Hyppää sisältöön

Heinolalaisten päivystyksellinen hammashoito siirtyy kokonaan Akuutin päivystykseen Lahteen

Tähän asti päivystyksellistä hoitoa on saanut Heinolassa virka-aikaan. Syyskuun puolivälin jälkeen Heinolan suun terveydenhuollon palvelut tulevat yhtenäiseksi muun hyvinvointialueen kanssa.

Hammaslääkäri tutkii lapsen hampaita.
Muutoksen jälkeen Heinolan suun terveydenhoito tarjoaa kiireellistä ja kiireetöntä hoitoa ajavarauksella kuten aikaisemminkin. Arkistokuva. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Marjo Pirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Heinolalaisten hammashoitoon on tulossa muutoksia syyskuun 18. päivä alkaen.

Heinolan suun terveydenhuolto tarjoaa kiireellistä ja kiireetöntä hammashoitoa ajanvarauksella kuten aikaisemminkin. Syyskuun puolivälin jälkeen äkillinen vaiva, joka vaatii hoitoa saman päivän aikana, hoidetaan Akuutti24:n hammaspäivystyksessä myös virka-aikana. Päivystyksellistä suun terveydenhuoltoa voivat vaatia muun muassa voimakas suun tai leukojen alueen turvotus, vaikeus avata tai sulkea suu, kasvojen alueen tapaturmat ja kova särky.

– Jos on hiljaisempi päivä, voimme edelleen ottaa päivystyksellisiä potilaita Heinolan hammashoitolaan. Muutos on se, että me joudumme ohjaamaan potilaita aiempaa enemmän Akuuttiin, kertoo ylihammaslääkäri Marina Issajev.

Issajev muistuttaa, että potilaiden pitää virka-aikana ensin soittaa hammashoitolaan hoidontarpeen arvioimiseksi. Tähän asti saman päivän aikana hoitoa tarvitsevia on ollut Issajevin mukaan arviolta muutama viikossa.

Heinolan hammashoitolaan saa kiireellisissä tilanteissa ajan yleensä 1–3 vuorokauden kuluessa. Kiireelliseen hoitoon kuuluvat muun muassa lievät hammas- ja leukakivut, vihlovat lohkeamat, suun limakalvon haavaumat ja muutokset sekä kiinteiden oikomiskojeiden rikkoumat. Vähemmän kiireellisiä asioita aletaan hoitaa viikon tai kahden kuluessa, ja kiireettömät terveystarkastukset hoituvat yleensä noin kolmen kuukauden kuluessa, lupaa hyvinvointialue.

Heinolan hammashoidon päivystyksen muutoksella hyvinvointialue haluaa parantaa kiireettömän hoidon saatavuutta. Samalla Heinolan suun terveydenhuollon palvelut yhtenäistyvät muun hyvinvointialueen kanssa.

Täsmennetty kuvatekstiä 4.9.2023 klo 17:54

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme