Hyppää sisältöön

Hirvijahti käynnistyi Lapissa viime vuotta pienempänä – hirvikantakin on pienimmillään yli 20 vuoteen

Hirviä saa metsästää aiempaa vähemmän, koska hirvikannat ovat pienentyneet. Lapin alueelle myönnettiin hirvenmetsästykseen vain 4121 pyyntilupaa, mikä on 30 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Karoliina Kotala,
Jyri Tynkkynen

Hirvijahdin ensimmäinen jakso on alkanut Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella. Se jatkuu syyskuun 20. päivään saakka.

Sen jälkeen hirvenmetsästys jatkuu Pohjois-Suomessa taas kiimarauhoituksen jälkeen 7. lokakuuta.

Muualla maassa käynnistyy syyskuun alussa hirven, valkohäntäpeuran ja kuusipeuran metsästys vahtimalla. Vahtimismetsästyksessä eläinten ajaminen ja koiran käyttäminen on kiellettyä.

Hirven metsästysaika päättyy koko maassa 15. tammikuuta 2024. Poronhoitoalueella koiran käyttö on kielletty metsästyksessä vuodenvaihteen jälkeen.

Kanta ja pyyntilupamäärät aiempaa pienempiä

Luonnonvarakeskuksen mukaan hirvikanta on nyt pienimmillään yli 20 vuoteen. Esimerkiksi Lapissa hirvikanta on laskenut vuosien 2016–2017 huipun 25 000 hirvestä 15 300 hirveen.

Lapin riistakeskuksen mukaan hirvikanta vaihtelee paljon eri puolilla Lappia. Se on kuitenkin tavoitteen yläpuolella vain Inarin hirvitalousalueella.

Lapissa myönnettiinkin tänä vuonna vain 4 121 pyyntilupaa hirvenmetsästykseen. Määrä laski viime vuodesta 30 prosenttia. Hirvikantaa pyritään leikkaamaan erityisesti Inarin länsiosissa.

Viime metsästyskaudella Lapissa saatiin saaliiksi 4 618 hirveä, joista kolmasosa oli vasoja. Myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin silloin 65 prosenttia.

VuosiHirvisaalis Lapissa
20199 013
20209 269
20217 298
20224 618
20234 121*

Lähde: Luonnonvarakeskus *) Pyyntilupien määrä

Koko maassa hirven pyyntilupamäärä väheni noin 15 prosenttia. Suomen riistakeskus on myöntänyt alkaneelle metsästyskaudelle yhteensä 31 142 hirven pyyntilupaa.

Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Pimeä lisää hirvieläinonnettomuuden riskiä

Suomen riistakeskuksesta muistutetaan autoilijoita olemaan valppaana liikenteessä, sillä syksyiset säät ja pimeys lisäävät hirvieläinonnettomuuden riskiä.

– Hirvieläinkolarit painottuvat syksyyn, jolloin hirvieläimet liikkuvat muun muassa kiima-aikojen ja talvilaitumille siirtymisen vuoksi. Samaan aikaan sateiset ja hämärät olosuhteet liikenteessä ovat usein hankalia, sanoo riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksen tiedotteessa.

Suosittelemme