Hyppää sisältöön

Lasi-igluyritys päätyi jätekasoineen dokumenttiin, mutta matkailuala ei pelkää vielä mainehaittaa

House of Lapland, Lapin matkailuelinkeinon liitto tai Visit Finland eivät ole havainneet merkkejä siitä, että Lapin matkailuyritysten maine olisi saanut kolhun Kakslauttasen tunnettuudesta huolimatta.

Lasi-igluja talvisessa hämärässä metsän keskellä
Tämän valokuvan Kakslauttasesta on nähnyt reippaasti yli miljardi ihmistä, sillä se nousi nettihitiksi vuonna 2017. Kuva: Kakslauttanen arctic resort
Marjukka Talvitie

MTV3:n dokumenttisarja esitteli hiljattain Suomen matkailun lippulaivan, Saariselän Kakslauttasen iglukylän kulisseissa tapahtuneita ympäristörikoksia.

Matkailuyritys Kakslauttanen on kerännyt laajaa kansainvälistä huomiota kohta jo kymmenisen vuotta. Vuonna 2017 valokuva lasi-igluista kaamoksen hämärässä levisi, ja muuttui viraaliksi. Jo tätä aiemmin Kakslauttanen oli löydetty eksoottiseksi kohteeksi erilaisille kuvauksille.

Yrityksen lähimenneisyydestä löytyy kuitenkin myös rikostuomio. Kakslauttasen yrittäjä Juhani Eiramo tuomittiin kolme vuotta sitten ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Viime kuussa MTV3-kanavan dokumenttisarja toi esille Kakslauttasen läheisyydestä yhä löytyvät jätekasat, sekä työntekijöiden epäasiallisen kohtelun. Tämän jälkeen aihetta on jatkettu muussa mediassa.

”Pitää ottaa vakavasti”

Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari sanoo nähneensä Kakslauttasta koskevan jakson dokumenttisarjasta, mutta kommentoi tilannetta yleisellä tasolla.

– En halua yksityiskohtaisesti kommentoida, koska en ole yrityksessä käynyt yli kymmeneen vuoteen. En koe olevani siinä asemassa, että pystyn yksittäisen yrityksen toimintaa arvostelemaan. Mutta tietysti nämä uutiset mitä on kuultu, ovat hirvittävän huolestuttavia, ja pitää ottaa vakavasti.

Kristiina Hietasaari
Krsitiina Hietasaaren mukaan uutiset Kakslauttasen jätekasoista tai kaltoinkohdelluista työntekijöistä eivät vaikuta kantautuneen Suomen rajojen ulkopuolelle. Kuva: Joel Peltonen

Vaikka kotimaassa mainostelevision dokumenttisarjan jakso on kiihdyttänyt keskustelua, ulkomailta ei ole kuulunut kyselyitä.

– Tässä vaiheessa ei ole nähty tai kuultu meidän kohdemarkkinoilta mitään tähän liittyen.

Aiemmin, kun Kakslauttanen tuomittiin ympäristörikoksista vuonna 2020, Visit Finland sai yhteydenottoja Kakslauttasen ulkomaalaisilta matkanjärjestäjiltä, ja osa jätti yrityksen pois valikoimastaan. Hietasaaren mukaan yksittäisellä tapauksella ei ole äkillistä vaikutusta Suomen maineeseen maailmalla, koska maakuva rakentuu monesta asiasta ja pitkällä aikajänteellä.

Syyskuun alussa Kakslauttanen näkyi yhä brittimatkanjärjestäjä Gowayn verkkosivuilla Lapin pakettimatkan yhtenä majoituspaikkana.

– Sellaista ei ole onneksi tapahtunut, että ei järjestettäisi enää ollenkaan matkoja Lappiin tai Suomeen ylipäätään.

Yhteisen kannanoton paikka?

Olisiko Lapin matkailuyrityksillä syytä jonkinlaiseen yhteiseen kannanottoon, jossa Kakslauttasessa ilmi tulleesta huonosta työntekijäpolitiikasta ja ympäristön turmelemisesta irtisanouduttaisiin?

– Uskon, että jokainen yritys omalta osaltaan haluaa nimenomaan korostaa tänä päivänä vastuullisuuttaan. En osaa sanoa, olisiko tarvetta tällaiselle yhteiselle lausumalle. Kyllähän me hyvin vahvasti tuomme maakuvan markkinoinnissa nimenomaan tätä vastuullisuutta esille. Luulen, että sillä on isompi merkitys meidän maakuvaamme, kuin yhdellä yksittäisellä yrityksellä, Kristiina Hietasaari sanoo.

Hietasaaren mukaan yleinen käsitys Suomesta edelleenkin on se, että yritykset pääosin hoitavat erittäin vastuullisesti toimintaansa.

– Jos maakunnasta puhutaan kokonaisuutena, niin ei voi kyllä sanoa, että olisi vielä ainakaan vahingoittanut, Hietasaari sanoo.

Voi vaikuttaa viime hetken varaajiin

Tuleva talvikausi on paljolti myyty ennakkoon. Voisiko kansainväliseen mediaan leviävä negatiivinen juttu vielä vaikuttaa tulevaan matkailukauteen?

– Totta kai se voi jossakin määrin vaikuttaa, jos nyt lähtisi isot otsikot leviämään ympäri maailmaa. Monet matkailijat tekevät myös viime hetken varauksia ja sellaiseen se voisi vaikuttaa. Mutta iso osa matkailupäätöksistä on jo tehty ensi vuodenkin osalta.

Hietasaaren mukaan Lappi tuntuu olevan hyvinkin suosittu kohde ensi talvena.

– Täytyy toivoa, että mitään sellaisia negatiivisia uutisia ei nouse maailmalle.

Sekä Lapin matkailuelinkeinon liiton (LME) toiminnanjohtaja Nina Forsell että Lapin kuntien yhteisen markkinoijan House of Laplandin vs. toimitusjohtaja Satu Luiro ovat samoilla linjoilla Hietasaaren kanssa siitä, että lappilaiset matkailuyritykset eivät ole saaneet laajemmin yhteydenottoja Kakslauttasen uutisiin liittyen.

– Niihin yrityksiin, joiden kanssa olen asiasta puhunut, ei ole tullut yhteydenottoja. Matkailuyrityksiä on kuitenkin paljon, enkä tiedä kaikkien osalta mahdollisista yhteydenotoista, Forsell kommentoi.

Suosittelemme