Hyppää sisältöön

Torniossa alkaa neulootikon toivetapahtuma – neulefestareilla saa myös opastusta vaikka parsimiseen tai tikapuutekniikkaan

Tornion festivaali esittelee monipuolisesti neuleita ja neulomisen niksejä. Tapahtumassa on kaupanteon lisäksi erilaisia työpajoja ja näytöksiä.

Värikkäitä tekstiilituotteita, esimerkiksi tonttuja, hattuja, villasukkia ja villapaitoja Tornion neulefestareilla.
Tornion neulefestareilla on esillä esimerkiksi 600 villasukkaparia, sata paitaa ja runsaasti muita neuletuotteita. Myös Aineen taidemuseon pihamaa on koristeltu sadoilla neuletöillä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Torniossa syyskuu alkaa neulefestareiden ja Peräpohjolan markkinoiden merkeissä. Tapahtumat järjestetään samalla alueella. Neulefestarit pidetään Aineen taidemuseossa, ja Rantatien toisella puolella Åströmin kartanossa markkinoilla taas voi tehdä aikahypyn 1900-luvun alkuun.

Neulomisen suosio jatkuu. Islantilaispaitojen teko yltyi pari vuotta sitten suorastaan buumiksi, mutta nyt neulojien käsissä valmistuu paljon muutakin. Se näkyy myös Torniossa tänään alkavilla neulefestareilla.

– Esillä on islantilaisten lisäksi esimerkiksi kaarrokepaitoja, huiveja ja villatakkeja sekä tietysti useita satoja pareja villasukkia. Neuleiden värimaailma on laajentunut, näyttely on hyvin värikylläinen, kertoo festivaalijärjestäjä Ritva Loman.

Vinkkejä aloittelijoille ja pitkän linjan neulootikoille

Neulefestivaali on sekä myynti- että neuvonta- ja työpajatapahtuma. Opastusta on tarjolla niin edistyneille harrastajille kuin käsitöiden tekemistä vasta aloitteleville.

– Teemana on myös kestävä kehitys. Marttojen niksinurkassa saa neuvoja esimerkiksi parsimiseen sekä neuleiden huoltoon ja uudelleenkäyttöön. Työpajoissa voi perehtyä myös muun muassa luuppaukseen ja tikapuutekniikkaan. Luuppaamalla voi neuloa kerralla kahta tuotetta kerralla ja tikapuutekniikalla vältetään pitkät langanjuoksut työn nurjalla puolella.

Kaksi hymyilevää naista esittelee värikkäitä neulepuseroita, jotka on ripustettu hengareilla seinälle Tornion neulefestareilla.
Ritva Loman (oik.) ja Marja Niiranen iloitsevat esillä olevien neuleiden värikylläisyydestä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Neulefestareiden takana on valtava määrä talkootyötä. Vahvasti siihen liittyy myös hyväntekeväisyys.

– Festareiden jälkeen lahjoitamme 450 villasukkaparia Tornion neuvoloille ja sitä kautta pikkujalkoja lämmittämään, Ritva Loman kertoo.

Naapurissa havisee historia

Peräpohjolan markkinat palaa aiempaan pitopaikkaan, vanhan Tornion ympäristöön. Ajankohta sen sijaan on muuttunut keskikesästä loppukesään.

Markkinoilla on kaupan muun muassa käsityötuotteita ja leivonnaisia. Tapahtumassa on vahvasti mukana historia, ja se näkyy ohjelmassa ja esimerkiksi myyjien pukeutumisessa.

Markkinoilla nähdään Elina Kannelsuvannon ohjaamia teatteriesityksiä, jotka kertovat naisten elämänvaiheista 1900-luvun Tornionlaaksossa. Esille tulevat muun muassa naisten äänioikeus, kieltolaki ja automobiilihuhut. Markkinoilla kuullaan myös esimerkiksi posetiivimusiikkia.

Neuloosia potevien toivetapahtuma alkaa perjantaina aamupäivällä ja markkinat käynnistyvät iltapäivällä. Kumpikin tapahtuma jatkuu lauantaina. Tänään ja huomenna jatkuvat edelleen myös Tornion kaupunginkirjaston uusittujen tilojen avajaiset.

Lisää Lapin uutisia kootusti verkkosivultamme.

Suosittelemme