Hyppää sisältöön

Bellingcat: Kansainvälinen uusnatsiverkosto järjesti kesäkuussa tapahtuman Hämeenlinnassa

Tutkivan journalismin ryhmä Bellingcat on julkaissut kuvia äärioikeiston ja uusnatsien White Boy Summer Fest -tapahtumasta vuokramökillä. Tapahtumapaikan omistaja ei kommentoi asiaa Ylelle.

Evon vanhan riistaaseman puurakenteinen, kaksikerroksinen päärakennus
Ylen arkistokuva Evolla sijaitsevasta huvilasta, jolla Bellingcat-ryhmän mukaan järjestettiin kesäkuussa äärioikeistotapahtuma. Kuva: Johanna Talasterä / Yle
Teemu Kammonen

Äärioikeiston ja uusnatsien vuosittaiseksi tapahtumaksi muodostunut White Boy Summer Fest järjestettiin kesäkuussa vuokrahuvilalla Hämeenlinnan Evolla, kertoo tutkiva Bellingcat-ryhmä.

Bellingcatin mukaan tapahtumaan osallistui yhdysvaltalaisen Hammerskins-nimisen skinheadryhmän suomalaiseen jäsenosastoon kuuluvia henkilöitä ja muualta tulleita vieraita.

Tapahtumassa esiintyi äärioikeistosympatioita omaavia yhtyeitä ja järjestettiin kamppailuturnaus. Osallistujien käytössä oli sauna ja palju.

Suomen Hammerskins tunnetaan myös Crew 38 -nimellä. Ylen aiemmin haastatteleman ääriliikkeitä tutkivan tutkijatohtori Tommi Kotosen mukaan Crew 38 on saanut verkoston täysjäsenyyden hiljattain.

Hammerskins-järjestöllä on jäsenryhmiä ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvaltoja, ja ne ovat yhteyksissä toisiinsa.

Lue myös: Ylen tiedot: Kankaanpään uusnatseilla on yhteyksiä muuhun suomalaiseen äärioikeistoon – poliisi epäilee satanistista uusnatsi-ideologiaa

Yrittäjä ei ollut tietoinen

White Boy Summer Festin tilat vuokrattiin Bellingcatin mukaan eteläsuomalaiselta matkailualan yritykseltä, jonka listoilla on useita vuokramökkejä Etelä-Suomessa.

Yle tavoitti torstaina vuokrahuvilan omistavan matkailualan yrittäjän, joka ei halunnut antaa haastattelua tai kommentoida mitenkään Bellingcatin tietoja.

Bellingcat perustaa tietonsa Discord- ja Telegram-ryhmistä haltuunsa saamiinsa kuviin, tietoihin ja tapahtuman esitteisiin.

Bellingcat-ryhmä kykeni sijoittamaan tapahtumapaikan Evolle vertaamalla tapahtumasta sosiaalisessa mediassa levitettyjä valokuvia vuokramökkien ja -huviloiden ilmoitusten kuviin.

Huvilaa vuokraava yrittäjä kertoo Bellingcatille, ettei hän ole ollut tietoinen asiakkaansa järjestämästä tapahtumasta tai sen luonteesta yrityksensä kohteessa.

Matkailualan yritystä tai yrittäjää ei ole syytä epäillä rikoksesta tilanteessa, jossa sen vuokraamissa tiloissa järjestetään tietämättä ääriliikkeen tapahtuma.

Yle löysi vastaavan vuokrahuvilan

Yle tarkisti Bellingcat-ryhmän tietoja torstaina ja löysi yrityksen sivuilta esittelykuvia kohteesta, joka näyttää samalta kuin äärioikeistotapahtumasta levitetyissä kuvissa.

Bellingcat-ryhmän julkaisemien tapahtumakuvien aitoutta Yle ei kyennyt varmistamaan. Bellingcat tunnetaan kuitenkin luotettavana tutkivaa journalismia tekevänä ryhmänä, jonka tiedot ovat pääsääntöisesti pitäneet paikkaansa.

Ryhmä on aiemmin selvittänyt esimerkiksi vuonna 2014 tapahtumia, jotka johtivat Itä-Ukrainassa matkustajakoneen ampumiseen alas.

Kansainvälistä uusnatsi- ja äärioikeistoverkostoa Bellingcat on seurannut muutaman vuoden ajan.

Suosittelemme