Hyppää sisältöön

Hylätyn kerrostalon palossa Johannesburgissa kuolleet olivat kaikkein huono-osaisimpia – yli 70 tiedetään kuolleen, uhriluvuku voi kasvaa

Talon sisällä ollut lukittu portti esti monia pelastautumasta.

Palanut talo on yksi monista Johannesburgin keskusta-alueen hylätyistä ja sittemmin vallatuista rakennuksista.
Teemu Juhola

Ainakin 74 ihmistä kuoli kerrostalon tulipalossa Etelä-Afrikan Johannesburgissa viime yönä. Uhrien joukossa on 12 lasta. Palossa loukkaantui yli 50 ihmistä. Tragedian mittakaava todennäköisesti kasvaa, sillä Johannesburgin keskustassa sijainneen talon raunioista uskotaan löytyvän lisää uhreja raivaustöiden edistyessä.

Tulipalo syttyi huonokuntoisessa, hylätyssä ja sittemmin vallatussa talossa, jossa asui paikallisten arvioiden mukaan noin 200 ihmistä. Monet asukkaista olivat kodittomia, jotka olivat muuttaneet hylättyyn taloon päästäkseen pois kaduilta. Suurin osa talossa asuneista oli maahanmuuttajia.

Johannesburgin viranomaisten mukaan tragedia koskettaa ainakin 141 perhettä. Tiedossa ei ole kuinka monta ihmistä tulipalon syttyessä oli rakennuksessa.

Osa ihmisistä kuoli hypätessään palavan talon ikkunoista. Lapsia yritettiin pelastaa pudottamalla heitä talosta.

– Menetin siskoni. Menetin kaiken omaisuuteni. En saanut otettua mukaani mitään, koska oli kiire pakoon. Taistelin hengestäni. Siskoni joutui jättämään pienen tyttärensä. Vävyni rikkoi ikkunan ja pudotti lapsen pois talosta. Alhaalla olleet ihmiset saivat otettua lapsen kiinni, sanoi talossa asunut malawilainen Omar Foart uutistoimisto Reutersille.

Ainakin yksi talon sisällä olleista porteista oli tiettävästi lukossa palon syttyessä, ja se esti osaa ihmisistä pakenemasta. Portin luota löydettiin ruumiita.

– Pelastustie oli lukittuna. Siellä oli paljon ihmisiä ja paljon savua. Ihmisiä tukehtui. Monet ihmiset kuolivat savuun. Lukitun portin luona oli paljon ihmisiä. Osa porteista oli lukossa, totesi silminnäkijä Kenny Bupe Reutersille.

Pelastushenkilöt laittavat ruumispussia autoon tulipalon jäljiltä-
Tutkijat siirsivät kuolleita pois palopaikalta tänään päivällä. Kuva: Guillem Sartorio / AFP

Eloonjääneitä tuskin enää löydetään

Palon jälkeen ruumiita oli siirretty tuhoutuneen rakennuksen lähikadulle. Osa vainajista oli ruumispusseista, osa oli peitetty lakanoilla.

Yksi tulipalosta pelastuneista oli nainen, joka pääsi pois rakennuksesta kahden lapsensa kanssa.

– Savua oli kaikkialla. Juoksin pakoon pienen lapseni kanssa. Minulla ei ole kotia enkä tiedä mitä teen nyt, nimettömänä pysytellyt nainen sanoi uutistoimisto AP:lle.

Tulipalon sammuttaminen kesti kolme tuntia.

Pelastushenkilöstöltä tulee viemään aikaa käydä läpi viisikerroksinen talo. Eloonjääneiden löytymistä pidettiin erittäin epätodennäköisenä.

Palo saattoi saada alkunsa kynttilästä

Asukkaat olivat kyhänneet sokkeloisen talon sisälle asumuksiaan.

Viranomaisten mukaan monet polttivat talossa valaistuksen takia kynttilöitä ja jopa avotulia pitääkseen itsensä lämpimänä. Palon syttymissyy ei ole selvillä, mutta viranomaisten mukaan palo on saattanut saada alkunsa kynttilästä.

Johannesburgin keskustassa on paljon hylättyjä huonokuntoisia kerrostaloja. Niihin on usein muuttanut ihmisiä, joilla ei ole muuta paikkaa asua. Palanut kerrostalo oli Johannesburgin kaupungin omistuksessa.

Palopaikalla puhuneen poliisipäällikkö Elias Mawelan mukaan Johannesburgin keskusta-alueella on arviolta 700 omistajiensa hylkäämää huonokuntoista rakennusta. Poliisipäällikkö vaati kaupungin viranomaisilta toimia ongelman korjaamiseksi.

Suosittelemme