Hyppää sisältöön

Max Verstappenin kärsivällisyys toi ylivertaisen ennätyksen – asiantuntija hätkähti ennen F1-kisaa nähtyä outoa episodia: ”Ei saisi tapahtua”

Valtteri Bottas esitti tasonnoston tärkeässä paikassa, mikä vahvistaa hänen asemaansa Alfa Romeon sisällä. Tsunodan keskeytys aiheutti oudon vaaratilanteen, josta Jukka Mildh povaa sanktioita.

Max Verstappen ja Sergio Perez juhlivat Monzan kaksoisvoittoa.
Max Verstappen ja Sergio Perez juhlivat Monzan kaksoisvoittoa Red Bull -tiimin keskellä. Kuva: Formula 1 via Getty Images
Juuso Koskinen

Lähtöruudusta riippumatta formula ykkösten supertähti Max Verstappen hallitsee Red Bullillaan MM-sarjaa suvereenisti.

Lentävä hollantilainen kaasutteli Monzassa italialaisten lajifanien pettymykseksi ennätyksellisesti kymmenenteen peräkkäiseen voittoonsa. Kyseessä on uusi F1-ennätys.

Sergio Perez sinetöi tallin kaksoisvoiton toisella sijallaan ennen paalulta startannutta Ferrarin Carlos Sainzia.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh kävi läpi tämän hetken kuumimmat F1-puheenaiheet ja kisan ratkaisut.

Max Verstappen tuulettaa 10. voittoaan putkeen.
Max Verstappenille ei ole löytynyt pysäyttäjää tällä kaudella. Hän on voittanut 14 osakilpailusta 12, loput ovat menneet talliakaveri Sergio Perezin nimiin. Kuva: Getty Images

Mikä ratkaisi?

Vauhdikkaassa Italian GP:ssä päästiin todistamaan näyttävää autourheilua ja rehellistä kilvanajoa. Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Ferrari oli satsannut voimakkaasti ajokin suorituskykyyn huippunopeuden muodossa, mutta se ei hämännyt Verstappenia.

– Ferrarit olivat aluksi todella vahvoja, mutta Verstappen luki tilanteen erinomaisesti. Hän huomasi, että Ferrarien takarenkaat kuluivat Red Bullia nopeammin, eikä italialaistallin suorituskyky tulisi kestämään koko kilpailua samalla tasolla, Mildh analysoi.

Verstappenin aggressiivinen painostus tuotti tulosta kisan 15. kierroksella, kun Sainzin ensimmäinen ajovirhe avasi oven hollantilaiselle.

– Hallitseva mestari teki taktisesti upean kilpailun, vaikkakin Red Bullin auto on edelleen muita reilusti edellä. Auto on kokonaisuudessaan niin hyvä, että sillä voi ajella muiden takana ja hakea omaa tilaisuutta rauhassa.

Sainz kertoi olleensa ihan puhki Monzan rutistyksen jälkeen.
Carlos Sainz kertoi olleensa ihan puhki Monzan rutistyksen ja Red Bullin painostuksen jälkeen. Palkintona kuitenkin kauden ensimmäinen palkintokoroksesija. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Mikä puhuttaa?

Italian GP:ssä saatiin heti draamaa jo ennen sen alkua, kun kun AlphaTaurin japanilaiskuljettajan Yuki Tsunodan auto hajosi lämmittelykierroksella. Kisan startti viivästyi reilusti ja Monzan moottoriradalla vallitsi epätietoisuus tilanteen etenemisestä, kun muut autot seisotettiin lähtösuoralle pitkäksi aikaa.

– Tilanne aiheutti suurta hämmennystä kaikille. Varikon valot olivat joko epäkunnossa tai niitä käytettiin väärin. Seurauksena mekaanikot ylittivät varikkomuurin ilman lupaa, Mildh sanoo.

Tsunodan auto jouduttiin lopulta hakemaan nosturilla pois radalta. Mildhin mukaan kisan keskeyttämistä pyrittiin välttämään viimeiseen asti, mutta se aiheutti turvallisuusriskin sooloilleelle tiimihenkilökunnalle.

Tsunodan auto nostetaan pois radalta Monzassa.
Yuki Tsunodan auto nostettiin pois radalta Monzassa. Kuva: Formula 1 via Getty Images

– Siinä oli selkeä kommunikaatiokatkos, millaista ei saisi tapahtua. Onneksi mitään vahinkoa ei tapahtunut, mutta tästä tulee varmasti sanktioita.

Toinen puhuttava asia on luonnollisesti Verstappenin historiallinen voitto.

