Hyppää sisältöön

Hallitus kriminalisoi holokaustin kieltämisen, natsi- ja kommunistitunnusten kieltäminen ”haastavaa” mutta selvityksessä – tässä tärkeimmät

Hallituksen johtonelikko julkisti rasismitiedonannon, jonka hallituspuolueet RKP:tä myöten hyväksyivät keskiviikkona pitkän kipuilun jälkeen.

Tekijät
  • Hallitus hyväksyi rasismin vastaisen tiedonannon. Voit lukea sen täältä.
  • Hallitus haluaa tiedonannolla vakuuttaa, ettei se katso rasismia läpi sormien vaan ryhtyy konkreettisiin toimiin sen torjumiseksi.
  • Holokaustin kieltäminen aiotaan kriminalisoida. Lisäksi hallitus käynnistää koko koulutusjärjestelmän kattavan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus-ohjelman.
Antti Pilke

Pääministeri Petteri Orpo sanoo, että hallitus tulee osoittamaan rasisminvastaisen ohjelman toimenpiteille riittävän rahoituksen.

Kokoluokka tarkentuu hänen mukaansa budjettineuvotteluissa, mutta alkuperäinen arvio on miljoonan–puolentoista miljoonan euron luokkaa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että rasisminvastaiseen ja yhdenvertaisuutta tukevaan työhön käytetään jatkuvasti muutenkin rahoitusta.

Antti Pilke

Orpo: Hallitus sitoutunut politiikkaan, jolla Suomi ei muutu rasistisemmaksi, ”päinvastoin”

Miten hallituksen toimet muuttavat niiden ihmisten elämää, jotka kokevat rasismia?

Pääministeri Petteri Orpo vakuuttaa, että hallitus on sitoutunut tekemään politiikkaa, että Suomi ei muutu rasistisemmaksi, päinvastoin.

Hänen mukaansa hallitus lähestyy asiaa monella tavalla.

Orpolta kysytään myös, mikä tiedonannon käsittelyssä on ollut vaikeinta.

Hän sanoo, että koko aihe on vaikea, rasismi suomalaisessa yhteiskunnassa, ja se sattui vielä kesän lomakauteen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että kesä on ollut vaikea.

Antti Pilke

Purra: Kyseessä ei ole perussuomalaisten muuttamisohjelma

Valtiovarainministeri, puoluejohtaja Riikka Purralta (ps.) kysytään miten perussuomalaiset sitoutuu käytännössä rasismin vastustamiseen.

Purra sanoo, että puolue on sitoutunut tiedonantoon.

– Tämä ei ole perussuomalaisten muuttamisohjelma, vaan hallituksen yhteinen tiedonanto tasa-arvosta, hän kuittaa.

– Jos ajatellaan, että perussuomalaiset muuttaisivat poliittisia kantojaan, tällä työllä ei ole siihen pyritty.

RKP:n puheenjohtajan, ministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan tiedonanto on tärkeä ja se näyttää myös, mikä on viesti joka menee Suomesta ulos.

Viesti on hänen mukaansa se, että hallitus ei suvaitse rasismia.

Tärkeä asia on Henrikssonin mukaan myös se, että RKP:ssä nähdään että hallitus on toimintakykyinen.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) pitää isona asiana, että linjapaperi on hallituksen yhteinen.

Orpon mukaan hallitus vahvistaa Suomessa jo meneillään ollutta työtä rasismin kitkemiseksi.

– Se, että se kootaan valtioneuvoston kansliaan pääministerin alaisuuteen alleviivaa sitä, kuinka vakavasti otamme kysymyksen.

Hän uskoo, että hallitus voi käytännössä vaikuttaa rasismin ja syrjinnän vähenemiseen.

Katso tästä koko hallituksen tiedotustilaisuus.
Antti Pilke

Natsitunnusten kielto ”juridisesti haastavaa”

Tiedonantoa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Risto Artjoki perustelee holokaustin kieltämisen kriminalisointia kansainvälisellä säätelyllä.

– Teemme sen, mitä sitoutumukset, joita Suomella on, meiltä edellyttävät. Olemme saaneet palautetta holokaustin kiellosta.

Kommunismin ja natsilipputunnusten kieltämistä selvitetään. Artjoen mukaan se on juridisesti haastavaa, eikä sitä kyetty kireällä aikataululla tekemään.

Antti Pilke

RKP:n Henriksson: Tiedonanto on historiallinen

Opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo tämänpäivästä päätöstä rasisminvastaisesta tiedonannosta historialliseksi.

