Hyppää sisältöön

Leopard-panssarivaunun kaasuttelu laukaisi autojen varashälyttimiä veteraanien perinnepäivässä

Rukajärven suunnan 14. divisioonan veteraanien perinnepäivä ja Kainuun prikaatin kalustonäyttely herättivät koululaisissa ajatuksia maanpuolustuksesta ja kaveria ei jätetä -hengestä.

Leopardin V12-turbodieselmoottorin jyrähtelyssä on hätkähdyttävää voimaa.
Ville Kinnunen

Maavoimien Leopard 2A4-taistelupanssarivaunu herättää kunnioitusta pelkällä olemuksellaan. Vaunun V12-turbodieselmoottorin kaasuttelusta lähti Kajaanin Lehtikankaan koulukeskuksen pihalla niin kova ääni, että läheisten autojen varashälyttimet laukesivat.

Vaunu osallistui Kainuun prikaatin kalustonäyttelyyn, joka järjestettiin Rukajärven suunnan 14. divisioonan nuoriso- ja perinnepäivän tapahtumassa perjantaina. Paikalla oli sadoittain kajaanilaisia peruskoululaisia.

14. divisioona hyökkäsi jatkosodassa Kuhmon kohdalta Neuvostoliittoon ja eteni Repolan ja Omelian kautta Rukajärvelle asti. 14. divisioona oli ainoa suomalainen yhtymä jatkosodassa, joka ei perääntynyt, vaan piti asemansa sodan loppuun saakka.

Divisioonan perinteitä vaalivalla yhdistyksellä on paikallisosastoja Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.

Perinneyhdistys on valinnut pääkohderyhmäkseen nuoret, jotta heille saataisiin kerrottua sodassa vallinneesta yhteishengestä ja peräänantamattomuudesta.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii prikaatikenraali Manu Tuominen. Hän muistelee saaneensa oman ensipuraisunsa Puolustusvoimista lapsena maatalousnäyttelyssä ja pitää tärkeänä, että Puolustusvoimat on esillä nuorten keskellä.

Prikaatikenraali Manu Tuomisen haastattelu
Ville Kinnunen haastattelee.

Tuomisen mukaan vanhempien pitää olla valmiita vastailemaan lasten kysymyksiin sodasta, joka on monelle tullut videoina Tiktokiin kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Prikaatikenraali Manu Tuominen seisoo panssarivaunun edessä.
Manu Tuominen toimii Pääesikunnan koulutuspäällikkönä. Kuva: Ville Kinnunen / Yle

– Lapsille voi kertoa, että Suomessa on rauha maassa ja siitä on kiittäminen meidän veteraanejamme ja sitä, että pidämme oman puolustuksemme kunnossa, Tuominen sanoo.

Hannes Tuovinen oli Rukajärven suunnan taisteluissa konekivääriampujana 14. divisioonan 10. jalkaväkirykmentin kolmannen pataljoonan konekiväärikomppaniassa. Hän on varma, että liittoutuminen länteen on Suomelle rauhan tae.

Rukajärven veteraanin Hannes Tuovisen haastattelu 14. divisioonan perinnepäivässä Kajaanissa
Ville Kinnunen haastattelee.
Sotaveteraani Hannes Tuovinen Leopard-taistelupanssarivaunun edessä.
Hannes Tuovisesta on mukavaa, että nuoret ovat kiinnostuneita Puolustusvoimien kalustosta. Kuva: Ville Kinnunen / Yle

– Nyt, kun pääsimme Natoon, ei meidän tarvitse enää pelätä ketään. En usko Suomen joutuvan enää milloinkaan sotaan, arvioi 99-vuotias Tuovinen.

Marko Krökki on tullut koulukavereidensa mukana kalustonäyttelyyn ja suuntaa muiden tavoin suoraan Leopardin kannelle. Kysymys, mikä Suomessa on tärkein puolustettava asia, saa hänet mietteliääksi.

– Hyvä kysymys. Ehkä kaikki tärkeät henkilöt, pohtii Krökki.

Krökki aikoo mennä armeijaan kun sen aika on, mutta aselajista hänellä ei vielä ole tarkkaa toivetta.

Krökin mielestä Leopard on aika siisti, ja samaa mieltä on koululainen Niko Ronkainen.

– Ahdas, mutta paljon kiinnostavaa tekniikkaa, sanoo Ronkainen.

Voit keskustella aiheesta 2. syyskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme