Helsingin Kurkimäessä katutasossa sijaitsee vaatimaton toimistotila. Marraskuun 2. päivä vuonna 2020 keskusrikospoliisi teki siellä kotietsinnän.
KRP lähetti kotietsinnästä saamiaan tietoja Ruotsin turvallisuuspoliisille Säpolle. Sillä oli käynnissä tutkinta, joka kohdistui Tukholmassa asuvaan venäläis-ruotsalaiseen mieheen. Säpo uskoi miehen toimittaneen vuosien ajan kiellettyä teknologiaa Venäjälle.
Venäjä ja erityisesti sen sotakoneisto tarvitsee komponentteja ja muuta teknologiaa lännestä.
Tällä viikolla poliisitutkinta tuli julkiseksi, kun venäläis-ruotsalaista miestä vastaan nostettiin syyte muun muassa laittomasta tiedustelutoiminnasta. Poliisin epäilyn mukaan miehen toimeksiantajana oli Venäjän sotilastiedustelu GRU.
Vakoiluvyyhdin jäljet johtavat myös Suomeen. Ylen MOT-toimituksen hankkiman esitutkinta-aineiston ja muun selvityksen perusteella voi sanoa, että Suomella on ollut jopa keskeinen rooli operaatiossa.
Tuotteita ei toimitettu useinkaan Ruotsista suoraan Venäjälle, vaan suomalaiselle sähkötarvikkeiden tukkukauppaa harjoittavalle Aelcomp Oy:lle. Juuri sen toimistoon Kurkimäessä poliisi teki kotietsinnän. Suomen poliisi oli alunperin alkanut tutkia yhtiötä epäiltyjen talousrikosten takia.
Poliisin ottamien valokuvien perusteella toimisto oli kotietsinnän aikana hiukan sotkuinen. Siellä oli kulunut nahkasohva, miesten polkupyörä, toimistopöytä täynnä papereita ja useita laatikoita lattialla. Oven pielessä oli autonrengas.
Laatikoista poliisi löysi myös kuntosaleilta tuttuja levypainoja. Myöhemmin selvisi, että niitä ei oltu hankittu kuntoilua vaan viranomaisten harhauttamista varten.
Olemattomia työntekijöitä?
MOT-toimitus kävi Aelcompin toimiston ovella perjantaina, mutta ei tavoittanut sieltä ketään. Lasisen oven läpi näkyi eteisen lattialla laskuja sekä ilmaisjakelulehtiä. Itse toimiston tilat oli peitetty tiiviisti verhoilla. Tunnelma helsinkiläisessä lähiössä oli rauhallinen tai suorastaan unelias.
Aelcomp perustettiin vuonna 2016. Tuolloin sen omisti kaksi venäläistä miestä. Heistä toinen on sotkeutunut Yhdysvalloissa käsiteltyyn rikostapaukseen.
Kolme venäläismiestä tuomittiin vuonna 2017 vientikiellossa olevan teknologian viemisestä Suomen kautta Venäjälle. Aelcompin perustaja järjesteli kuljetuksia Moskovasta käsin. Häntä ei kuitenkaan syytetty tai tuomittu Yhdysvalloissa.
Aelcompin keulakuvana ja hallituksen puheenjohtajana toimi pitkään toinen, nykyisin 49-vuotias venäläinen mies.
MOT ei julkaise miehen nimeä, koska hän vaikuttaa lähinnä toteuttaneen muiden käskyjä.
Keskusrikospoliisi pidätti miehen marraskuussa 2020. Kuulusteluissa mies kertoi muuttaneensa Suomeen 18-vuotiaana ja opiskelleensa tuolloin suomen kieltä. Kuulustelu tehtiin kuitenkin venäjäksi ja tulkin avulla, eikä esitutkinta-aineistosta selviä, miten hyvin hän osaa suomea. Kaupparekisterin tietojen mukaan miehellä on ainoastaan Venäjän kansalaisuus.
Mies kertoi työskennelleensä Suomessa rakennusalalla, kahvilassa, perustaneensa oman grillikioskin ja opiskelleensa yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi. Hän kertoi olleensa myös töissä pikkufirmoissa, joihin hänet järjestivät venäläiset ja virolaiset tuttavat.