– RKP:n osalta on ollut kyse myös siitä, pystymmekö osallistumaan hallituksen työskentelyyn vai ei.

Hän sanoo, että tiedonanto on ollut RKP:lle keskeinen asia. Hänen mukaansa tiedonanto on selkeä osoitus siitä, että hallitus ei hyväksy minkäänlaista rasismia ja ministerit sitoutuvat edistämään yhdenvertaisuutta ja torjumaan rasismia.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo, että Suomen lainsäädäntö on hyvällä tasolla, eikä haaste ole lainsäädännössä, vaan siinä, miten ihmiset kohtelevat toisiaan.

Lue lisää:

Tässä hallituksen rasismin vastainen tiedonanto sanasta sanaan

Antti Pilke

Purra: ”Ihmiselle, joka tiedonannon lukee, asioista ei pitäisi jäädä pienintäkään epäselvyyttä”

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoo, että hallitus haluaa alleviivata rasisminvastaisella tiedonannolla, missä se seisoo.

– Ihmiselle, joka tiedonannon lukee, asioista ei pitäisi jäädä pienintäkään epäselvyyttä, hän sanoo.

Purra sanoo, että tiedonanto on tehty, koska sen on koettu olevan välttämätön hallituksen pystyssä pysymiselle.

– Toivon, että olemme siinä onnistuneet.

Antti Pilke

Tässä lista toimia, joita hallitus toteuttaa

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että jokainen hallituksen ministeri irtisanoutuu rasismista ja sitoutuu työhön rasismia vastaan.

Hän sanoo, että monet hallituksen rasisminvastaisen tiedonannon toimista nojaavat hallitusohjelmaan, mutta mukana on myös uusia.

Tulossa on pääministerin johdolla käytäviä pyöreän pöydän keskusteluja yhdenvertaisuudesta sekä rasismin vastainen kampanja.

Hallitus käynnistää myös koko koulutusjärjestelmän kattavan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämisohjelman. Maahanmuuttajataustaisten lasten osallistumista varhaiskasvatukseen lisätään.

Työelämän syrjimättömyyttä hallitus haluaa edistää työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lainsäädännössä kiristetään lisäksi esimerkiksi työntekijöiden hyväksikäytöstä määrättäviä rangaistuksia ja tehostetaan valvontaa.

Maahanmuuttajanaisten siirtymistä työmarkkinoille ”edistetään”.

Lisäksi hallitus aikoo selvityttää mahdollisuudet ainakin natsismin ja kommunismin symbolien käyttämisen kriminalisointiin.

Antti Pilke

Hallitus kriminalisoi holokaustin kiellon

Hallitus kriminalisoi holokaustin kiellon rasisminvastaisessa tiedonannossaan.

Vihatekoja juutalaisia, muslimeja, kristittyjä ja muita uskontoryhmiä kohtaan ehkäistään. Vainojen uhrien muistopäivää aletaan viettää kansainvälisen käytännön mukaisesti eli holokaustin uhrien muistopäivänä.

Antti Pilke

Tiedonanto julkistetaan

Hallitus julkistaa torstaina tiedonannon, jolla se yrittää suoristaa rivinsä kesän kiivaan rasismikeskustelun jäljiltä.

Kyse on listasta toimia, joiden pitäisi edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Hallituksen tiedotustilaisuus alkaa noin kello 13.30.

Tiedonannosta kertovat pääministeri Petteri Orpo (kok.), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) sekä tiedonantoa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Risto Artjoki.

Keskiviikkona hallituspuolueet kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja lopulta myös RKP hyväksyivät tiedonannon sisällön pitkän kipuilun jälkeen.

RKP:tä johtava Henriksson on sanonut, että tiedonannon sanamuodot ovat ratkaisevia RKP:n jatkolle hallituksessa.

RKP:n luottamusta perussuomalaisten ministereihin ovat nakertaneet kesän aikana tulleet uutiset, että puoluejohtaja Riikka Purra sekä elinkeinoministeri Wille Rydman ovat käyttäneet rasistista kieltä.

Neljä puoluejohtajaa lupasivat tehdä tiedonannon yhdenvertaisuuden edistämisestä julkilausumassaan jo heinäkuun alkupuolella, jota ennen olivat tulleet tietoon aiemman elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan (ps.) some-päivitykset, joissa muun muassa flirttailtiin kansallissosialismin kanssa.

Lue lisää:

Rasismitiedonanto – Tästä on kyse

Suosittelemme