Hyppää sisältöön

Näistä syistä tuli Suomessakin mitta täyteen – nyrkkeilyn skandaalivuodet kärjistyivät Putinin kaverin jakamaan tappouhkaukseen

Suomen nyrkkeilyliitto päätti erota skandaalista toiseen edenneestä Kansainvälisestä nyrkkeilyliitosta IBA:sta. Uusi katto-organisaatio voi pelastaa perinnelajin olympia-aseman.

Vladimir Putin ja Umar Kremlev Moskovaan avatun nyrkkeilykeskuksen avajaisissa syyskuussa 2022.
Muun muassa nämä kuvat puhuttivat nyrkkeilypiireissä syksyllä 2022. Umar Kremlev (oik.) Vladimir Putinin kanssa Moskovassa uuden nyrkkeilykeskuksen avajaisissa. Kremlev jakoi iloisia kuvia myös sosiaalisessa mediassaan. Kuva: Gavriil Grigorov / AFP / Lehtikuva
Mika Halonen

Suomen nyrkkeilyliiton uusi hallitus päätti tiistaina erota Kansainvälisestä nyrkkeilyliitosta IBA:sta ja hakea jäsenyyttä uudesta nyrkkeilyn kansainvälisestä katto-organisaatiosta World Boxingista.

– Suomen nyrkkeilyliitto tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. IBA ei ole sitä tehnyt, niin näemme, että on mahdotonta toimia IBA:ssa, sanoo perimmäiseksi syyksi Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine.

Muun muassa suomalaisnyrkkeilijät ovat olleet vaikeassa tilanteessa, koska Kansainvälisen nyrkkeilyliiton IBA:n puheenjohtajana toimii venäläinen Umar Kremlev, joka tunnetaan läheisistä väleistään Vladimir Putiniin.

Venäjä aloitti 24.2.2022 hyökkäyssodan Ukrainassa. Jo saman vuoden syksyllä IBA:n hallitus kumosi Venäjän ja Valko-Venäjän sulun lajin kilpailutoiminnasta. Lisäksi linjattiin, että venäläiset ja valkovenäläiset saavat kilpailla oman lippunsa alla ja heille voidaan soittaa oman maansa kansallishymni.

Tuolloin Laine piti päätöstä surkeana ja vakavana iskuna nyrkkeilyn olympiapaikalle ajatellen Los Angelesin kisoja 2028.

Umar Kremlev.
Kansainvälisen nyrkkeilyliiton nykytilanne henkilöityy IBA:n puheenjohtajaan Umar Kremleviin, joka on myös Venäjän nyrkkeilyliiton pääsihteeri. Kuva: Getty Images

Myös Suomen nyrkkeilyliitto oli pienimuotoisen kohun keskellä alkuvuodesta 2023. Nyrkkeilyliitto kertoi ensin muuttaneensa boikottipäätöstään ja lähettävänsä urheilijoita MM-kisoihin, vaikka mukana olisi venäläisiä ja valkovenäläisiä.

Nyrkkeilyliitossa koettiin, että tilanne on kohtuuton urheilijoille, jotka tavoittelevat olympiapaikkaa ja kansainvälistä menestystä. Myöhemmin liitto kuitenkin päätti, ettei se lähetä sittenkään joukkuetta Intiaan naisten MM-kisoihin.

Nyrkkeilyliiton varapuheenjohtaja Jenni Karjalainen myönsi, että liiton viestintä epäonnistui.

– Hallitus ei ollut linjaamassa boikotin purkua, vaan yritettiin tehdä päätös, jossa mahdollistetaan urheilijoiden urheileminen ja olympiapaikkojen tavoitteleminen, Karjalainen kommentoi.

Karjalaisen mukaan liiton tarkoituksena oli poistaa ehdoton osallistumiskielto.

– Monen nuoren urheilijan on vaikea ymmärtää, pitääkö heidän olla Suomessa siihen asti, että sota päättyy, ja eivätkö he saa kansainvälistä kilpailukokemusta ollenkaan.

Sen jälkeen Nyrkkeilyliiton kanta on ollut, että suomalaisnyrkkeilijät voivat osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, mutta venäläis- tai valkovenäläisurheilijoita vastaan annettaisiin luovutusvoitto.

Laine kertoo, että Nyrkkeilyliitto on käytännössä toiminut siten, ettei joukkuetta ole lähetetty turnauksiin, joissa vastaan voi tulla venäläisiä tai valkovenäläisiä omilla maatunnuksillaan. Nyrkkeilyliitto on joutunut tasapainottelemaan raskaassa tilanteessa.

Vilma Viitanen
Nyrkkeilymaailman tilanne on vaikuttanut muun muassa Vilma Viitaseen, joka haali EM-mitaleita nuorten arvokisoista. Kuva: Jarkko Vuolle

Jo alkuvuodesta Karjalainen vihjasi, että keskusteluita samanmielisten maiden kanssa on käyty uuden liiton perustamisesta, jotta nyrkkeilyn kansainvälistä tilannetta saataisiin tervehdytettyä.

