Hyppää sisältöön

SDP:n tuoreen puoluesihteerin rikostuomiot nousivat taas otsikoihin: Näkkäläjärvi löi teini-ikäisenä kissaa lapiolla

Mikkel Näkkäläjärvi pyysi lauantaina anteeksi vanhoja rikoksiaan. Vanhat teot nousevat kuitenkin politiikassa aina uudelleen esiin.

Mikkel Näkkäläjärvi piti tiedotustilaisuuden vointtonsa jälkeen.
Mikkel oli puheenjohtaja Antti Lindtmanin suosikki puoluesihteeriksi. Kuva: Silja Viitala / Yle
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

SDP valitsi Jyväskylässä puoluesihteeriksi 33-vuotiaan Mikkel Näkkäläjärven. Hän palasi valtakunnan politiikkaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Mikkel Näkkäläjärvi pyysi lauantain puoluekokouksessa vanhoja rikoksiaan anteeksi.

– Kevät 2019 oli minulle poliittisen urani rankin kokemus. Viikon raju julkinen myllytys, josta voin syyttää vain itseäni.

Tuomiot ovat kuitenkin taas nouseet otsikoihin. Iltalehti kysyi pääkirjoituksessaan, voiko kissaa lapiolla lyönyt olla puoluesihteeri. Yhteisöpalvelu X:ssä alkoi väittely asiasta.

Eläin- ja ympäristöasioihin erikoistunut filosofi ja tutkija Elisa Aaltola totesi, ettei usko heimoihin ja kritisoi eläinrääkkäystä nyt ja aina riippumatta puolueesta. Että mitä ihmettä @demarit? hän kysyy.

Puolustajien joukkoon liittyi Kauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Hän kehottaa osoittamaan armeliaisutta toinen toisillemme:

Näkkäläjärvi oli SDP:n perjantaina valitun puheenjohtajan Antti Lindtmanin suosikki tehtävään. Sekin aiheutti puoluekokouksessa pahaa verta.

Näkkäläjärvellä oli jo kerran edessä loistava tulevaisuus. Hän toimi Demarinuorten puheenjohtajana 2016-2020.

Tuomiot rattijuopumuksesta ja eläinrääkkäyksestä

Vanhat rikostuomiot tulivat esille, kun Näkkäläjärvi kampanjoi pyrkiessään EU-parlamenttiin. Vielä 2018 läpimeno vaikutti mahdolliselta. Kesken vaalikampanjan Helsingin Sanomat paljasti Näkkäläjärven taustat.

Selvisi, että hänet on tuomittu 16-vuotiaana vahingonteosta, kotirauhan rikkomisesta ja eläinsuojelurikoksesta. Hän oli osallistunut nuorisoporukassa kissan tappamiseen.

Sen jälkeen hänestä tuli mies, joka löi kissaa lapiolla.

20-vuotiaana Näkkäläjärvi sai tuomion myös rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hän kertoo hypänneensä humalassa autonrattiin, nukahtaneensa ja ajaneensa metsään. Autossa oli mukana neljä muuta matkustajaa.

Lupaavan politiikon virhe oli myös se, että hän ei ollut kertonut silloselle puheenjohtajalle Antti Rinteelle tuomioistaan. Näkkäläjärvi allekirjoitti vuonna 2019 paperin, jossa hän salasi rikostuomionsa:

Vakuutan myös, että ehdokkaaksi asettuessani olen kertonut minut ehdokkaaksi asettavalle taholle mikäli minulla on rikostuomio tai rikoksiin liittyvä tutkinta käynnissä, joka voi ehdokkuuden myötä tulla julki.

Vetäytyi Pohjois-Suomeen

Näkkäläjärvi on viettänyt viime vuodet sivussa valokeilasta: Palvelualojen ammattiliiton Pamin Pohjois-Suomen aluepäällikkönä.

Hän on myös Rovaniemen kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja.

Nyt hän haluaa tehdä paluun puoluesihteerinä.

Lauantaina vastavalittu puoluesihteeri totesi, että politiikassa kuin elämässä on vuorenhuippuja ja aallonpohjia. Hän oli päättänyt silti yrittää. Politiikassa vanhoihin tekoihin palataan kuitenkin aina uudelleen.

Juttuun lisätty tietoa kello 19.20: Näkkäläjärven ajamassa autossa oli mukana neljä muuta matkustajaa.

Korjaus 4.9. klo 15:37: Elina Aaltolan twiitin yhteydestä on poistettu maininta siitä, mihin sen osaan Näkkäläjärvi liittyy, ja twiitti on vaihdettu näyttämään vain alkuperäinen linkki IS:n uutiseen. Aiemmin twiittiupotuksessa näkyi myös jatkokommentti, jossa oli poiminta toisen lehden artikkelista. Poiminta kuvaili muun nuorisoporukan aiempana iltana tekemiä kissanpentujen surmia. Näkkäläjärvi ei ollut tuolloin mukana. Juttuun on lisätty myös seuraavaan välikappaleeseen lause siitä, että Näkkäläjärvi osallistui nuorisoporukassa kissan tappamiseen.

Analyysi: Lindtman otti SDP:n johtajana heti riskin puuttuessaan henkilövalintoihin, ja yhtenäisyys punnitaan jo pian

Demareiden puoluesihteeriksi Mikkel Näkkäläjärvi Lapista – Lapin matkailun tulevaisuudesta ja ympäristöstä pidettävä huoli

Suosittelemme