– Kuljettajan ja tallin yhteistyö on tällä hetkellä niin saumatonta, että kyseessä alkaa olla kaikkein täydellisin paketti lajin historiassa, Mildh tuumaa.

Entä Bottas?

Alfa Romeon Valtteri Bottas nousi vaivihkaa kuvien ulkopuolella pistesijoille, hän oli kisassa kymmenes.

– Hyvä, että Valtteri sai palkinnon kovalle työlleen. Hänellä oli yksi vaaratilanne AlphaTaurin Liam Lawsonin kanssa, mutta onneksi siinä ei tapahtunut mitään.

Bottas lähikuvassa.
Valtteri Bottas otti tärkeän päänahan tallikaveristaan Monzassa. Guanyu Zhou oli lopulta 16:s. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Bottaksen tämän kauden ajosuoritukset ovat olleet ailahtelevia. Suomalainen oli viimeksi pisteillä Kanadan osakilpailussa kaksi ja puoli kuukautta sitten. Bottaksella on sopimus Alfa Romeon kanssa myös ensi kaudeksi, mutta tulevaisuudessa tallin junioriorganisaation huippulahjakkuus Théo Pourchaire voi nousta uhkaamaan suomalaisen F1-jakkaraa.

– F1:ssä pitää aina olla varuillaan oman paikan osalta. Alfa Romeolla on voimakas muutosvaihe käynnissä, mutta Bottaksen kokemuksella on iso merkitys tässä kaikessa, Mildh sanoo.

Yllätys

Williams on löytänyt vauhtinsa vuosien tauon jälkeen uudelleen. Heidän kuljettajistaan Alexander Albon esitteli Monzassa upeita otteita ajamalla seitsemänneksi.

– Williams ei ole suorituskyvyltään paras, mutta Albonin huippunopeus oli yllättäen kaikista autoista nopein Italiassa.

Kaikki kuljettajat olivat vaikeuksissa renkaiden kestokyvyn kanssa, mutta erityisesti Albon onnistui pitämään vakuuttavasti puhkikulutetuilla kumeillaan uhkaajat takanaan.

– Albonilla on erittäin hyvä maine, hän ei ikinä valita mistään. Hän tekee parempaa työtä, mitä suurempi paine on. Williams kehittyy hyvää vauhtia, mutta Albon ansaitsisi päästä parempaan talliin, Mildh pohtii.

Albonin hymy oli herkässä Monzan onnistumisen jälkeen.
Alexander Albonin hymy oli herkässä Monzan onnistumisen jälkeen. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Floppi

Aston Martinin esitys oli Italiassa erityisen vaisu. Tallin kauden unelma-alku on alkanut sulaa ja kotikisansa vakuuttavalla esityksellä Ferrari kiilasi valmistajien MM-sarjassa Aston Martinin ohi kolmannelle sijalle.

Ykköskuljettaja Fernando Alonso oli yhdeksäs, Lance Stroll vasta 15:s.

– Aston Martin ei onnistunut ollenkaan Monzassa. He eivät ole pystyneet sopeutumaan erilaisiin kilpailuolosuhteisiin vahvan alkukauden jälkeen.

– Stroll roikkuu sarjassa vain Aston Martinin omistaman isänsä nimen perusteella. Vielä tulee se päivä, kun tuo nimi ei enää riitä, Mildh miettii.

Lance Stroll lähikuvassa.
Lance Strollin esitykset eivät ole vakuuttaneet. Kuva: ANP via Getty Images

Mitä seuraavaksi?

F1 suuntaa seuraavaksi Singaporeen, jossa ajetaan kilpaa kahden viikon kuluttua. Monzan huippunopealta ja perinteikkäältä radalta siirtyminen Marina Bay Streetin katuradalle muuttaa kilpailun luonteen taas täysin.

– Monza oli urheilullisesti erittäin onnistunut tapahtuma. Loppukausi menee valitettavasti siihen, että odotellaan Verstappenin sinetöivän maailmanmestaruutensa.

Hollantilainen johtaa MM-sarjaa Italian jälkeen 145 pisteellä ennen tallikaveriaan. Mildhin mukaan myös Ferrarin kehitystä kannattaa pitää silmällä.

– Tallin sisäinen jännite on muutoksessa Sainzin hyvien otteiden myötä. Ferrari jäi Monzasta kaikkien huulille. Odotusarvot tulevaisuuteen nousivat Italian GP:n myötä merkittävästi positiivisemmiksi, Mildh linjaa.

Suosittelemme