Skandaalista toiseen jo vuosia

Kansainvälinen nyrkkeily on ollut skandaalien värittämää jo ennen Venäjän hyökkäyssotaa. Kansainvälinen olympiakomitea KOK teki ennen Tokion olympialaisia poikkeuksellisen päätöksen, ettei IBA saa järjestää olympiakarsintoja, vaan KOK järjestää ne itse.

Koko lajin asema osana olympialaisia on ollut vaakalaudalla. Nyrkkeily on ollut osa olympialaisia vuodesta 1904 lähtien.

– IBA:lla on ollut useita vuosia vaikeuksia hyvän hallinnon kanssa, taloudellisia epäselvyyksiä ja epäselvää tuomaritoimintaa. Näihin Kansainvälinen olympiakomitea on kehottanut useita kertoja tekemään muutoksia. Kun asiat eivät ole edistyneet, Kansainvälinen olympiakomitea on tehnyt omat toimenpiteensä, Laine tiivisti olympiatilanteen.

Mira Potkonen Tokion olympialaisissa.
Suomi on saanut olympianyrkkeilystä 16 mitalia, joista kaksi viimeisintä toi Mira Potkonen. Enemmän kesäolympiamitaleita on Suomeen tullut vain yleisurheilusta, painista, voimistelusta ja ammunnasta. Kuva: Getty Images

Umar Kremlev aloitti IBA:n puheenjohtajana 2020. Sen jälkeen IBA on ollut taloudellisesti riippuvainen venäläisestä öljy- ja kaasujätistä Gazpromista.

KOK on ollut huolissaan myös vallan keskittymisestä Kremleville. Länsimaiden ajama muutosrintama IBA:ssa sai tuoreimman – ja näemmä kovin lopullisen – kolhun viime syksynä.

IBA:n jäsenmaiden piti äänestää puheenjohtajasta Kremlevin ja hollantilaisen Boris van der Vorstin välillä. Lopulta tuota äänestystä ei syntynyt, kun Armenian Jerevanissa äänestettiin vain siitä, järjestetäänkö edes koko puheenjohtajaäänestystä. 106 jäsenliittoa äänesti vastaan ja vain 36 äänestyksen puolesta, joten Kremlev jatkoi vallankahvassa suvereenilla tuella.

Suomen nyrkkeilyliitolle päätös oli valtaisa pettymys.

– Kehittyvien maiden nyrkkeilyliitoissa raha saattaa olla tiukalla. En nyt suoraan sano, että Kremlev on ostanut ääniä, mutta..., Laine myönsi pohdintansa Ilta-Sanomille.

Itse asiassa puheenjohtajavaali oli määrä järjestää jo keväällä 2022, mutta silloin IBA torppasi hollantilaisen ehdokkuuden, koska katsoi tämän rikkoneen kampanjoinnin sääntöjä. Myöhemmin Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS katsoi, että van der Vorst saa asettua ehdolle.

Syksyllä IBA yllättäen kielsi junioreiden EM-kisoissa Italiassa ukrainalaisia käyttämästä maatunnuksiaan. Laine kommentoi tuota, sittemmin nopeasti kumottua päätöstä, Ilta-Sanomissa ”irvokkaaksi” ja uskoi taustalla olevan IBA:n halu näpäyttää Ukrainaa. IBA ei myöskään ollut tunnustanut Ukrainan nyrkkeilyliiton uutta puheenjohtajaa Kirilo Ševtšenkoa.

– Hiljattain pidetty IBA:n kongressi osoitti jälleen kerran, ettei IBA:lla ole todellista kiinnostusta nyrkkeilyyn lajina tai nyrkkeilijöihin, vaan se on kiinnostunut vain vallastaan, Kansainvälinen olympiakomitea tiedotti loppuvuodesta 2022.

Skandaalit eivät toki rajoitu vain Kremlevin aikakauteen. Kansainvälinen nyrkkeilyliitto tunnettiin vuosina 1946–2021 nimellä AIBA (Association Internationale de Boxe Amateur).

Tokion olympialaisten alla lajin olympia-asema oli vaakalaudalla muun muassa tuomarointi-, doping- ja korruptioskandaalien takia. Vuosina 2017–2019 liittoa johti uzbekistanilainen liikemies Gafur Rahimov, joka oli Yhdysvaltain pakotelistalla, sillä viranomaisten mukaan hänellä oli yhteyksiä kansainväliseen huumerikollisuuteen.