Tutkinnan kohteena olleesseen sähkötarvikeyritykseen hänet pyydettiin ilmeisesti sen vuoksi, että yhtiöön tarvittiin mukaan Suomessa asuva henkilö.
Poliisi tuli miehen kuulusteluihin selvästi hyvin valmistautuneena. Poliisilla oli hallussaan Aelcompin sähköposteja, venäläismiehen WhatsApp- ja tekstiviestejä sekä muuta aineistoa.
Osa poliisin kysymyksistä liittyi Aelcompin liiketoiminnassa havaittuihin erikoisiin piirteisiin.
Aelcompin järjestelmien mukaan yhtiöllä oli parikymmentä työntekijää. Sen sähköpostijärjestelmään oli luotu tunnukset kahdellekymmenelle henkilölle, sellaisille kuten ”Evan Kane”, ”Alaina Cole” ja ”Bon Conrad”.
”Ainakin kolme näistä [nimistä] on tuttuja, sillä Aelcomp on saanut näillä nimillä tulleita tilauksia. Minä en ole kuitenkaan tehnyt tilauksia heidän nimissään, enkä tunne ihmisiä henkilökohtaisesti”, mies vastasi poliisille.
Vastaus ei tyydyttänyt poliisia. Kuinka mies, joka omisti puolet yhtiöstä ja johti sitä, ei tuntenut omia työntekijöitään? Poliisi toi kuulusteluissa esille oman johtopäätöksensä: henkilöitä ei todellisuudessa ole olemassa.
Poliisilla oli teoria: henkilöt oli luotu, jotta venäläismies voisi lähettää heidän nimissään tilauksia ostaessaan teknologiatuotteita. Ne taas toimitettaisiin edelleen Venäjälle.
Talvinen tapaaminen ”FSB:n miehen” kanssa Pietarissa
Ensisilmäyksellä Aelcomp vaikuttaa aika tavanomaiselta firmalta. Suomessa on paljon pieniä yrityksiä, jotka ovat keskittyneet idänkauppaan. Julkisten tullaustietojen mukaan Aelcomp on toimittanut satoja tuote-eriä Venäjälle viime vuosina.
Osa näistä tuotteista on peräisin Ruotsissa syytteen saaneen venäläis-ruotsalaisen miehen yrityksestä. Joukossa oli esimerkiksi viestiliikenteen ja tutkien signaalien analyysiin sopivia laitteita sekä taajuussyntetisaattoreita. Tuotteita voidaan käyttää sotilaallisiin tarkoitukseen.
Kuulusteluissa venäläismies muisteli, että usein lähetyksissä oli ”kaikenlaisia elektroniikan komponentteja”.
Vientijärjestelyistä sovittiin miehen mukaan talvella 2017 pietarilaisessa hotellissa. Siellä hän tapasi ”FSB:n miehen”. Näin Aelcompin johtaja kuvaili tapaamista:
”Tapasimme hotellin aulassa ja tämä henkilö sanoi, että hän järjestäisi isoja kauppoja vuodelle 2017. Minun ei pitäisi olla huolissaan, koska kaikki oli täysin laillista, eikä ketään johdettaisi harhaan. Hän myös näytti minulle asiakirjaa, jossa oli FSB-pomon [Venäjän turvallisuuspalvelu] nimi.”
Myöhemmin kuulustelussa mies tarkensi, että hänen Pietarin hotellissa tapaamansa mies ”näytti minulle omaa FSB-korttiaan. Siinä oli sekä käsinkirjoitettua että painettua tekstiä ja leima.”
Mies kertoi siis Suomen poliisille, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijä oli tehnyt aloitteen vientitoiminnasta. Keskustelun sisältöä tai edes sitä, järjestettiinkö tällaista tapaamista koskaan, on käytännössä mahdotonta varmistaa.
Aelcompin johtaja kertoo tavanneensa ”FSB:n miehen” myös toisen kerran. Se tapahtui Moskovan lentokentällä vuonna 2020.
Aelcompin johtajan mukaan häntä ”vaadittiin tapaamiseen”.
”Matkaliput Moskovan matkaa varten lähetettiin minulle. Minua varoitettiin, että jos en toimisi niin kuin käsketään, niin heillä on tiedot kaikista sukulaisistani. Jos he ovat minulle rakkaita, niin minun olisi paras totella”, mies kertoi kuulustelussa.
