Hyppää sisältöön

Tämä yksityiskohta dopingjupakassa tyrmistytti Robert Heleniusta – lakiasiainjohtaja kummeksuu aikataulua: ”Tuntuu kohtuuttomalta”

Suomen urheilun eettisen keskuksen lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom sanoo, että dopingista epäillyn urheilijan tulisi tietää asiasta hyvissä ajoin ennen kuin siitä tulee julkista.

Robert Helenius iskee Anthony Joshuaa Lontoon ammattilaisillassa 13. elokuuta 2023.
Robert Helenius iski Anthony Joshuaa vastaan Lontoon ammattilaisillassa 13. elokuuta 2023. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Robert Heleniuksen manageri Markus Sundman kertoi viime viikonloppuna Yle Urheilulle, että suomalaisnyrkkeilijä olisi kuullut dopingnäytteensä epäselvyydestä sähköpostitse vain muutama tunti ennen kuin tiedosta tuli julkista.

Nyrkkeilypromoottori Matchroom Boxing tiedotti myöhään perjantai-iltana, että suomalaisen dopingnäytteestä löytyi poikkeamia, jotka viittaavaat dopinglöydökseen. Promoottorin mukaan kyseessä oli vapaaehtoinen dopingtesti. Yle Urheilun tietojen mukaan aine, josta Heleniusta epäillään, on estrogeeniblokkeri.

Myös Helenius itse sanoi Yle Urheilun haastattelussa, että olisi halunnut kuulla asiasta aiemmin.

– Eihän se ole mieluista. Olisin halunnut varmaan saada sen tiedon aikaisemmin ennen kuin julkaistaan. Mutta...

– En tiedä. Minkä ne näkee, että on oikein? Ei niitä varmaan kiinnosta pieni suomalainen nyrkkeilijä.

Lue lisää: Šokissa oleva Robert Helenius murtui Ylen haastattelussa: ”Voin käsi sydämellä vannoa” – manageri kertoi dramaattisesta yöstään

Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom sanoo, että noin nopea aikataulu on urheilijan kannalta epäkiitollinen.

– Mielestäni se on kohtuuton. Varsinkin kun puhutaan, että tieto on lähetetty yöaikaan. Laitettaisiin edes päiväsaikaan.

Kyse on tässä vaiheessa vasta epäilystä. Heleniusta ei ole tuomittu dopingrikkomuksesta kurinpitoseuraamuksiin, eikä hänen näytteensä sisältöä ole vielä tulkittu dopingrikkomukseksi asian juridisessa mielessä. Helenius on tyrmännyt jyrkästi väitteet siitä, että hän olisi käyttänyt mitään kiellettyä ainetta tarkoituksella.

Urheilijan tulee tietää hyvissä ajoin

Lindblom sanoo, että urheilijan oikeusturvan kannalta epäillyn urheilijan olisi hyvä saada tieto hyvissä ajoin.

– Hänen pitää ehtiä valmistautua. Tiedämme, miten nopea media on nykyään. Siinä ollaan äkkiä pulassa, jos ei tiedä itsekään, mistä on kysymys.

Ammattilaisnyrkkeilyn toiminta ei kuulu Maailman antingdopingsäännöstön eli Wadan toimintaan. Ammattilaisnyrkkeily kuuluu Vapaaehtoisen antidopingtoimiston Vadan piiriin (The Voluntary Anti-Doping Association).

– Globaalissa antidopingsäännöstössä tieto ilmoitetaan niin, että urheilija saa varmasti kuulla siitä ennen kuin siitä lähdetään mitään julkisesti kertomaan, Lindblom sanoo.

Lindblom sanoo, että Suomessa dopingtapaukset julkaistaan yleensä vasta sitten, kun päätökset ovat lopullisia.

– Suomessa välillä ihmetellään, että tämä tapaus oli jo kuukausi sitten, mutta siitä kuullaan vasta nyt. Tämä on antidopingsäännöstön mahdollistama juttu. Suomessa on päädytty siihen, ettei päätöksillä revitellä ennen kuin päätökset ovat lopullisia.

Lindblom lisää, että kansainvälinen antidopingsäännöstö mahdollistaa myös nopeat ulostulot.

– Esimerkiksi olympialaisissa ilmoitetaan heti, sillä muuten ihmetellään, jos urheilija ei ole ilmestynyt viivalle. Siinäkin määräys on se, että urheilijan pitää saada tieto, että se julkaistaan.

Lindblomin mukaan ei ole tarkkaa määräystä siitä, missä ajassa tiedon pitää urheilijalle tulla. Helenius sai joka tapauksessa tietää asiasta ennen kuin siitä tuli julkista.

– Itse ajattelen, että pitää varmistaa tiedon tulleen riittävän ajoissa. En osaa sanoa tunneista, Lindblom puhuu yleisellä tasolla.

Seuraavaksi Heleniuksen tapauksessa analysoidaan dopingtestin B-näyte, joka antaa lopullisen tuloksen. Tapauksen etenemisen tarkasta aikataulusta ei ole tietoa.

Suosittelemme