Hyppää sisältöön

Helteinen alkukesä takasi Kemin rantaravintoloille kohtuullisen tuloksen – kansallispuistobongarit ovat löytäneet Perämeren saaristoon

Vaikka viime viikonlopun Venetsialaiset ovatkin kesäkauden päättäjäiset, moni kahvila-ravintola pitää oviaan auki niin kauan kuin sää on suosiollinen. Pari sisäsataman ravintolaa toimii ympäri vuoden.

Lampaita laiduntamassa Perämerellä Selkä-Sarven saaressa
Selkä-Sarven saaressa järjestetään Metsähallituksen lammaspaimenviikkoja kesäisin. Kuva on heinäkuulta 2022. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Kemin sisäsataman ravintoloiden kesäkausi onnistui kohtalaisen hyvin. Rantaravintoloiden yrittäjien mukaan alkukesä oli jopa erinomainen, mutta heinäkuun säiden oikukkuus ja sateisuus piti terasseja ajoittain tyhjillään.

Viime viikonloppuna järjestettyjä Venetsialaisia sää suosi ja tapahtumat keräsivät sisäsataman täyteen väkeä. Kokonaisuutena tulos oli useimmissa Kemin rantabulevardin ravintoloissa edelliskesän tasoa.

– Olemme sään armoilla, mutta siitä ei auta näissä hommissa ottaa stressiä. Niinä päivinä, kun sää helli ja aurinko loistaa lötkötteli, porukkaa kävi tosi mukavasti. Tuloksellisesti nyt oli aika samanlainen kesä kuin edellisenä vuonna, tuumii Ravintola Satamakonttorin ja Satamakonttorin saunan yrittäjä Heta-Jemina Pudas.

Kollega Olli Ahonen, joka on yrittäjänä Sataman Krouwissa ja Katariina-ravintolalaivassa sekä järjestää risteilyjä Jähti-aluksella, on samoilla linjoilla.

– Kyllä rannan kävijöiden määrä on suoraan verrannollinen säähän. Peijoonin huonoja jaksoja oli kesällä, mutta ehkä ne poutapäivät ovat kuitenkin voitolla. Aletaan koronan jäljiltä olla lähellä normaalitulosta. Jähti-risteilyissä meillä oli hyvä tuuri, yhtään risteilyä ei tarvinnut huonon sään vuoksi perua eikä pahoja vesikasteita saatu reissuilla.

Kansallispuistobongareista on tullut uusi asiakasryhmä

Jähti-risteilyjen isäntä Ahonen kertoo, että kansallispuistobongareista on tullut suorastaan uusi asiakasryhmä Perämerelle. Merelliseen kansallispuistoon tulijoita on nyt eri puolilta maata, niin rannikkoalueelta kuin sisämaasta.

– Vieraskirjan merkinnöistä löytyy kotipaikkamerkinnöistä Kotkaa, Haminaa, Hankoa, Raumaa, Poria, Kuopiota, Mikkeliä, Lappeenrantaa, pääkaupunkiseutua. Nämä ovat sellaisia asiakasryhmiä, joita emme ole aiemmin tavoittaneet, Ahonen kertoo.

Kesän kuluessa Perämeren risteilyillä on ollut muun muassa matkaajia, jotka ovat käyneet jopa kaikissa muissa Suomen kansallispuistoissa ja haluavat nähdä sen viimeisenkin.

– Eräskin risteilyvieras kaivoi Selkäsarven saaressa Ailinpietin kalastuskämpän portailla repusta pullon kuohuvaa ja skoolasi, kun hän sai koko 41:n kansallispuiston sarjan täyteen.

Suosittelemme