Yhtiön todellinen johtaja Moskovassa
Esitutkinta-aineiston perusteella on todennäköistä, että suomalaisen Aelcompin toimintaa johdettiin todellisuudessa Moskovasta käsin.
Teoriaa tukevat muun muassa Aelcompin johtajan puhelimesta löytyneet WhatsApp-viestit sekä sähköpostit. Niiden perusteella Moskovassa asuva venäläinen Timofei Telegin ohjeisti, kuinka suomalaisyhtiön tulisi toimia. Viestien sävy oli usein käskevä.
Aelcompin johtajan mukaan Telegin osallistui myös vuonna 2020 Moskovan lentokentällä tapaamiseen, jossa oli mukana väitetty FSB:n työtekijä.
Poliisikuulustelussa Aelcompin johtaja myönsi Teleginin roolin olleen merkittävä.
”Jos ei oteta huomioon FSB:n miestä, josta olen aiemmin kertonut, niin Telegin on tärkein päätöksentekijä yhtiössä [Aelcomp]”, mies sanoi poliisille. Myöhemmin kuulustelussa hän kuvaili olevansa ”vain sätkynukke” yhtiössä.
Telegin ei näytä asuneen koskaan Suomessa tai harjoittaneen täällä virallisesti yritystoimintaa. Esitutkinta-aineistosta ei myöskään selviä, mikä mahdollisesti on hänen suhteensa Venäjän tiedustelupalveluihin.
Mutta myös Telegin on Yhdysvaltain viranomaisille tuttu henkilö.
Syyskuussa 2022 Yhdysvalloissa nostettiin rikossyytteet Teleginiä ja kuutta muuta henkilöä vastaan. Syytekirjelmän mukaan Telegin oli osa rikollista ryhmittymää, joka toimitti Venäjälle vientikiellon alaista teknologiaa. Sama ryhmittymä myi myös vientikiellon alaista venezuealalaista öljyä Kiinaan.
Syytekirjelmässä kerrotaan, että Telegin omistaa Venäjällä yhtiön, joka toimittaa elektroniikkaa suoraan Venäjän armeijalle. Keskusrikospoliisin suorittamasta esitutkinnasta taas selviää, että suomalaisella Aelcompilla oli myös sopimus saman Teleginin yhtiön kanssa.
Oikeusprosessi Yhdysvalloissa on kesken, eikä Teleginiä ole saanut tuomiota. Syyttäjä vaatii jopa 30 vuoden vankeusrangaistusta epäillyille.
Telegin on ollut myös Yhdysvaltain pakotelistalla vuodesta 2018 lähtien.
Pakettikaupalla painoja
Esitutkinta sisältää myös kuvauksia, jotka voisivat olla peräisin huonosta vakoiluromaanista.
Poliisin suorittamassa esitutkinnassa Aelcompin tiloista löytyi laatikkokaupalla urheiluliikkeestä ostettuja levypainoja. Asia näyttää askarruttaneen poliiseja: mitä tarkoitusta varten on hankittu näin suuri määrä painoja?
Kun poliisi kysyi asiasta Aelcompin johtajalta, tämä väitti ensin painojen olleen hänen henkilökohtaisessa käytössään.
Aelcompin johtajan ja venäläisen Timofei Teleginin välisistä viesteistä levypainoille löytyi kuitenkin toinen selitys.
Painojen avulla oli tarkoitus hämätä tullia. Venäjälle lähetettiin esimerkiksi mikrosiruja, mutta tuoteselosteeksi kirjattiin jotain muuta, kuten moottori. Jotta paino vastaisi lähetyslistan sisältöä, lisättiin sinne urheiluliikkeestä ostettuja levypainoja.
Aelcompin johtaja oli huolissaan, että tällaisten ”erityispakettien” lähettäminen olisi laitonta ja siitä voisi saada suuret sakot. Hän halusi saada 500 euron korvauksen ”erityispakettien” lähettämistä. Viestien mukaan Telegin suostui 300 euron korvaukseen.
