Hyppää sisältöön

Hoitotakuun kiristyminen aiheuttaa hankaluuksia Kainuun hyvinvointialueelle

Jatkossa potilaan on saatava arvio hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä samana päivänä, kun hän on ollut yhteydessä perusterveydenhuoltoon, kuten terveyskeskukseen tai hammashoitolaan.

Odotustilan kyltti katon rajassa.
Tiukentuvat lakivelvoitteet haastavat hyvinvointialueiden taloudellisia ja toiminnallisia resursseja entisestään. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiristyneen hoitotakuun saavuttaminen Kainuussa on haasteellista, arvioi Kainuun hyvinvointialue.

Syyskuun alusta voimaan tulevan terveydenhuoltolain mukaan perusterveydenhuollon kiireetöntä hoitoa on tarjottava merkittävästi nykyistä lyhyemmässä ajassa.

Jatkossa potilaan on saatava arvio hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä samana päivänä, kun hän on ollut yhteydessä perusterveydenhuoltoon, kuten terveyskeskukseen tai hammashoitolaan. Hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen kiireettömään hoitoon tulee päästä aiemman kolmen kuukauden sijaan 14 vuorokaudessa, ja suun terveydenhuollossa enimmäisaika lyhenee puolesta vuodesta neljään kuukauteen.

Marraskuun alussa 2024 hoitotakuu tiukentunee edelleen perusterveydenhuollossa 7 vuorokauteen ja suun terveydenhuollossa 3 kuukauteen.

Tiukennettu hoitotakuu koskee hoitoa, jossa on kysymys sairastumisesta, vammasta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta, uusista oireista tai toimintakyvyn alenemasta. Muutos koskee hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevan perusterveydenhuollon lisäksi myös opiskeluterveydenhuoltoa.

Tiukentuvat lakivelvoitteet haastavat hyvinvointialueiden taloudellisia ja toiminnallisia resursseja entisestään. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöpula sekä alijäämäinen valtion rahoitus vaikeuttavat tavoitteiden saavuttamista myös Kainuussa.

Lue lisää paikallisia uutisia Yle Uutisten netistä.

Korjattu 1.9.2023 klo 15.22 suun terveydenhuollon aika 14 vuorokaudesta 3 kuukauteen.

Suosittelemme