Hyppää sisältöön

Hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen: ”Laajan päivystyksen sairaala on Etelä-Karjalan valttikortti”

Lähes 40 Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asioista kiinnostunutta saapui torstaina kuuntelemaan ja keskustelemaan alueen terveys- ja hyvinvointipalveluista Lappeenrannan kaupungin valtuustosaliin.

Yleisöä istumassa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asukastilaisuudessa elokuussa 2023.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johto tekee syksyn aikana kuntakierroksen kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa. Kierros alkoi torstaina Lappeenrannasta. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle
Sirkka Haverinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan kaupunginvaltuustosalissa toistettiin torstai-iltana monta kertaa sanaa hyvinvointialue.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen kertoi tulevaisuuden palveluista ja toivoi väeltä osallistumista.

Tilaisuuteen oli varattu puolitoista tuntia. Yleisö lämpeni hitaasti ja Leskinen sai keskittyä rauhassa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen toiminnan ja strategian esittelyyn.

Sally Leskinen kertoi alkuun raakoja lukuja rahan riittävyydestä, väestön ikääntymisestä ja sote-henkilöstön saatavuudesta. Sally Leskinen korosti laajan päivystyksen sairaalan merkitystä.

– Laajan päivystyksen sairaala on Etelä-Karjalan valttikortti ja siitä on pidettävä kiinni, korosti Sally Leskinen.

Palveluverkkouudistus koskee vähiten Lappeenrantaa, koska se on maakunnan keskus.

Sally Leskinen ja Kaisa Heino ovat Lappeenrannan kaupunginvaltuuston salin edessä pitämässä esittelytilaisuutta.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen ja stratergia- ja hallintojohtaja Kaisa Heino Lappeenrannan valtuustosalissa. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Leskisen mukaan Etelä-Karjalassa on 226 kiinteistöä hyvinvointialueen käytössä ja niiden käyttötarkoitusta on mietittävä.

– Meillä on kunta, jossa on tänä vuonna syntynyt neljä lasta. Voisiko liikkuvat neuvolapalvelut olla tulevaisuutta, totesi Leskinen

Myös hyvä henkilöstöjohtaminen aina lähimmästä esihenkilöstä alkaen oli keskiössä Leskisen esityksessä.

Jaakko Venesoja, Ilpo Väisänen, Leena Väisänen ja Airi Venesoja seisovat Lappeenrannan kaupunginvaltuuston lämpiön edessä
Jaakko Venesoja, Ilpo Väisänen, Leena Väisänen ja Airi Venesoja olivat tyytyväisiä tilaisuuden antiin. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen esityksen kohdalla eturivillä istunut mies pyysi puheenvuoroa ja se mursi jään. Sen jälkeen muutkin rohkaistuivat nostamaan kätensä pystyyn pyytääkseen puheenvuoroa.

Sally Leskinen totesi, että mielenterveys- ja päihdepalveluihin tarvitaan uudet tilat. Myös erilainen päivätoiminta voi tukea mielenterveyspotilaan kuntoutusta.

Keskusteluun nousivat mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuuden lisäksi myös vanhuspalvelut ja omaishoidon tuki sekä lääkäriin pääsy.

Keskustelun aikana ilmeni, että moni kuulijoista oli jonkun järjestön jäsen.

Sirkka Juslin seisoo Lappeenrannan valtuustosalin edessä.
Sirkka Juslin oli otettu, kun Sally Leskinen lupasi selvittää hänen omaishoitaja ongelmaansa. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Niin sanotun kolmannen sektorin osuus terveys- ja sosiaalipalveluiden tukena nousi esiin useissa puheenvuoroissa.

Hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen pisti itsensä likoon pariinkin otteeseen ja lupasi selvittää muutaman kuulijan asioita. Leskinen kehottikin ihmisiä olemaan häneen yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Tilaisuuden jälkeen valtuustosalista purkautui varsin puheliasta väkeä ja pääosin väki oli tyytyväinen järjestettyyn tapahtumaan. Lisää vastaavia tapahtumia toivottiin.

Toini Sokkanen ja Timo Hjelt seisovat Lappeenrannan valtuustosalin edessä.
Toini Sokkasen ja Timo Hjeltin mielestä tilaisuudessa olisi voitu puhua enemmän vapaaehtoistyön merkityksestä ja 60– 70-vuotiaiden asioista. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Lappeenrantalainen Timo Hjelt kritisoi tapahtumaa ja hän olisi toivonut, että järjestöjen toimintamahdollisuudet olisi nostettu enemmän esille ja puhuttu niistä.

– Minusta tämä oli aikaan nähden liian pinnallinen tilaisuus. Täältä puuttui aika paljon sellaisia järjestöjä, jotka oikeasti hoitavat näitä asioita. Heidän puheenvuorot jäivät huomioitta lähes kokonaan. Tämä meni pikkasen Sallyn yksinpuheluksi, totesi Timo Hjelt.

Yhdessä eteenpäin Etelä-Karjalassa -kierros rantautuu tänä syksynä kaikkiin Etelä-Karjalan kuntiin.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensimmäinen asukastilaisuus herätti keskustelua
Sirkka Haverisen haastattelussa Jaakko Venesoja, Ilpo Väisänen, Leena Väisänen, Airi Venesoja, Sirkka Juslin, Timo Hjelt ja Toini Sokkanen.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä kuva, video tai vinkki osoitteeseen lappeenranta@yle.fi. Maksamme julkaistuista kuvista ja videoista palkkion.

Suosittelemme