Hyppää sisältöön

Kunnasta ei voi sulkea sekä terveyskeskusta että vuodeosastoa, sanoo valtaosa Pirkanmaan kansanedustajista – kaksi on toista mieltä

Vihreiden Oras Tynkkynen ja kokoomuksen Aleksi Jäntti pitävät toimipisteiden sulkemisia väistämättömänä. Useimmat muut kantavat huolta liian kauas karkaavista palveluista.

Valkoisessa kyltissä lukee sinisellä terveyskeskus. Kyltissä on myös nuoli, joka ohjaa oikealle.
Jos tämän hetken suunnitelmat toteutuvat, Pirkanmaalta katoaa useita terveyskeskuksia ja jopa puolet maakunnan vuodeosastoista. Kuva on Ruovedeltä, josta vuodeosasto on määrä sulkea jo vuonna 2025 tai 2026. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle
Reija Grönroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Sulkeminen uhkaa montaa Pirkanmaan terveyskeskusta ja jopa puolta vuodeosastoista. Näin käy, jos hyvinvointialueen nykyiset suunnitelmat toteutuvat.

Muutoksia palveluverkkoon on tulossa jo ensi vuonna.

Pirkanmaan kunnat ovat tiivistäneet rivejään ja vastustavat yhdessä hyvinvointialueen suunnitelmia. Myös kuntalaiset ovat pettyneitä ja kiukkuisia. Esimerkiksi Ikaalisissa järjestetyssä Pirhan keskustelutilaisuudessa kuultiin kipakoita puheenvuoroja.

Yle kysyi maakunnan kansanedustajilta onko oikein, että joistakin kunnista ollaan sulkemassa sekä terveyskeskus että vuodeosasto?

Ei ole, sanoi selkeä enemmistö kysymykseen vastanneista edustajista.

Ei – ikäihmiset jäävät heitteille

Demareiden Ilmari Nurminen sanoo ymmärtävänsä säästöpaineet, mutta kaipaa vaikutusten arviointia.

– Toivoisin, että edettäisiin maltilla ja seurattaisiin samalla karsimisen vaikutuksia ihmisten hoitoon pääsyyn.

Keskustan Jouni Ovaska vaatii leikkausten perumista.

– Palvelut karkaavat ja ikäihmiset jätetään heitteille. Nyt on vaikuttamisen aika monella saralla. Päätösvalta on annettava aluevaltuustolle. Lisäksi Orpon hallituksen on peruttava leikkauksensa sote-palveluihin.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska istuntosalissa.
Jouni Ovaskan mielestä hallituksen olisi peruttava sote-palveluihin kohdistamansa leikkaukset. Arkistokuva toukokuulta 2023 eduskunnan täysistunnosta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Kyllä – säästöt ovat välttämättömiä

Vihreiden Oras Tynkkysen mielestä kyse on järkeistämisestä. Jotkut sulkemiset ovat välttämättömiä.

– Hyvinvointialueella joudutaan tehostamaan toimintaa ja säästämään menoista, jotta rahat saadaan riittämään ja palvelut turvattua. Palvelupisteverkon järkeistäminen ei ole kenenkään mieleen, mutta siltä ei voi kokonaan välttyä.

Silmälasipäinen mies katsoo kameraan ja hänen takanaan on vettä ja puita.
Oras Tynkkynen toteaa, ettei palveluverkon järkeistämiseltä voida välttyä. Arkistokuva marraskuulta 2022. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

Kokoomuksen Aleksi Jäntti katsoisi mieluummin maakunta- kuin kuntarajoja.

– Olennaista, että kaikki saavat tarvittavan hoidon oikeaan aikaan. Avun sijainnilla ei ole merkitystä, vaikka on selvää, että Kihniössä leimahtanutta tulipaloa ei voi sammuttaa Valkeakoskelta.

En osaa sanoa – kaikki ei hoidu etänä

Kokoomuksen Pauli Kiuru muistuttaa, että palvelujen saavutettavuus ja talous pitää sovittaa yhteen. Päätösvalta on aluevaltuustolla.

– Jos palveluja ei ole saatavissa omasta kunnasta, se voi asettaa monet kansalaiset tukalaan tilanteeseen. Kulkuyhteydet eivät toimi, eikä digiyhteyksillä hoideta kaikkia asioita.

Kiurun puoluetoveri Anna-Kaisa Ikonen painottaa sekä kustannusten hillitsemistä että palvelujen saavutettavuutta.

– Harvoin tarvittavaa hoitoa on fiksua keskittää, että saman katon alle saadaan kattavat palvelut ja eri alan asiantuntijat. Kustannuksia on kyettävä hillitsemään, mutta palvelujen saavutettavuus on turvattava kaikille.

Tarkennus 4.9. kello 13.15: Kyllä – säästöt ovat välttämättömiä väliotsikon jälkeen 1. kpl:sta poistettu 'vain'.

Mikä on sinun viestisi hyvinvointialueen päättäjille ja Pirkanmaan kansanedustajille? Voit keskustella aiheesta tiistain 5.9. kello 23 asti.

Suosittelemme