Hyppää sisältöön

Analyysi: Rokkitähti-Marin päätti kadota SDP:n valokeilasta, tilalle nousi motivoitunut mutta varovainen Lindtman

Vuodesta 2015 asti SDP:n eduskuntaryhmää johtaneelle Lindtmanille kyse oli käytännössä nyt tai ei koskaan -hetkestä, kirjoittaa politiikan toimittaja Tulikukka de Fresnes.

Sanna Marin ja Antti Lindtman halaavat.
Antti Lindtman kiitti edeltäjäänsä Sanna Marinia kuluneista vuosista Jyväskylän puoluekokouksessa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainväliseksi rokkitähdeksikin luonnehdittua SDP:n ex-puheenjohtajaa Sanna Marinia ei paljon kesällä näkynyt sen jälkeen, kun hän keväällä eduskuntavaalien kolmossijan jälkeen kertoi luopuvansa puoluejohtajan tehtävästä.

Puheenjohtajalla on ollut raskaat ja pitkät vuodet takana, se kentällä ymmärrettiin. Osa Jyväskylän puoluekokousväestä olisi silti toivonut, että isoimman oppositiopuolueen puheenjohtaja olisi vetäytymispäätöksestään huolimatta ottanut kesällä kotimaan politiikassa jonkinlaista roolia.

Tilaisuuksiahan riitti vaikkapa Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman tai kiivaana käyneen rasismikeskustelun arvioimisessa. Marin olisi voinut olla paikalla myös, kun eduskunta kesäkuussa äänesti hyvin täpärästi ex-elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) luottamuksesta.

Jäähyväispuheessaan Marin totesikin, että elämässä on kääntynyt uusi sivu, ja että nyt hän palaa takaisin riviin.

Johtotähtenä oleminen on ohi, ja siihen kuuluvat vastuut myös. Tämän huomasi kouriintuntuvasti, kun Marin perui jäähyväispuheensa jälkeen sovitun tiedotustilaisuutensa ilman selityksiä. Perässä juosseille toimittajille hän totesi ykskantaan, ettei anna kommentteja.

Marin vaikuttaa liittyneen kesällä 2023 suomalaisten ex-pääministerien jatkumoon, jolta on mennyt ainakin hetkellisesti maku niin puoluejohtajuuteen kuin mediaan.

Niille demareille, jotka ovat kaipailleet motivoitunutta puheenjohtajaa, tuoreen puheenjohtajan julistus on tervetullut.

Kiitospuheessaan Antti Lindtman lupasi antaa sosiaalidemokraattiselle liikkeelle “kaikkensa”, kunhan iltasatu tyttärelle on luettu.

Motivaatiota Lindtmanilla riittää, sillä hän on ollut henkisesti valmis tehtävään vuodesta 2019.

Niukka tappio Marinille 2019 puheenjohtajavaalissa oli Lindtmanin mukaan karvas kuin Juha Miedon sadasosasekunnin kultamitalin menetys hiihdon olympiakisoissa.

Vuodesta 2015 asti SDP:n eduskuntaryhmää johtaneelle Lindtmanille kyse oli käytännössä nyt tai ei koskaan -hetkestä.

Lindtman kuvaili olevansa yli 12 500 tuhannen äänivyöryn, eli noin 78 prosentin jymyvoittonsa, edessä sanaton.

Onnellista tunnelmaa ei latistanut edes se, että ratkaisu oli käytännössä jo molemman ehdokkaan tiedossa. Neuvoa-antava jäsenäänestys kun oli päättynyt jo viikko sitten, ja tulos odotti puoluesihteerin kirjekuoressa.

Kovia kannanottoja ei Lindtmanilta ole totuttu kuulemaan. Häntä on luonnehdittu talouskysymyksissä Marinia oikeistolaisemmaksi, mutta vielä perjantain tiedotustilaisuudessa hän ei linjannut liikahduksista suuntaan tai toiseen.

Tulevasta puoluesihteerisuosikistakaan ei saatu kantaa tiristettyä. Vihreään suuntaan sen sijaan kuultiin jonkinlainen kanta, kun Lindtman puhui siitä, miten Suomesta täytyisi tehdä maailman hiilineutraalein yhteiskunta.

Rokkitähti lähti, ja sen mukana Jyväskylän monissa puoluekokouspuheissa peräänkuulutettua rohkeuttakin.

Suosittelemme