Hyppää sisältöön

Demareiden puoluesihteeriksi Mikkel Näkkäläjärvi Lapista – Lapin matkailun tulevaisuudesta ja ympäristöstä pidettävä huoli

Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja valittiin SDP:n puoluesihteeriksi. Vielä on päättämättä pitääkö uuden tehtävän vuoksi muuttaa Helsinkiin.

Antti Lindtman, Mikkel Näkkäläjärvi.
Mikkel Näkkäläjärvi tuulettaa kukkapuketilla tultuaan valituksi SDP:n puoluesihteeriksi Jyväskylän puoluekokouksessa lauantaina syyskuun 2. päivänä 2023. Oikealla iloitsee SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Lindtman. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tapani Leisti

Rovaniemeläinen Mikkel Näkkäläjärvi valittiin lauantaina SDP:n keskeiseen luottamustehtävään. Yle Lapin Uutiset teki Jyväskylän puoluekokouksessa puoluesihteeriksi valitun Näkkäläjärven pikahaastattelun puhelimella muutama tunti valinnan jälkeen.

Onnittelut valinnasta!

– Kiitos paljon!

Miltä nyt tuntuu?

– Tietysti tuntuu hyvältä tulla valituksi tehtävään, jota on tosissaan lähtenyt hakemaan. Totta kai tunnen myös sen vastuun, mikä tässä vaativassa tehtävässä on. Lähdetään tekemään tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa yhdessä.

Pysyykö Rovaniemi yhä kotipaikkana ja jatkat täällä Rovaniemellä kaupunginvaltuustossa ja hallituksessa?

– No, tämä on vielä kesken. Tässä täytyy nyt vähän miettiä näitä käytännön järjestelyjä.

Minkälainen tehtävä sinua SDP:n puoluesihteerinä odottaa, olette suurin oppositiopuolue?

– SDP on todellakin suurin oppositiopuolue ja johtava vastavoima tälle Orpon hallituksen politiikalle, jossa hyvinvointivaltion ytimiin ja myös reilun työelämän ytimiin isketään. SDP:n tehtävänä on vastustaa näitä kovia toimenpiteitä ja tarjota oma vaihtoehto.

Puoluesihteeri on puoluejohdon mukana tätä työtä tekemässä ja pohtimassa linjauksia.

Miten hyvin tunnet SDP:n uuden puheenjohtajan Antti Lindtmanin?

– Tunnemme Antin kanssa yli kymmenen vuoden ajalta, kun olin demarinuorten puheenjohtajana. Silloin kun neljän vuoden ajan pääsin osallistumaan viikoittain puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työhön, Antin työskentelytavat tulivat tutuksi ja tunnemme oikein hyvin.

Onko teillä Antti Lindtmanin kanssa samanlainen poliittinen linja?

– No varmasti siinä mielessä, että molemmat olemme demareita. Ihmisoikeuksien puolustaminen, tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentaminen, reilun työelämän kehittäminen ja tietysti nämä luonto-, ympäristö- ja ilmastokysymykset ovat tärkeitä nykypäivän ja tulevaisuuden haasteita.

Mikkel, olet myös saamelainen Inarista syntyisin, niin miten arvioit toteutuuko tämä saamelaiskäräjälaki nyt saamelaiskäräjien suuren enemmistön kannattamalla tavalla? Petteri Orpon oikeistohallitus on lupaillut, että laki nyt toteutettaisiin. Miten arvioit tätä asiaa?

– Olen hallituksen ohjelma lukenut tältä osin ja oikeusministeri Leena Meri lausui tästä asiasta, että esitystä tullaan viemään eteenpäin ja tälle kyllä annan täyden tukeni, jos näin todella tehdään. Sehän on se sama muotoilu nyt, mikä oli oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timosen vetämän toimikunnan esitys. Sen Sanna Marinin hallitus vei eduskuntaan, mutta se ei valitettavasti läpi mennyt.

Mitkä asiat Lapin tulevaisuuden kannalta ovat erityisen tärkeitä?

- Lapin kannalta pidän tärkeänä sitä, että meillä edistetään esimerkiksi sellaista liikennepolitiikkaa, että Lappiin pystyy tulemaan aina ja on houkuttelevaa investoida. Lapin matkailun kehittäminen on varmasti asia, joka on omasta mielestäni ja varmasti puolueenkin kannalta tärkeä kysymys. Matkailulla on nyt hyvät näkymät ja on hyvä huolehtia, että näin on tulevaisuudessa.

Täällä Lapissa monet päättäjät näyttävät toivovan Lappiin uusia kaivoksia vihreän siirtymän nimissä. Näetkö tässä mitään riskejä vai pitäisikö kaivoksia tehdä paljon?

– Tietenkään vihreää siirtymää tai kaivosteollisuuttakaan ei pidä edistää hinnalla millä hyvänsä eikä sillä tavalla, että ympäristöä turmellaan tai alkuperäiskansojen oikeuksia loukataan. On erittäin tärkeää, että kaivoksilla on paikallinen hyväksyntä. Tämä uusi kaivoslaki on tietenkin edistysaskel tähän suuntaan. Siinä kunnanvaltuustojen asemaa vahvistettiin. Toinen onkin se, että ympäristön turmelemiseen liittyvää lainsäädäntöä ja sääntelyn kehittämistyötä pitää jatkaa.

Suosittelemme