Aelcompin johtaja oli huolissaan myös siitä, kiinnittäisikö hän liikaa huomiota ostamalla suuren määrän painoja toistuvasti. Siksi hän ehdotti, että painoja pitäisi ostaa useasta eri kaupasta. Yrityksen kirjanpidosta löytyneiden kuittien perusteella levypainoja ostettiin ainakin 56 kappaletta.
Osan painoista Aelcompin johtaja kertoi käyneensä heittämässä toimistonsa lähellä olevaan maanalaiseen roskikseen eli Molokiin, koska niillä ei ollut käyttöä. Keskusrikospoliisi kävi kuvaamassa myös tämän roskiksen.
Pakotelistattu huolintayhtiö mukana toiminnassa
Kuulustelujen perusteella Aelcompin venäläisen johtajan työ vaikuttaa olleen usein arkista puurtamista.
Perustyö oli yksinkertaista. Kun ulkomailta tilatut tuotepaketit saapuivat, hän kuvasi niiden sisällön, punnitsi paketit ja lähetti kuvat sekä pakkaustiedot Venäjälle. Sieltä hän sai ohjeet, mihin paketit tuli toimittaa. Lähetyksiä tehtiin suurin piirtein kerran viikossa.
Pakettien lähettämisestä vastasi useimmiten suomalainen huolintayhtiö Optima Freight Oy. Huolintayhtiö esimerkiksi asioi tullin kanssa ja järjestää vientiin liittyviä asiakirjoja. Optima Freightin edustajan mukaan yhtiö vastasi vain vientiselvitysten teosta ja tuotteiden pakkaamisesta venäläisen huolintayritysten rekkoihin.
Poliisi ihmettelee yhtä asiaa: kuka maksoi Optima Freightille? Poliisin mukaan Aelcomp ei suorittanut vuosina 2017–2019 yhtään maksua huolintayhtiölle.
Yhdysvallat asetti Optima Freigtin suomalaisen johtajan sekä neljä häneen kytkeytyvää suomalaista yhtiötä pakotelistalle vuonna 2020. Yhdysvallat perusteli päätöstä sillä, että suomalaismies olisi auttanut Venäjää kiertämään pakotteita.
On mahdollista, että syy pakotepäätökseen liittyy juuri tähän tapaukseen. Esitutkinnan mukaan Ruotsin viranomaiset ovat saaneet virka-apua sekä laajan joukon asiakirjoja Yhdysvalloista. Niissä tuodaan esille Optima Freightin toiminta korkean teknologian tuotteiden viemisessä Venäjälle.
Optima Freightin omistaja pitää pakotepäätöstä virheellisenä ja hänen mukaansa asianajajat pyrkivät saamaan pakotepäätöksen peruttua Yhdysvalloissa. Optima Freightin mukaan yhtiö ei ole toimittanut tuotteita Venäjälle, vaan lähetyksien kuljettamisesta ovat vastanneet sen asiakkaat.
Venäläismies poistuu maasta
Ruotsista saadusta esitutkinta-aineistosta ilmenee, että Keskusrikospoliisi tutki samaan aikaan Aelcompin venäläiseen johtajaan liittyviä talousrikosepäilyjä. Aelcompiin oli tehty myös verontarkastus. Elokuun 2023 lopulla Aelcompilla oli maksamattomia veroja yli 120 000 euroa.
Poliisin hankkimista viesteistä kävi ilmi, että miehellä oli Suomen lisäksi pankkitili myös venäläisessä Sberbankissa. Sinne maksettiin viestien perusteella ”epävirallista palkkaa”.
Keskusrikospoliisi julkaisi perjantaina tiedotteen tapaukseen liittyen. Siinä vahvistetaan, että poliisi on tutkinut talousrikoksia sekä teknologian vientiä Venäjälle. Asia on edennyt syyteharkintaan, ja viittä henkilöä epäillään rikoksista. Poliisi ei kommentoi epäiltyjen nimiä.
Esitutkinta-aineiston mukaan Aelcompin johtaja poistui Suomesta Venäjälle aamuyöllä 22. heinäkuuta 2022 Vaalimaan rajanylityspaikan kautta. Hänen nykyinen olinpaikkansa on epäselvä.
MOT-toimitus ei tavoittanut ketään jutussa mainittua henkilöä kommenttia varten.
Juttuun on lisätty 20.9. kello 8:04 Optima Freight Oy:n edustajan kommentit.