Gafur Rahimov.
Nyrkkeilyn olympia-asema oli vakavasti vaakalaudalla jo Gafur Rahimovin aikakaudella. Kuva: Hindustan Times / Getty Images
Ching-Kuo Wu.
Ching-Kuo Wu'n ollessa puheenjohtajana sattuivat muun muassa Rion vuoden 2016 olympialaisten tuomariskandaalit. Kuva: Sportsfile / Getty Images

Suomessa uskotaan olympiastatuksen pysyvän

Ensi vuoden Pariisin olympialaisissa nyrkkeily on mukana KOK:n järjestämänä, mutta seuraavien, Los Angelesin kisojen kohdalla riittää vielä kysymyksiä.

– Kesäkuussa Kansainvälinen olympiakomitea päätti, että IBA ei ole mukana 2028 olympialaisissa. Kun sanamuoto on tuo, on vahva oletus siihen, että nyrkkeily on mukana jonkun toisen tahon järjestämänä, Laine sanoo.

Kesäkuussa 2023 KOK päätti, ettei se enää tunnusta IBA:n asemaa nyrkkeilyn kansainväliseksi katto-organisaatioksi. Muun muassa Washington Postin mukaan päätös avaa tietä World Boxingille ja kertoo KOK:n halusta pelastaa olympianyrkkeilyn olemassaolo.

KOK myös tuomitsi jyrkästi Kremlevin ”väkivaltaisen ja uhkaavan kielenkäytön”.

Aiemmin Kremlev oli syyttänyt IBA:n ongelmista entistä puheenjohtajaa, taiwanilaista Ching-Kuo Wu'ta sanoen, että ”Wu on rikollinen, joka tappoi nyrkkeilyn” ja että ”sellaiset ihmiset pitäisi ampua”.

Wu vastasi IBA:sta vuosina 2006–2017, mutta sai sittemmin elinikäisen toimintakiellon järjestöltä ”merkittävän huolimattomuuden ja taloudellisen huonon hallinnon vuoksi”.

Nyrkkeilyä tukeva mielenilmaus Lausannessa Kansainvälisen olympiakomitean päämajan edessä joulukuussa 2022.
”Ei olympialaisia ilman nyrkkeilyä!” Nyrkkeilyä tukeva mielenilmaus joulukuussa 2022, kun Kansainvälinen olympiakomitea kokousti päämajassaan Lausannessa. Kuva: EPA-EFE / AOP

Kohti uutta järjestystä

World Boxingilla on tällä hetkellä väliaikainen hallitus. Virallinen perustamiskokous järjestetään marraskuussa.

Suomen liitto työstää parhaillaan hakemusta World Boxingin jäseneksi, minkä jälkeen se eroaa virallisesti IBA:sta.

World Boxingin alle siirtyy isojen maiden liittoja. Tällä hetkellä tiedetään jo 12 amatöörinyrkkeilyn jäsenliiton siirtymisestä World Boxingiin: Yhdysvallat, Uusi-Seelanti, Australia, Iso-Britannia, Englanti, Hollanti, Ruotsi, Saksa, Kanada, Brasilia, Argentiina ja Honduras.

Tänä vuonna ei järjestetä enää arvokisoja IBA:n alaisuudessa. Ensi vuonna sellaisia on tiedossa, mutta näihin World Boxingiin siirtyvillä mailla ei ole asiaa.

– Näen, että World Boxingin toiminta lähtee kyllä liikkeelle. Uskon, että tämän vuoden puolella tulee useita kymmeniä jäseniä ja tilanne lähtee sitä kautta vakiintumaan.

– Ehkä eniten epäilyksiä herättävät jotkut kehittyvät maat, jotka saattavat taloudellisin perustein tehdä omia päätöksiään, Laine muotoilee.

Laine ei lähtenyt tarkemmin kuvailemaan, miten IBA on reagoinut uuden liiton perustamiseen.

– IBA on tietenkin huolissaan ja yrittää omaa asemaansa ylläpitää. IBA on useita vuosia luvannut kehittää tiettyjä asioita. Joitakin asioita on mennytkin eteenpäin, mutta Kansainvälinen olympiakomitea on todennut, että ei riittävästi.

Naisnyrkkeilijät Vilma Viitanen ja Pihla Kaivo-oja poseeraavat kameralle Pajulahden Urheiluopistolla.
Pihla Kaivo-oja ja Vilma Viitanen ovat Suomen lahjaimmat olympiatyylin nyrkkeilijät tällä hetkellä. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Olympiakarsintoihin tilanne ei vaikuta, koska niistä vastaa KOK. Suomelta oli joukkue mukana keväällä Euroopan olympiakarsinnoissa, mutta Suomi ei ole lunastanut yhtään olympiapaikkaa.

Pariisin olympianyrkkeilyn karsinnat, joihin suomalaiset voivat vielä osallistua, järjestetään Italiassa 29.2.–12.3.2024 ja Thaimaassa 23.5.–3.6.2024. Tällä hetkellä potentiaalisimmat suomalaisnyrkkeilijät ovat vuonna 2001 syntynyt Vilma Viitanen ja 2002 syntynyt Pihla Kaivo-oja.

Suosittelemme