Hyppää sisältöön

Jenni Hiirikosken kammottava loukkaantuminen herätti ruotsalaiset – länsinaapurissa ryhdyttiin ”suuriin investointeihin”

Ruotsin naisten jääkiekkoliigan pelaajien turvallisuutta parannetaan tulevaksi kaudeksi. Jenni Hiirikosken viime kevään vakava loukkaantuminen on vauhdittanut päätöksiä.

Närbild på Jenni Hiirikoski.
Jenni Hiirikoski joutui suureen vaaraan, kun hän sai luistimesta iskun kaulaansa. Kuva: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press
Matti Lehtisaari

Naisleijonien arvostettu puolustaja ja pitkäaikainen kapteeni Jenni Hiirikoski koki viime keväänä kovia Ruotsin liigan finaaliottelussa. Luulajan väreissä pelannut Hiirikoski sai Brynäs-pelaajan luistimesta vaarallisen iskun kaulaansa.

Ottelun lääkintähenkilöstö hoiti Hiirikoskea jäällä 15 minuutin ajan ja kantoi tämän paareilla pois kentältä. Hiirikoski kiidätettiin leikattavaksi sairaalaan. Onneksi leikkaus onnistui ja toipuminen sujui hyvin, mutta tarina olisi voinut saada synkemmänkin päätöksen.

– Luistimen viilto ei jäänyt kauas suurista kaulavaltimoista. Silloin lopputulos olisi voinut olla heikompi, Luulajan joukkueen lääkäri Marcus Pettersson kertoi Ruotsin yleisradiolle SVT:lle heti tärskyn jälkeen.

Heti seuraavana päivänä Hiirikoski oli kuitenkin jo tapaamassa joukkuettaan jäähallilla. Luulaja juhli lopulta jälleen kerran Ruotsin mestaruutta.

Lue lisää: ”Nostin kädet kaulalle ja tajusin, että nyt vuotaa verta” – pelottavasta onnettomuudesta selvinnyt Jenni Hiirikoski kertoo kauhunhetkistään

Dramaattiset tapahtumat pelästyttivät niin pelaajia kuin katsojia ja herättivät jääkiekkoväen Ruotsissa. Naisten liigassa SDHL:ssä on nyt otettu käyttöön useita keinoja, joilla parannetaan pelaajien ympäristöä ja turvallisuutta.

Mittavia parannuksia turvallisuuteen

Ruotsin liigan urheilupäällikkö Oscar Alsenfelt puhuu suurista investoinneista Expressen-lehdelle antamassaan haastattelussa. Kaikki tulevaan kauteen valmistautuvat SDHL:n seurat osallistuivat Leksandissa järjestettyyn koulutukseen.

– Varmistamme, että harjoituksissa ja otteluissa on osaamista elvytykseen, verenvuotoihin, niskavammoihin ja muihin asioihin, Alsenfelt kertoi.

Hiirikosken tapauksen jälkeen ihmeteltiin, miksei finaaliottelussa ambulanssi ollut valmiina areenalla. Tähänkin halutaan nyt muutos.

– Kaikissa otteluissa on paikalla ambulanssihoitajia. Varmistamme, että ambulanssi on paikalla, kun pelaaja nostetaan jäältä, Alsenfelt taustoitti.

Viime kevään tapahtumat ovat vauhdittaneet päätöksiä, mutta pelaajien turvallisuusasioista on keskusteltu aiemminkin.

– Heräsimme jo aikaisemmin, mutta Hiirikosken loukkaantuminen ja tapauksen julkisuus saivat meidät pohtimaan asioita, Alsenfelt sanoi.

Ruotsin SDHL tarjoaa kaikille pelaajille sairausvakuutuksen ensimmäistä kertaa sarjan historiassa.

– Kun aloitin tehtävässäni, niin reagoin siihen, ettei pelaajilla ollut sairausvakuutusta. Nyt he pääsevät nopeasti hoitoon. Ennen näin ei ole ollut. Olen ylpeä siitä kaikesta, mitä nyt on tehty, Alsenfelt totesi.

Suosittelemme