Hyppää sisältöön

Pohjolan OP varoittaa asiakkaita lisääntyneistä huijausyrityksistä

Pohjolan Osuuspankin mukaan huijausyritykset ovat lisääntyneet viime aikoina selvästi ja niissä käytetään hyvinkin röyhkeitä keinoja.

Kaksi osuuspankin logoa.
Verkkohuijarit ovat pankeissa jo tuttu ilmiö. Pohjolan OP:n mukaan kesän aikana huijausyritykset ovat lisääntyneet. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Tiinamaija Rantamartti

Pohjolan Osuuspankki varoittaa asiakkaitaan yhä yleistyneistä verkkorikollisten huijausyrityksistä. Pankinjohtaja Timo Kaksosen mukaan huijausyritykset ovat kuluneen kesänä aikana lisääntyneet selvästi.

Asiakkaat ovat muun muassa saaneet OP:n nimissä lähetettyjä tekstiviestejä, joissa on kerrottu pankkisiirron yrityksestä tai kortilla suoritetusta maksusta ja pyydetty tarkistamaan asia tai muuten kortti jäädytetään.

Asiakkaille on myös soitettu kalasteluviestin lähettämisen jälkeen. Puhelussa on voitu kehottaa siirtämään varat niin sanotulle turvatilille, josta varat päätyvät rikollisille.

Viesteissä on kerrottu myös epätavallisesta toiminnasta, soittoyrityksistä tai pyydetty tarkistamaan online-käyttö ja palauttamaan käyttöoikeus.

Viesteissä on ollut mukana kalastelulinkki, joka on muistuttanut OP:n omaa verkko-osoitetta, mutta poikennut siitä kirjoitusasultaan. Linkki on johtanut OP:n verkkopankkia muistuttavalle sivulle, jolla kalastellaan asiakkaan pankkitunnuksia ja korttitietoja.

Pankki ei lähetä linkkejä eikä pyydä viesteillä tunnuksia

Huijausviestien uhreiksi eivät päädy pelkästään seniori-ikäiset, vaan ongelma koskee kaiken ikäisiä.

Timo Kaksonen muistuttaa, että pankki ei koskaan lähetä asiakkaille viestejä, joissa on linkki verkkopankin kirjautumissivulle. Pankki ei myöskään koskaan kysy tunnusten tai korttien tietoja viesteillä tai puheluilla.

– Edes maksun vastaanottoa tai peruutusta varten pankki ei pyydä asiakasta kirjautumaan linkistä tai kertomaan pankkitunnuksia. Jos asiakas saa viestin, jossa ohjataan verkkopankkiin linkin kautta, se on huijaus, Kaksonen tähdentää.

Jos asiakas epäilee tunnustensa joutuneen vääriin käsiin, ne kannattaa sulkea heti soittamalla numeroon 0100 0500 (henkilöasiakkaat) tai vuorokauden ympäri avoinna olevaan sulkupalvelunumeroon +3581000555.

Suosittelemme