Hyppää sisältöön

”Rotusotaan” valmistautuneita uusnatseja vastaan nostettiin syytteitä terrorismirikoksista

Kolmea miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista.

Vasemmalla kaksi uusnatsia kasvot peitettyinä palavan pride-lipun äärellä kädet Heil Hitler -tervehdyksessä. Oikealla aseita ja luoteja.
Poliisi epäilee neljän uusnatsin valmistaneen aseita 3D-tulostimella. Yksi epäillyistä (vasen kuva) on toisessa esitutkinnassa epäiltynä pridelippujen varastamisesta ja polttamisesta Oulussa. Kuva: poliisi
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on nostanut syytteet neljää suomalaista miestä vastaan rikoksista, joista osaan sisältyy epäilty terroristinen tarkoitus. Syytteisiin sisältyy törkeitä ampuma-aserikoksia sekä kouluttautuminen terrorismirikosten tekemistä varten.

Epäillyt teot on tehty Lahdessa ja muilla paikkakunnilla. Juttukokonaisuudessa nostettiin syytteitä myös ampuma-ase- ja huumausainerikoksista, joihin ei epäillä liittyvän terroristista tarkoitusta.

Epäillyistä kolmea syytetään terroristisessa tarkoituksissa tehdyistä rikoksista. Syytteet koskevat ampuma-aseiden valmistamista sekä niiden valmistuksessa ja käytössä kouluttautumista.

Syytettyjen epäillään rasististen uskomustensa perusteella valmistautuneen väestöryhmien väliseen aseelliseen konfliktiin, niin sanottuun rotusotaan, jossa ihmisiä surmattaisiin ja yhteiskunnan rakenteita horjutettaisiin terrori-iskuilla.

Poliisi on aiemmin kertonut, että epäillyt olivat valmistaneet FGC-9-konepistoolin mallin mukaisia puoliautomaattiaseita pääosin 3D-tulostimella.

Poliisin mukaan epäillyt kannattavat akselerationististista uusnatsi-ideologiaa, jonka tavoitteena on demokraattisen yhteiskunnan romahduttamisen jouduttaminen väkivaltaisin keinoin.

takavarikoituja konepistooleja
Poliisi takavarikoi konepistooleja, joita epäillyt olivat valmistaneet 3D-tulostimella. Kuva: Poliisi

Esitutkinnassa poliisi takavarikoi neljä 3D-tulostettua ampuma-asetta, lukuisia tulostettuja aseen osia ja 1 500 kappaletta patruunoita, jotka sopivat valmistettuihin aseisiin. Lisäksi poliisi takavarikoi yhden kiväärin, omavalmisteisen kynäpistoolin ja ampuma-aseeksi muutetun kaasuaseen sekä 3D-tulostimia.

Etsinnöissä löytyi lisäksi kolme kannabiskasvattamoa.

Poliisin mukaan ryhmä valmistautui väkivaltaisiin tekoihin, joiden kohteet olisivat valikoituneet ihonvärinsä tai ideologisten näkemystensä perusteella. Lisäksi ryhmän epäillään suunnitelleen iskuja esimerkiksi sähköverkkoon ja raideliikenteeseen.

Poliisi on aiemmin kertonut, että epäillyt keskustelivat useasta nimeltä mainitusta poliittisista päättäjästä mahdollisen iskun kohteena. Yksi heistä on valtakunnantason poliitikko.

Tutkinnassa ei kuitenkaan saatu näyttöä siitä, että törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tunnusmerkistö olisi täyttynyt.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomas Kuure kertoi aiemmin Ylelle, että suunnitelmat menivät silti varsin pitkälle.

– Mielestäni suunnitelmat menivät aika konkreettisiksi. He kävivät keskusteluja monenlaisista erilaisista teoista. Heillä oli jopa kuva paineenkorotuspumppaamosta, johon he olivat käyneet tutustumassa, Kuure sanoo.

Poliisi epäilee myös, että miehet keräsivät muiden henkilöiden ja yhdistysten yhteystietoja. He myös käyttivät valmistamaansa asetta tummaihoisen perheen uhkailussa.

Yhteyksiä muihin äärioikeiston rikoksiin

Kaksi uusnatsia tekee Hitler-tervehdyksen palavan pridelipun edessä.
Yksi epäillyistä on Oulussa syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuvakaappaus videolta.

Syytetyillä on Ylen selvityksen perusteella yhteyksiä myös muihin äärioikeistoon liittyviin rikoksiin ja tapahtumiin.

Vuonna 1994 syntynyt mies järjesti kesällä 2022 Helsingin keskuskirjasto Oodilla mielenosoituksen, jossa äärioikeisto pyrki häiritsemään kirjastossa järjestettyä drag-taiteilijan satuhetkeä.

Vuonna 1996 syntynyt mies on tuomittu rattijuopumuksista ja huumausainerikoksista. Hän on aatemaailmaltaan äärioikeistolainen mutta ei ole noussut julkisuuteen.

Vuonna 2001 syntynyt epäilty on Ylen tietojen mukaan oululaistaustainen uusnatsi. Miestä syytetään Oulussa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska hänen epäillään elokuussa 2021 varastaneen ja polttaneen pridelippuja.

Vuonna 1957 syntynyt epäilty on radikaalin äärioikeiston ja uusnatsien piireissä tunnettu mielipidevaikuttaja. Julkisuudessa häntä ei juuri tunneta. Mies jäi vuonna 2020 kiinni sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja valtkunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kotiosoitteiden haalimisesta ja jakamisesta häirintätarkoituksiin.

Korjaus 31.8.2023 klo 10.10: Terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista syytetään kolmea miestä, ei neljää.

Suosittelemme sinulle