään suoraan päähän. Silloin ajattelin, että minun on tehtävä jotain, Zahid kertoo.

Ihmiset huusivat: ”Älä päästä häntä menemään”

Brasilialaista jujutsua nuorena Tammisaaressa harjoitellut ja lajissa kilpaillut Paiwand Zahid uskalsi mennä tekijän ja vanhemman herran väliin.

Zahid kysyi, miksi tekijä löi ihmisiä, muttei saanut mitään järkevää vastausta. Mies oli oudossa tilassa ja uhkasi myös Zahidia.

Zahidin kääntyessä tarkistamaan vanhemman miehen vointia, ihmiset huusivat: ”Älä päästä häntä menemään!”. Kukaan muu ei kuitenkaan uskaltanut tehdä mitään, joku ehkä kuvasi tapahtumaa ja soitti hätäkeskukseen.

– Vein miehen maihin ja pitelin häntä, poliisi saapui viitisen minuuttia myöhemmin, sanoo Zahid.

Sivustakatsojan videoleikkeessä näkyy, kuinka Paiwand Zahid tarttuu tiukasti tekijään takaapäin, kaataa hänet maahan ja pitää hänestä kiinni. Yle on nähnyt videon.

Zahid kertoo keskiviikkona kuulleensa puukotetun miehen selvinneen ilman vakavia vammoja ja toivoo tiedon pitävän paikkaansa. Se on hänelle tärkeintä.

Kaksijakoiset tunteet jälkikäteen

Paiwand Zahid toivoo myös, että ihmiset puuttuisivat ja auttaisivat tällaisissa tilanteissa.

– Kuka olisi ollut seuraava uhri, jos en olisi pysäyttänyt häntä? Ymmärrän ihmisten pelkäävän, mutta jos auttajia on useampi, on teillä paremmat mahdollisuudet, Zahid sanoo.

Hän kertoo seuranneensa miehen kehonkieltä ja puhuneensakin tämän kanssa, joten uskalsi toimia väkivallan uhasta huolimatta.

– Jos hänellä olisi yhä ollut veitsi, en ehkä olisi puuttunut välittömästi, vaan vastustanut häntä ​​ja katsonut, tekisikö hän jonkin virheen, Zahid pohtii.

Päivää tapahtuneen jälkeen Paiwand Zahid joutuu hetken kokoamaan ajatuksiaan.

– Tuntuu hyvältä, että kaikki meni hyvin. Puukotettu mies selvisi. Pystyin pysäyttämään tekijän, eikä hän satuttanut muita, Zahid sanoo.

Tunteet ovat kuitenkin kaksijakoiset.

– Tietysti auttaisin uudelleen, mutta voi käydä niin, että tekijä on pian taas vapaana ja voi tulla luokseni. Mutta tällä kertaa en pelännyt, ja toivon, että useammat ihmiset auttaisivat, Paiwand Zahid sanoo.

Artikkelin Paiwand Zahid stoppade knivmannen i Åbo: ”Vem skulle ha varit nästa offer om jag inte hade stoppat honom?” on kirjoittanut Svenska Yle Åbolandin toimittaja Linus Hoffman ja suomentanut Jouni Koutonen.

Suosittelemme