Sanna Marinin puheenjohtajakausi vaihtui perjantaina Antti Lindtmanin kauteen.
Sunnuntain linjapuheessaan tuore puheenjohtaja olisi tuskin voinut sivuuttaa kahta teemaa.
Ensimmäinen on hallituksen kaavailemien työelämän heikennysten estäminen ja toinen ääriliikkeiden sekä rasismin vastustaminen.
Huoli kummastakin toistui useissa puolueväen puheissa viikonlopun aikana. Samalla kumpikin teema on ollut kuin hallituksen poliittinen lahja isoimman oppositiopuolueen lapaan.
– Rasismi on saanut kasvot ja se on tänä kesänä repinyt avohaavaa Suomen sieluun, Lindtmanin kuvaili perussuomalaisten ministereiden vanhojen kirjoitusten ansiosta alkannutta keskustelua.
Lindtman maalasi kuvaa SDP:stä kaikenlaista radikalisoitumista vastustavana tolkun puolueena, joka jo 1930-luvulla torppasi äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen ja 1940-luvulla kommunistit.
– Kukapa valoisaan tulevaisuuteen uskova olisi uskonut, että jälleen tummat pilvet kulkevat yli maan.
Vastuu rasismin kitkemisestä on Lindtmanin mukaan nyt pääministeri Petteri Orpolla (kok.).
Teeman houkuttelevuutta lisäsi myös se, että samoihin aikoihin Lindtmanin linjapuheen kanssa Helsingissä kokoontui tuhansia ihmisiä rasisminvastaiseen mielenosoitukseen.
Työelämän linjalla
Lindtman ei ole ottanut kantaa siihen, viekö hän SDP:tä oikealle tai vasemmalle, vaan hän on viitannut, että sinapunayhteistyö olisi hänelle ok.
Puoluekokouksessa viimeistään selvisi, että oikean tai vasemman sijaan SDP liikahtaa entistä enemmän työelämäkysymysten ja ammattiyhdistysliikkeen ympärille.
Hallituskaudella puolueen keskeinen linja on hallitusohjelman työmarkkinauudistusten torjuminen.
– Potkulain ohella kaavailtu sairaussakko, ensimmäinen sairauslomapäivä palkattomaksi, tulee erityisesti iskemään jo ennestään heikommassa asemassa oleviin palkansaajiin, Lindtman perusteli.
Työlinjan vahvisti jo lauantaina tuore puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, jonka Lindtman nosti tehtävään ammattiliitto PAMista.
– Hallitus pyrkii nujertamaan ay-liikkeen, Näkkäjärvi muotoili toimintalinjan.
Sekä rasismin vastustaminen, mutta vielä enemmän hallituksen leikkausten ja työllisyystoimien arvostelu on puhetta SDP:n kilpailijan eli perussuomalaisten kannattajille.
PS:n kannatus on ay-liikkeen jäsenissä merkittävää.
Yksi kisa ratkesi, toinen alkoi
Etukäteen SDP:n puoluekokouksesta ennakoitiin melko yllätyksetöntä, sillä kansanedustaja Krista Kiurun ja Lindtmanin puheenjohtajakisassa voittaja oli käytännössä etukäteen selvä.
Lindtman joutui kuitenkin jo alkumetreillä johtajuuskriisiin. Lindtmanin puuttumista puoluesihteeripeliin pidettiin vähintään epähienona tai tökerönä, ja moni oli vielä yön yli nukuttuaan siitä raivoissaan.
Marinin kaudelta kolmantena varapuheenjohtajana jatkanut Matias Mäkynen ärähti suorin sanoin lauantaina, että Lindtman otti puoluesihteerisuosikkinsa paljastaessaan tietoisen riskin, ja tämän pitää nyt siivota pelinsä jäljet.
Sekin on tietoinen riski, että Näkkäläjärvi on nuoruudessa tuomittu eläinsuojelurikoksesta eli kissan tappaisesta sekä törkeästä rattijuopumuksesta. Hän itse viittasi jo ehdokaspuheessaan vuoteen 2019 ”poliittisen uransa rankimpana kokemuksena”, kun asiat tulivat puolueen tietoon kesken eurovaalikampanjan. ”Viikon raju julkinen myllytys, josta voin syyttää vain itseäni”, Näkkäläjärvi kuvaili lauantaina.
Kuinka pitkäaikaisen railon ja epäluottamuksen Näkkäläjärven masinointi jätti puolueen sisälle, se nähdään osin jo lähipäivinä.
Seuraava peliliike on edessä, kun eduskuntaryhmä näillä näkymin tiistaina valitsee puheenjohtajan eli Lindtmanin seuraajan.
Kiuru onnitteli heti valinnan jälkeen Lindtmania mutta painotti, miten hän on ollut puolueen puheenjohtajan vankkana tukena Urpilaisesta Rinteeseen ja Mariniin. Myös Lindtman saisi Kiurusta täyden tuen.
Sunnuntaina Kiuru kertoi pyrkivänsä eduskuntaryhmän johtoon.
Jos eripura Lindtmanin kauden aikana jatkuu, voi olla että Kiuru tulee edelleen olemaan se henkilö, jonka tuen puoluejohtaja jälleen kerran tarvitsee menestyäkseen tehtävässä.
Myös ryhmän varapuheenjohtaja Kim Berg on kertonut harkitsevansa Kiurun haastamista.
Kysymys kuuluu: riippuuko tuki siitä, saako Kiuru tavoittelemansa eduskuntaryhmän johtopaikan.
17:52 Juttua korjattu: Mäkynen oli Marinin kaudella 3. varapuheenjohtaja, ei 1. vpj.