Hyppää sisältöön

Burning Man -festivaali muuttui mutakaaokseksi – kymmeniätuhansia ihmisiä kehotettu pysyttelemään suojassa ja säästämään ruokaa

Muta on estänyt muun muassa festivaalin siirrettävien vessojen ylläpidon.

Kaksi henkilöä kävelevät mutavedessä Burning Man -festivaalilla.
Dub Kitty ja Ben Joos tarpoivat mudassa tanssittuaan yön ystäviensä seurassa Burning Man -festivaalilla. He käyttävät festivaalin perinteen mukaisesti keksittyjä nimiä, eivätkä paljastaneet oikeita nimiään. Kuva: USA Today / Reuters
Mikko Leppänen,
Yrjö Kokkonen

Yhdysvaltain Nevadan autiomaassa käynnissä oleva Burning Man -kulttuurifestivaali on joutunut suuriin vaikeuksiin ankaran sateen takia.

Rankkasade muutti lauantaina Black Rock Cityksi kutsutun festivaalialueen hiekan tiiviiksi liejuksi, joka estää ajoneuvojen liikkumisen ja haittaa jopa kävelemistä.

Järjestäjät ilmoittivat tiedotteessaan, että pääsy Black Rock Cityyn on suljettu tapahtuman päättymiseen saakka.

Black Rockin autiomaata valvova Yhdysvaltain maanhallintavirasto sanoi, että sääolosuhteiden vuoksi ajoneuvoliikenne festivaalialueelle on pitänyt pysäyttää täysin. Viraston mukaan lisää sadetta on luvassa tulevina päivinä.

Paikallisen median mukaan festivaalialueella on yli 70 000 ihmistä. Järjestäjät ovat kehottaneet tuhansia paikallaolijoita pysyttelemään suojassa lämpimissä paikoissa sekä säännöstelemään ruokaa ja vettä, sillä festivaalin huolto on lähes katkennut.

Bileet jatkuvat, vessat tukossa

Lauantaina monet festivaalivieraat kulkivat alueella paljain jaloin tai muovipussit jalkoihin sidottuna. Olosuhteista huolimatta monet pyrkivät ottamaan ilon irti tapahtumasta ja tanssivat mudassa konemusiikin tahdissa.

– Bileet jatkuvat. Olosuhteet voisivat olla huonommatkin. Kaikki auttavat toisiaan, siitä Burning Manissa on kyse, kertoi festivaalivieras Shervin Natan Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Ajoneuvoliikenteen sulun takia muun muassa festivaalin siirrettäviä vessoja ei pystytä tyhjentämään ja huoltamaan. Tapahtumaan osallistuva Mike Jed ja hänen leiritoverinsa olivat pystyttäneet ämpärivessan.

– Jos tämä muuttuu todelliseksi katastrofiksi, niin kenelläkään ei ole sympatiaa meitä kohtaan. Tämähän on Burning Man, Jed sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Vetinen muta peittää leirintäaluetta Burning Man -festivaalilla, selviää Paul Rederin kuvaamalta videolta.

Burning Manin vakiovieras Paul Reder on osallistunut tapahtumaan 22 vuoden ajan. Tänä vuonna hän saapui festivaalille matkailuautolla. Nyt hänen ajoneuvonsa on paksun mudan saartama.

– Onneksi olemme melko suuressa leirissä ja meillä on paljon tarvikkeita. Yhteisönä jaamme kaiken keskenämme, Reder kertoi uutistoimisto Reutersille videopuhelun välityksellä.

Reder arvioi, että mudan kuivamiseen menee ainakin pari päivää. Hän aikoo pysyä alueella siihen asti. Reder kertoi, että osa festivaalivieraista on alkanut poistua alueelta kävellen lähimmälle valtatielle.

Sosiaalisessa mediassa on levitetty valheellisia huhuja, että Burning Man -festivaalilla leviäisi verenvuotokuumetta aiheuttava ebolavirus. Tämä ei siis pidä paikkaansa.

Festivaalin nimi tulee ihmishahmon polttamisesta

Burning Man on saanut nimensä festivaalin toiseksi viimeisenä iltana järjestettävästä tapahtumasta, jonka aikana poltetaan suuri puinen rakennelma nimeltä Man.

Festivaali sai alkunsa pienimuotoisena kokoontumisena vuonna 1986. Aluksi tapahtuma järjestettiin rannalla San Franciscossa. 90-luvulta lähtien juhla on järjestetty Black Rockin autiomaassa Nevadassa.

Miesfiguuri rakennuksen katolla Burninga Man -festivaalilla. Alue on mutaveden ympätöimä.
Tämän vuoden Man-hahmo oli määrä polttaa lauantai-iltana. Kuva: USA Today / Reuters

Nykyisin juhla on suosittu muiden muassa julkisuuden henkilöiden, sosiaalisen median vaikuttajien ja teknologia-alan työntekijöiden keskuudessa.

Tänä vuonna Burning Man alkoi 27. elokuuta ja päättyy 4. syyskuuta. Tapahtumapaikka sijaitsee noin 180 kilometriä pohjoiseen Renon kaupungista.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 4. syyskuuta kello 23:een asti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Suosittelemme